Marcipántorta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (kb. Ø 24 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Bevonáshoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Olvasszuk fel a margarint egy kis lábosban, és hagyjuk kissé kihűlni. A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, és további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az őrölt mandulát, majd a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele, majd röviden keverjük bele a felolvasztott margarint. A tésztát egyenletesen oszlassuk el a tortaformában. Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét és fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral bélelt süteményrácsra, majd vegyük le a forma alját is és hagyjuk a tésztát kihűlni.
Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Vágjuk át az alapot kétszer vízszintesen. Helyezzük az alsó tortalapot egy tortatálra.
Töltelék:
Vágjuk a marcipánt apró darabokra, és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a keserűmandula-aromát, a cukrot és a vizet, majd botmixerrel keverjük simára. A habtejszínt a zselatin fixszel a csomagolás utasításai szerint verjük kemény habbá, majd keverjük bele a marcipános keveréket.
Töltés:
Keverjük simára a ribizlilekvárt, és kenjük az alsó rétegre. Tegyük rá a középső réteget, és nyomjuk le. A marcipánkrém kb. 3/4 részét kenjük a középső rétegre, majd helyezzük rá a felső réteget. A maradék krémmel kenjük be az egész tortát. Tegyük a tortát legalább 3 órára a hűtőszekrénybe.
Manduladísz:
Egy nagy tányért béleljük ki sütőpapírral. A tortabevonót olvasszuk meg egy kis tálban vagy vízfürdőben. Keverjük össze a mandulát az olvasztott tortabevonóval. 2 teáskanál segítségével helyezzünk kb. 16 kis halmot a sütőpapírra, és tegyük a mandulaszeleteket a hűtőbe, amíg a csokoládébevonat meg nem szilárdul.
Bevonás:
Szitáljuk át a porcukrot, és gyúrjuk össze a marcipánnal. A marcipánmasszát egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között kerek alakúra (Ø kb. 36 cm) sodorjuk. A marcipánt a fagyasztózacskó segítségével helyezzük a torta közepére. Óvatosan távolítsuk el a fóliát, és nyomjuk a marcipánt a torta szélére, vágjuk le a felesleges mennyiséget.
Díszítés:
Verjük fel a habtejszínt a habfixálóval és a vanillincukorral, majd töltsük egy nagy csillag alakú (Ø 12 mm) díszítőfejjel ellátott habzsákba. Díszítsük a tortát tejszínhalmokkal. Tegyük a tetejére a mandulaszeleteket, és tálalásig tároljuk a tortát a hűtőben.
Marcipántorta
Hozzávalók
kb. 16 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (kb. Ø 24 cm):
Tésztához:
Töltelékhez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
Olvasszuk fel a margarint egy kis lábosban, és hagyjuk kissé kihűlni. A tojásokat keverőtálban konyhai robotgéppel(habverő) a legmagasabb fokozaton 1 percig habosra verjük. Szórjuk bele a vaníliás cukorral elkevert cukrot, és további 2 percig verjük a keveréket. Keverjük össze a lisztet, a sütőport és az őrölt mandulát, majd a legalacsonyabb fokozaton rövid ideig keverjük bele, majd röviden keverjük bele a felolvasztott margarint. A tésztát egyenletesen oszlassuk el a tortaformában. Helyezzük a formát a sütő középső részében lévő rácsra.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Lazítsuk meg és távolítsuk el a forma peremét és fordítsuk ki az alapot egy sütőpapírral bélelt süteményrácsra, majd vegyük le a forma alját is és hagyjuk a tésztát kihűlni.
Óvatosan húzzuk le a sütőpapírt. Vágjuk át az alapot kétszer vízszintesen. Helyezzük az alsó tortalapot egy tortatálra.
Töltelék:
Vágjuk a marcipánt apró darabokra, és tegyük egy keverőtálba. Adjuk hozzá a keserűmandula-aromát, a cukrot és a vizet, majd botmixerrel keverjük simára. A habtejszínt a zselatin fixszel a csomagolás utasításai szerint verjük kemény habbá, majd keverjük bele a marcipános keveréket.
Töltés:
Keverjük simára a ribizlilekvárt, és kenjük az alsó rétegre. Tegyük rá a középső réteget, és nyomjuk le. A marcipánkrém kb. 3/4 részét kenjük a középső rétegre, majd helyezzük rá a felső réteget. A maradék krémmel kenjük be az egész tortát. Tegyük a tortát legalább 3 órára a hűtőszekrénybe.
Manduladísz:
Egy nagy tányért béleljük ki sütőpapírral. A tortabevonót olvasszuk meg egy kis tálban vagy vízfürdőben. Keverjük össze a mandulát az olvasztott tortabevonóval. 2 teáskanál segítségével helyezzünk kb. 16 kis halmot a sütőpapírra, és tegyük a mandulaszeleteket a hűtőbe, amíg a csokoládébevonat meg nem szilárdul.
Bevonás:
Szitáljuk át a porcukrot, és gyúrjuk össze a marcipánnal. A marcipánmasszát egy felvágott, nyitott fagyasztózacskó között kerek alakúra (Ø kb. 36 cm) sodorjuk. A marcipánt a fagyasztózacskó segítségével helyezzük a torta közepére. Óvatosan távolítsuk el a fóliát, és nyomjuk a marcipánt a torta szélére, vágjuk le a felesleges mennyiséget.
Díszítés:
Verjük fel a habtejszínt a habfixálóval és a vanillincukorral, majd töltsük egy nagy csillag alakú (Ø 12 mm) díszítőfejjel ellátott habzsákba. Díszítsük a tortát tejszínhalmokkal. Tegyük a tetejére a mandulaszeleteket, és tálalásig tároljuk a tortát a hűtőben.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?