
Nagymama bejglije


Hozzávalók
Tészta 2 rúdhoz:
Mák töltelék:
Dió töltelék:
Elkészítés
Elkészítés
Dió töltelék: A cukorból és a vízből szirupot főzünk és belekeverjük a többi hozzávalót.
Máktöltelék: felforralja a tejet a vaníliás cukorral, mikor forr, takarékra vesszük, bele kanalazzuk a darált mákot, kevergetve annyit várunk, míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesítjük a reszelt citromhéjjal és a mazsolával.
A tésztát 2 egyforma cipóra osztja és kb 1-1,5 cm vastagra nyújtja, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Tepsibe rakjuk a rudakat (1 gáz tepsibe 2 rudat szoktam tenni), felverünk egy egész tojást azzal megkenjük többször a tetejét és ismét egy bő félórát pihentetjük. Felül picit megszurkáljuk a kész süteményt, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezünk és türelmünk kemény munkáját.
Vigyázzunk, ne tegyük túl meleg sütőbe a feltekert bejglit, mert az nagyon hamar megbarnul, és ne tegyük alacsony hőmérsékletűbe se, mert akkor viszont túlkelhet a tészta.
A bejglit aranybarnára, karamell színűre kell sütni, ez általában azt jelenti, hogy körülbelül 190-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ne hagyjuk, hogy szőke maradjon, de ne is égessük meg.


Nagymama bejglije
Hozzávalók
Tészta 2 rúdhoz:
Mák töltelék:
Dió töltelék:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
Dió töltelék: A cukorból és a vízből szirupot főzünk és belekeverjük a többi hozzávalót.
Máktöltelék: felforralja a tejet a vaníliás cukorral, mikor forr, takarékra vesszük, bele kanalazzuk a darált mákot, kevergetve annyit várunk, míg egyet rottyan a töltelék. Mikor kihűlt ízesítjük a reszelt citromhéjjal és a mazsolával.
A tésztát 2 egyforma cipóra osztja és kb 1-1,5 cm vastagra nyújtja, rákenjük a tölteléket és feltekerjük. Tepsibe rakjuk a rudakat (1 gáz tepsibe 2 rudat szoktam tenni), felverünk egy egész tojást azzal megkenjük többször a tetejét és ismét egy bő félórát pihentetjük. Felül picit megszurkáljuk a kész süteményt, így ki tud jönni belőle a gőz, és nem robbantja szét két kezünk és türelmünk kemény munkáját.
Vigyázzunk, ne tegyük túl meleg sütőbe a feltekert bejglit, mert az nagyon hamar megbarnul, és ne tegyük alacsony hőmérsékletűbe se, mert akkor viszont túlkelhet a tészta.
A bejglit aranybarnára, karamell színűre kell sütni, ez általában azt jelenti, hogy körülbelül 190-200 fokos sütőben 25-30 percig sütjük. Ne hagyjuk, hogy szőke maradjon, de ne is égessük meg.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?