Meleg zsemle kereszttel
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Liszt tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá az instant élesztőt, majd egy kanállal keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a mazsolát és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig dagasszuk. A végén gyúrjuk hozzá a mazsolát is. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, formázzunk belőle egy rudat és vágjuk fel kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk egy kerek zsemlévé. A zsemléket egymástól kb. 2-3 cm távolságra helyezzük a tepsire, és meleg helyen hagyjuk újra kelni (kb. 15.20 perc).
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Liszttészta:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és kézi habverővel keverjük jól össze, amíg sűrű tésztát kapunk. Ne legyen túl lágy, de kenhető legyen. Öntsük a liszttésztát egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. A zsemlékre rajzoljunk egy keresztet a tésztával. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés:
Forraljuk fel a sárgabaracklekvárt egy kis lábosban, és közvetlenül sütés után kenjük meg vele a forró zsemléket, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson őket.
Tippek:
Ha a lekvárban nagyobb sárgabarackdarabok vannak, először passzírozzuk át egy szitán.
Meleg zsemle kereszttel
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Liszt tésztához:
Kenéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá az instant élesztőt, majd egy kanállal keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a mazsolát és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig dagasszuk. A végén gyúrjuk hozzá a mazsolát is. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, formázzunk belőle egy rudat és vágjuk fel kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk egy kerek zsemlévé. A zsemléket egymástól kb. 2-3 cm távolságra helyezzük a tepsire, és meleg helyen hagyjuk újra kelni (kb. 15.20 perc).
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Liszttészta:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és kézi habverővel keverjük jól össze, amíg sűrű tésztát kapunk. Ne legyen túl lágy, de kenhető legyen. Öntsük a liszttésztát egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. A zsemlékre rajzoljunk egy keresztet a tésztával. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés:
Forraljuk fel a sárgabaracklekvárt egy kis lábosban, és közvetlenül sütés után kenjük meg vele a forró zsemléket, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson őket.
Tippek:
Ha a lekvárban nagyobb sárgabarackdarabok vannak, először passzírozzuk át egy szitán.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?