Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kakaós óriás virágkalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

55 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3 dl tej
3 ek. cukor
1 kk. só
1 tojássárgája
5 dkg margarin

Töltelékhez:

2 ek. olaj
1 ek. cukor

Kenéshez:

1 tojássárgája

Átgőzöléshez:

2 ek. tej
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben egy evőkanál cukorral.
A lisztet egy tálba szitáljuk, beleöntjük a felfutott élesztőt, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojássárgáját és a szobahőmérsékletű margarint.
Alaposan kidagasztjuk.
Konyharuhával letakarva meleg helyen, kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
Előkészítünk egy 25 cm-es csatos tortaforma alját, hozzá sütőpapírt.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen fél cm vastagra és kör alakúra nyújtjuk, a tortaforma kb. duplájára. A formát kicsit rányomjuk, hogy lássuk a körvonalát.
Lekenjük olajjal, megszórjuk cukorral és a kakaóporral.
A forma nagyságát figyelembe véve a széleit szépen a közepéig felhajtjuk, majd a tésztát szépen összecsípjük, hogy nehogy valahol kijöjjön a töltelék.
A sütőpapírral fedett formára fordítjuk a kalácsot, így alulra kerül az összefogott rész.
Szépen, körformává igazítjuk.
Egy éles késsel a négy égtáj felé cikkeket vágunk a kalácsból úgy, hogy a közepén 1 cm maradjon, amit nem vágunk át.
Mind a négy nagy cikket további háromra vágjuk, de ezeket 1 cm-rel rövidebbre vágjuk a virág közepén.
Így lesz 12 szirma a virágkalácsnak.
Megfogunk két egymás mellett lévő szirmot és kifelé fordítva kettőt tekerünk rajta, majd a végüket összenyomjuk, hogy összeragadjanak.
Minden szirommal ezt megismételjük.
A végén pedig a szirmokat kicsit úgy igazítjuk, hogy az oldaluk kicsit kerek legyen.
A tészta tetejét lekenjük egy tojás sárgájával.
Hagyjuk még további 20 percet kelni.
Előmelegített sütőben először 180 fokon 15 percet sütjük hőlégkeveréssel, majd csökkentjük a hőfokot 170-re és további 10 percet sütjük.
A sütőből kivéve kenjük le tejjel és egy konyharuhával letakarva hagyjuk pihenni 10 percet.

Tálalás

Kb. 6 főre.

Tárolás

Légmentesen elzárva több napig puha marad.
Kakaós óriás virágkalács Kakaós óriás virágkalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
52 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!