Csillag 5
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Kovászos kenyér

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 15 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 15 szelet elkészítéséhez

Tésztához:

500 g búzaliszt
1 ek (kb. 10 g) só
1 tk (kb. 7 g) cukor
300 ml meleg víz
2 evőkanál napraforgó olaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a búzalisztet, instant élesztőt, szárított rozskovászt, sót és a cukrot. Hozzáadjuk az olajat és a meleg vizet és konyhai robotgéppel (dagasztóspirál) legalább 3 percig dagasztjuk. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen 1 órát kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen kézzel átgyúrjuk, hosszúkás cipót formázunk és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 35x40 cm) helyezzük. A tetejét éles késsel bevágjuk (max. 1 cm mélyen) és vízzel megkenjük (kb. 1 ek). Meleg helyen további 1 órát kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük

Allsó-felső sütés kb. 220°C-ra. (előmelegítve)

Ha megkelt a kenyér, a tepsit a sütő középső részébe helyezzük, és 15 percig sütjük. Az idő leteltével a sütő hőmérsékletét kb. 190°C-ra visszavesszük, majd a kenyeret további kb. 30-40 percig aranybarna színűre sütjük.

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kész kenyeret sütőrácsra tesszük és hűlni hagyjuk.

Tippek:

Ha lisztes felületű kenyeret szeretnénk, formázás után lisztezett deszkán forgassuk meg a cipót és egy kevés vizet spricceljünk a tetejére.

Ha ropogósabb kenyeret szeretnénk, helyezzünk a sütő aljába egy hőálló tálba (kb. 25 cm átmérő) 2 ujjnyi magasságban vizet és ezzel együtt melegítsük elő a sütőt. A megfelelő eredmény eléréséhez a vizet a sütés végéig hagyjuk a sütőben.
Kovászos kenyér

Hozzászólások

c
Ildikó
Dátum 2021. February. 12. 14:13
Megsütöttem ezt a kenyeret!jobb mint a bolti!nagyon finom!

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-06-13
0 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!