Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Mákos pite (nagyon mákos!) :)

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

A tésztához:

40 dkg finomliszt (ebből 10 dkg lehet teljes kiőrlésű)
1 csipetnyi só
2 teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
10 dkg porcukor
20 dkg Rama sütőmargarin
2 tojássárgája
pici tejföl vagy hideg víz

A töltelékhez:

50 dkg őrölt mák (lehetőleg kézi darálón őrölt)
25-30 dkg porcukor
2 dl tej
2 dl víz
5 dkg sózatlan zsír
3 evőkanál méz
3 evőkanál barack- vagy csipkelekvár
2-3 evőkanál reszelt citromhéj
1 evőkanál reszelt narancshéj
2 teáskanál őrölt fahéj

Valamint:

2-3 evőkanál baracklekvár a töltelék alá
1 felvert tojás

Esetleg még:

mazsola
kevés őrölt szegfűszeg
kevés őrölt gyömbér
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Egy (nagyjából) 25x35 cm-es, magasabb falú tepsit kibélelek sütőpapírral úgy, hogy az oldalára is felnyúljon. Kiszabok egy akkorát is, ami a tepsit felülről épp csak befedi.

Elkészítés

Mély tálban elkeverem a lisztet a sütőporral, sóval, por- és vaníliacukorral. Mindezt összemorzsolom a puha margarinnal, s ha már nem darabos, hozzáadom az elkevert tojássárgákat Összegyúrom, és annyi tejfölt vagy hideg vizet adok hozzá (kb. 2-3 evőkanálnyit), hogy rugalmas, fénylő cipót tudjak formázni belőle. Ha ez megtörtént, fóliával letakarva 2-3 órára hűtőbe teszem (még jobb, ha egy éjszakát pihen a tészta).

A töltelékhez egy nagyméretű, vastag falú v. teflonedénybe öntöm a tejet és a vizet, és folyton kevergetve felolvasztom benne a porcukrot. Rászórom a mákot, és apránként hozzáadom a többi hozzávalót, ízesítőt. Kb. 10-12 percig főzöm közepes tűzön. A töltelék akkor jó, ha fényes, könnyen keverhető, de nem túl lucskos. Ha "sprődnek" tűnik főzéskor (mert pl. száraz a mák), öntsünk még hozzá kevés tejet-vizet. Számoljunk azzal is, hogy hűléskor besűrűsödik! A tölteléket semmiképp ne tegyük a hűtőbe, mert beton kemény lesz - ehelyett fedjük le. Akár egy napot simán kibír szobahőmérsékleten.

Később (másnap) azután, a pihentetett cipót elfelezem úgy, hogy az egyik fele 5 dkg-mal nehezebb legyen (használjunk mérleget). Ezt a nagyobbik felét az ugyancsak nagyobbik sütőpapíron sodrófával kinyújtom, a tepsibe helyezem (sütőpapírostul), villával sűrűn megszurkálom és előmelegített sütőben, 10-12 percig 180 fokon elősütöm. Ezalatt kinyújtom a másik fél cipót a kisebbik sütőpapíron. A sütőből kivett tésztát hagyom langyosra hűlni, majd gazdagon megkenem simára kevert lekvárral (nem dzsemmel). A kihűlt máktölteléket nagykanállal arányosan a lekváros tésztára :) halmozom, majd villával egyenletesen szétnyomkodom-tömörítem. Jöhet a "fedőlap": a kinyújtott nyers tésztalapot "arccal" a töltelékre terítem, a "hátáról" pedig lehúzom a sütőpapírt. Az esetleg túlnyúló tésztaszéleket, -cafrangokat késsel levágom, vagy lecsipkedem.
A tésztatetőt felvert tojással hosszanti irányban megkenem, és fél órára hűtőbe teszem. Ezután széltében kenem meg a tojással, és ismét fél órára hűtőbe teszem. Így szép márványos lesz a tészta. Ha erre nincs időnk, egyszerűen kenjük meg. Mindkét esetben sűrűn szurkáljuk meg villával a tésztát, majd előmelegítve, 180-190 fokon, középső rácson, kb. 45 percig süssük, amíg szép barna nem lesz a teteje.
Kihűlten (esetleg már langyosan), kockákra vágva kínáljuk. Hűlésig a sütőajtót résnyire nyissuk ki, hogy a keletkező pára eltávozhasson, így jó eséllyel omlós marad a piténk.

Tálalás

25 x 35 centis tepsire való adag.

Alternatív elkészítés

Úgy tapasztaltam, hogy a piacokon használt nagy elektromos darálók hajlamosak "túlőrölni" a mákot (gyakran ki is csapódik a szemekből az olaj). A kézi darálóval őrölt mák jobb állagú, tetszetősebb, és szerintem az íze is jobb. A töltelékbe mazsolát is lehet tenni (mi nem igazán kedveljük), ez esetben arra ügyeljünk, hogy puha legyen (áztassuk be), ellenkező esetben nehéz lesz szeletelni a sütit.
Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :) Mákos pite (nagyon mákos!) :)

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
48 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!