Meleg zsemle kereszttel
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
300 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
½ teáskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
1 tasak Dr. Oetker Finesse Reszelt citromhéj
150 g mazsola
Liszt tésztához:
75 g búzaliszt
1 evőkanál cukor
5-6 evőkanál víz
Kenéshez:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Élesztős tészta:
Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá az instant élesztőt, majd egy kanállal keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a mazsolát és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig dagasszuk. A végén gyúrjuk hozzá a mazsolát is. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, formázzunk belőle egy rudat és vágjuk fel kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk egy kerek zsemlévé. A zsemléket egymástól kb. 2-3 cm távolságra helyezzük a tepsire, és meleg helyen hagyjuk újra kelni (kb. 15.20 perc).
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Liszttészta:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és kézi habverővel keverjük jól össze, amíg sűrű tésztát kapunk. Ne legyen túl lágy, de kenhető legyen. Öntsük a liszttésztát egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. A zsemlékre rajzoljunk egy keresztet a tésztával. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés:
Forraljuk fel a sárgabaracklekvárt egy kis lábosban, és közvetlenül sütés után kenjük meg vele a forró zsemléket, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson őket.
Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá az instant élesztőt, majd egy kanállal keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a mazsolát és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig dagasszuk. A végén gyúrjuk hozzá a mazsolát is. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, formázzunk belőle egy rudat és vágjuk fel kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk egy kerek zsemlévé. A zsemléket egymástól kb. 2-3 cm távolságra helyezzük a tepsire, és meleg helyen hagyjuk újra kelni (kb. 15.20 perc).
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Liszttészta:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és kézi habverővel keverjük jól össze, amíg sűrű tésztát kapunk. Ne legyen túl lágy, de kenhető legyen. Öntsük a liszttésztát egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. A zsemlékre rajzoljunk egy keresztet a tésztával. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés:
Forraljuk fel a sárgabaracklekvárt egy kis lábosban, és közvetlenül sütés után kenjük meg vele a forró zsemléket, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson őket.
Tippek:
A mazsola helyett használhatunk 75 g csokoládécseppet is.
Ha a lekvárban nagyobb sárgabarackdarabok vannak, először passzírozzuk át egy szitán.
Ha a lekvárban nagyobb sárgabarackdarabok vannak, először passzírozzuk át egy szitán.
Kedvencnek jelölöm
Meleg zsemle kereszttel
Hozzávalók
kb. 12 darab elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
300 ml tej
50 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
75 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
½ teáskanál őrölt fahéj
1 késhegynyi őrölt szerecsendió
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
150 g mazsola
Liszt tésztához:
75 g búzaliszt
1 evőkanál cukor
5-6 evőkanál víz
Kenéshez:
3-4 evőkanál sárgabaracklekvár
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Élesztős tészta:
Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá az instant élesztőt, majd egy kanállal keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a mazsolát és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig dagasszuk. A végén gyúrjuk hozzá a mazsolát is. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, formázzunk belőle egy rudat és vágjuk fel kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk egy kerek zsemlévé. A zsemléket egymástól kb. 2-3 cm távolságra helyezzük a tepsire, és meleg helyen hagyjuk újra kelni (kb. 15.20 perc).
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Liszttészta:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és kézi habverővel keverjük jól össze, amíg sűrű tésztát kapunk. Ne legyen túl lágy, de kenhető legyen. Öntsük a liszttésztát egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. A zsemlékre rajzoljunk egy keresztet a tésztával. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés:
Forraljuk fel a sárgabaracklekvárt egy kis lábosban, és közvetlenül sütés után kenjük meg vele a forró zsemléket, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson őket.
Öntsük a lisztet egy keverőtálba, és adjuk hozzá az instant élesztőt, majd egy kanállal keverjük össze. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, kivéve a mazsolát és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 7-8 percig dagasszuk. A végén gyúrjuk hozzá a mazsolát is. Fedjük le a tésztát, és meleg helyen hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát még egyszer röviden, formázzunk belőle egy rudat és vágjuk fel kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot formázzunk egy kerek zsemlévé. A zsemléket egymástól kb. 2-3 cm távolságra helyezzük a tepsire, és meleg helyen hagyjuk újra kelni (kb. 15.20 perc).
Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Liszttészta:
Keverjük össze a lisztet és a cukrot. Fokozatosan adjuk hozzá a vizet, és kézi habverővel keverjük jól össze, amíg sűrű tésztát kapunk. Ne legyen túl lágy, de kenhető legyen. Öntsük a liszttésztát egy eldobható fagyasztózacskóba, és vágjunk le egy kis sarkot. A zsemlékre rajzoljunk egy keresztet a tésztával. Tegyük a tepsit a sütő középső részébe és süssük aranybarnára a zsemléket.
Sütési idő: kb. 18-20 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Kenés:
Forraljuk fel a sárgabaracklekvárt egy kis lábosban, és közvetlenül sütés után kenjük meg vele a forró zsemléket, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson őket.
Tippek:
A mazsola helyett használhatunk 75 g csokoládécseppet is.
Ha a lekvárban nagyobb sárgabarackdarabok vannak, először passzírozzuk át egy szitán.
Ha a lekvárban nagyobb sárgabarackdarabok vannak, először passzírozzuk át egy szitán.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?