Pitypang méz
Hozzávalók
Hozzávalók 3 kisebb üveg mézhez:
150-160 db pitypangvirág
50 dkg kristálycukor
1 db citrom
8 dl víz
Elkészítés
Előkészítés
Arra nagyon figyeljetek, hogy ne az út mentén szedjétek a virágot, ha a saját kertetekben nincs, hanem minél messzebb az úttól!
Elkészítés
A pitypangvirágokat akkor kell leszedni, amikor már teljesen ki vannak nyílva.
Ezután a zöld szárrészeket lecsípni, majd szűrőbe tenni, megmosni, majd alaposan lecsepegtetni.(én lecsíptem a zöld részét, nehogy esetleg keserű legyen tőle a méz)
Egy edénybe tenni, majd felönteni a vízzel, és hozzáadni a kifilézett, feldarabolt citromot.
Ezután felforralni, majd alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, kb. egy órán át főzni.
Végül szűrőn átszűrni, majd a virágokat és a citromot gyengéden kinyomkodni.
Ezután a visszamaradt léhez hozzáadni a cukrot, majd visszatenni a tűzre, és néha megkeverve, alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön, 30 percig főzni.
Az elkészült főzetet, forrón üvegekbe tölteni, majd légmentesen lezárni. Ezután száraz dunsztba tenni, majd teljesen kihűteni.
Amikor főzés után az üvegekbe kerül, még nagyon folyós, de mire teljesen kihűl, éppen olyan lesz, mint a virágméz.
Ezután a zöld szárrészeket lecsípni, majd szűrőbe tenni, megmosni, majd alaposan lecsepegtetni.(én lecsíptem a zöld részét, nehogy esetleg keserű legyen tőle a méz)
Egy edénybe tenni, majd felönteni a vízzel, és hozzáadni a kifilézett, feldarabolt citromot.
Ezután felforralni, majd alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, kb. egy órán át főzni.
Végül szűrőn átszűrni, majd a virágokat és a citromot gyengéden kinyomkodni.
Ezután a visszamaradt léhez hozzáadni a cukrot, majd visszatenni a tűzre, és néha megkeverve, alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön, 30 percig főzni.
Az elkészült főzetet, forrón üvegekbe tölteni, majd légmentesen lezárni. Ezután száraz dunsztba tenni, majd teljesen kihűteni.
Amikor főzés után az üvegekbe kerül, még nagyon folyós, de mire teljesen kihűl, éppen olyan lesz, mint a virágméz.
Alternatív elkészítés
Én még nem készítettem el, de rajta vagyok az ügyön! És most bemásoltam! De, mentségemre szolgáljon, hogy hatalmas ötletnek tartom, és szerettem volna megosztani veletek, egyébiránt mert MOST van szezonja a pitypangnak!!!!
Kedvencnek jelölöm
Pitypang méz
Hozzávalók
Hozzávalók 3 kisebb üveg mézhez:
150-160 db pitypangvirág
50 dkg kristálycukor
1 db citrom
8 dl víz
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Arra nagyon figyeljetek, hogy ne az út mentén szedjétek a virágot, ha a saját kertetekben nincs, hanem minél messzebb az úttól!
Elkészítés
A pitypangvirágokat akkor kell leszedni, amikor már teljesen ki vannak nyílva.
Ezután a zöld szárrészeket lecsípni, majd szűrőbe tenni, megmosni, majd alaposan lecsepegtetni.(én lecsíptem a zöld részét, nehogy esetleg keserű legyen tőle a méz)
Egy edénybe tenni, majd felönteni a vízzel, és hozzáadni a kifilézett, feldarabolt citromot.
Ezután felforralni, majd alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, kb. egy órán át főzni.
Végül szűrőn átszűrni, majd a virágokat és a citromot gyengéden kinyomkodni.
Ezután a visszamaradt léhez hozzáadni a cukrot, majd visszatenni a tűzre, és néha megkeverve, alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön, 30 percig főzni.
Az elkészült főzetet, forrón üvegekbe tölteni, majd légmentesen lezárni. Ezután száraz dunsztba tenni, majd teljesen kihűteni.
Amikor főzés után az üvegekbe kerül, még nagyon folyós, de mire teljesen kihűl, éppen olyan lesz, mint a virágméz.
Ezután a zöld szárrészeket lecsípni, majd szűrőbe tenni, megmosni, majd alaposan lecsepegtetni.(én lecsíptem a zöld részét, nehogy esetleg keserű legyen tőle a méz)
Egy edénybe tenni, majd felönteni a vízzel, és hozzáadni a kifilézett, feldarabolt citromot.
Ezután felforralni, majd alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön a víz, kb. egy órán át főzni.
Végül szűrőn átszűrni, majd a virágokat és a citromot gyengéden kinyomkodni.
Ezután a visszamaradt léhez hozzáadni a cukrot, majd visszatenni a tűzre, és néha megkeverve, alacsony hőfokon, hogy éppen csak gyöngyözzön, 30 percig főzni.
Az elkészült főzetet, forrón üvegekbe tölteni, majd légmentesen lezárni. Ezután száraz dunsztba tenni, majd teljesen kihűteni.
Amikor főzés után az üvegekbe kerül, még nagyon folyós, de mire teljesen kihűl, éppen olyan lesz, mint a virágméz.
Alternatív elkészítés
Én még nem készítettem el, de rajta vagyok az ügyön! És most bemásoltam! De, mentségemre szolgáljon, hogy hatalmas ötletnek tartom, és szerettem volna megosztani veletek, egyébiránt mert MOST van szezonja a pitypangnak!!!!


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?