
Mákos pite (nagyon mákos!) :)


Hozzávalók
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Esetleg még:
Elkészítés
Előkészítés
Elkészítés
A töltelékhez egy nagyméretű, vastag falú v. teflonedénybe öntöm a tejet és a vizet, és folyton kevergetve felolvasztom benne a porcukrot. Rászórom a mákot, és apránként hozzáadom a többi hozzávalót, ízesítőt. Kb. 10-12 percig főzöm közepes tűzön. A töltelék akkor jó, ha fényes, könnyen keverhető, de nem túl lucskos. Ha "sprődnek" tűnik főzéskor (mert pl. száraz a mák), öntsünk még hozzá kevés tejet-vizet. Számoljunk azzal is, hogy hűléskor besűrűsödik! A tölteléket semmiképp ne tegyük a hűtőbe, mert beton kemény lesz - ehelyett fedjük le. Akár egy napot simán kibír szobahőmérsékleten.
Később (másnap) azután, a pihentetett cipót elfelezem úgy, hogy az egyik fele 5 dkg-mal nehezebb legyen (használjunk mérleget). Ezt a nagyobbik felét az ugyancsak nagyobbik sütőpapíron sodrófával kinyújtom, a tepsibe helyezem (sütőpapírostul), villával sűrűn megszurkálom és előmelegített sütőben, 10-12 percig 180 fokon elősütöm. Ezalatt kinyújtom a másik fél cipót a kisebbik sütőpapíron. A sütőből kivett tésztát hagyom langyosra hűlni, majd gazdagon megkenem simára kevert lekvárral (nem dzsemmel). A kihűlt máktölteléket nagykanállal arányosan a lekváros tésztára :) halmozom, majd villával egyenletesen szétnyomkodom-tömörítem. Jöhet a "fedőlap": a kinyújtott nyers tésztalapot "arccal" a töltelékre terítem, a "hátáról" pedig lehúzom a sütőpapírt. Az esetleg túlnyúló tésztaszéleket, -cafrangokat késsel levágom, vagy lecsipkedem.
A tésztatetőt felvert tojással hosszanti irányban megkenem, és fél órára hűtőbe teszem. Ezután széltében kenem meg a tojással, és ismét fél órára hűtőbe teszem. Így szép márványos lesz a tészta. Ha erre nincs időnk, egyszerűen kenjük meg. Mindkét esetben sűrűn szurkáljuk meg villával a tésztát, majd előmelegítve, 180-190 fokon, középső rácson, kb. 45 percig süssük, amíg szép barna nem lesz a teteje.
Kihűlten (esetleg már langyosan), kockákra vágva kínáljuk. Hűlésig a sütőajtót résnyire nyissuk ki, hogy a keletkező pára eltávozhasson, így jó eséllyel omlós marad a piténk.
Tálalás
Alternatív elkészítés






Mákos pite (nagyon mákos!) :)
Hozzávalók
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Esetleg még:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Elkészítés
A töltelékhez egy nagyméretű, vastag falú v. teflonedénybe öntöm a tejet és a vizet, és folyton kevergetve felolvasztom benne a porcukrot. Rászórom a mákot, és apránként hozzáadom a többi hozzávalót, ízesítőt. Kb. 10-12 percig főzöm közepes tűzön. A töltelék akkor jó, ha fényes, könnyen keverhető, de nem túl lucskos. Ha "sprődnek" tűnik főzéskor (mert pl. száraz a mák), öntsünk még hozzá kevés tejet-vizet. Számoljunk azzal is, hogy hűléskor besűrűsödik! A tölteléket semmiképp ne tegyük a hűtőbe, mert beton kemény lesz - ehelyett fedjük le. Akár egy napot simán kibír szobahőmérsékleten.
Később (másnap) azután, a pihentetett cipót elfelezem úgy, hogy az egyik fele 5 dkg-mal nehezebb legyen (használjunk mérleget). Ezt a nagyobbik felét az ugyancsak nagyobbik sütőpapíron sodrófával kinyújtom, a tepsibe helyezem (sütőpapírostul), villával sűrűn megszurkálom és előmelegített sütőben, 10-12 percig 180 fokon elősütöm. Ezalatt kinyújtom a másik fél cipót a kisebbik sütőpapíron. A sütőből kivett tésztát hagyom langyosra hűlni, majd gazdagon megkenem simára kevert lekvárral (nem dzsemmel). A kihűlt máktölteléket nagykanállal arányosan a lekváros tésztára :) halmozom, majd villával egyenletesen szétnyomkodom-tömörítem. Jöhet a "fedőlap": a kinyújtott nyers tésztalapot "arccal" a töltelékre terítem, a "hátáról" pedig lehúzom a sütőpapírt. Az esetleg túlnyúló tésztaszéleket, -cafrangokat késsel levágom, vagy lecsipkedem.
A tésztatetőt felvert tojással hosszanti irányban megkenem, és fél órára hűtőbe teszem. Ezután széltében kenem meg a tojással, és ismét fél órára hűtőbe teszem. Így szép márványos lesz a tészta. Ha erre nincs időnk, egyszerűen kenjük meg. Mindkét esetben sűrűn szurkáljuk meg villával a tésztát, majd előmelegítve, 180-190 fokon, középső rácson, kb. 45 percig süssük, amíg szép barna nem lesz a teteje.
Kihűlten (esetleg már langyosan), kockákra vágva kínáljuk. Hűlésig a sütőajtót résnyire nyissuk ki, hogy a keletkező pára eltávozhasson, így jó eséllyel omlós marad a piténk.
Tálalás
Alternatív elkészítés





Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?