
Kakaós óriás virágkalács


Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Átgőzöléshez:
Elkészítés
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Előkészítünk egy 25 cm-es csatos tortaforma alját, hozzá sütőpapírt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra és kör alakúra nyújtjuk, a tortaforma kb. duplájára. A formát kicsit rányomjuk, hogy lássuk a körvonalát.
Lekenjük olajjal, megszórjuk cukorral és a kakaóporral.
A forma nagyságát figyelembe véve a széleit szépen a közepéig felhajtjuk, majd a tésztát szépen összecsípjük, hogy nehogy valahol kijöjjön a töltelék.
A sütőpapírral fedett formára fordítjuk a kalácsot, így alulra kerül az összefogott rész.
Szépen, körformává igazítjuk.
Egy éles késsel a négy égtáj felé cikkeket vágunk a kalácsból úgy, hogy a közepén 1 cm maradjon, amit nem vágunk át.
Mind a négy nagy cikket további háromra vágjuk, de ezeket 1 cm-rel rövidebbre vágjuk a virág közepén.
Így lesz 12 szirma a virágkalácsnak.
Megfogunk két egymás mellett lévő szirmot és kifelé fordítva kettőt tekerünk rajta, majd a végüket összenyomjuk, hogy összeragadjanak.
Minden szirommal ezt megismételjük.
A végén pedig a szirmokat kicsit úgy igazítjuk, hogy az oldaluk kicsit kerek legyen.
A tészta tetejét lekenjük egy tojás sárgájával.
Hagyjuk még további 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben először 180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel, majd csökkentjük a hőfokot 170-re és további 10 percet sütjük.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.
Tálalás
Tárolás



Kakaós óriás virágkalács
Hozzávalók
Tésztához:
Kenéshez:
Átgőzöléshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Előkészítünk egy 25 cm-es csatos tortaforma alját, hozzá sütőpapírt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra és kör alakúra nyújtjuk, a tortaforma kb. duplájára. A formát kicsit rányomjuk, hogy lássuk a körvonalát.
Lekenjük olajjal, megszórjuk cukorral és a kakaóporral.
A forma nagyságát figyelembe véve a széleit szépen a közepéig felhajtjuk, majd a tésztát szépen összecsípjük, hogy nehogy valahol kijöjjön a töltelék.
A sütőpapírral fedett formára fordítjuk a kalácsot, így alulra kerül az összefogott rész.
Szépen, körformává igazítjuk.
Egy éles késsel a négy égtáj felé cikkeket vágunk a kalácsból úgy, hogy a közepén 1 cm maradjon, amit nem vágunk át.
Mind a négy nagy cikket további háromra vágjuk, de ezeket 1 cm-rel rövidebbre vágjuk a virág közepén.
Így lesz 12 szirma a virágkalácsnak.
Megfogunk két egymás mellett lévő szirmot és kifelé fordítva kettőt tekerünk rajta, majd a végüket összenyomjuk, hogy összeragadjanak.
Minden szirommal ezt megismételjük.
A végén pedig a szirmokat kicsit úgy igazítjuk, hogy az oldaluk kicsit kerek legyen.
A tészta tetejét lekenjük egy tojás sárgájával.
Hagyjuk még további 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben először 180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel, majd csökkentjük a hőfokot 170-re és további 10 percet sütjük.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.
Tálalás
Tárolás


Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?