Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Rumos gesztenyés bejgli vörös áfonyával

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Tészta:

50 dkg liszt
150 ml tejföl
25 dkg rama
egy csipet só
1 tojás
2 dkg élesztő
5 dkg porcukor

Töltelék:

Gesztenyés:

25 dkg ízes gesztenyemassza
1 dl főző tejszín
1 marék aszalt vörös áfonya
3 cl rum
5 dkg porcukor
2 ek. édes morzsa

Diós:

20 dkg darált dió
20 dkg porcukor
1 dl víz
3 cl rum
1 kk. fahéj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Kiváló időtakarékos recept a karácsonyi sürgés-forgásban, mivel a tésztát már előző nap elkészítem, a töltelék pedig negyed óra alatt elkészül.
Kibányászom a hűtő mélyéről a cipókat, és nekilátok az utolsó munkafázisnak.
A kis gombócokat téglalap alakúra nyújtom lisztezett deszkán. Kettéválasztok egy tojást, és a kinyújtott tésztát lekenem a fehérjével, majd jöhet rá a massza, nem túl vastagon. A két szélén kb. 1 cm csíkot kihagyok, mert ezt be fogjuk hajtani, ez lesz a kalácsunk szép piros rózsája.
Nem túl szorosan feltekerjük, majd lekenjük fehérjével, és hagyjuk megszáradni. Utána jöhet a sárgája, ha az is megszárad rajta, megszurkáljuk a tetejét finoman, majd mehet a sütőbe, amit előmelegítettünk 180 fokra. Kb. fél óra alatt szép aranybarnára sütjük.

Elkészítés

Tészta
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót és a porcukrot. Elmorzsolom benne a margarint. A tejfölt meglangyosítom, elmorzsolom benne az élesztőt, és elkeverem a tojással, letakarva langyos helyen felfuttatom kicsit. A tejfölös masszát a liszthez keverve összedolgozom, négy egyenlő cipóra osztva celofánba csavarva hűtőbe teszem 24 órára.
Töltelék:
Gesztenyés:
A gesztenyemasszát összetöröm, hozzáadok minden hozzávalót. Az áfonyát előzőleg jól kiáztattam rumban, a masszához viszont a rum felét öntöm csak, a másik felét meghagyom a diós töltelékhez.
Diós:
A vizet összekeverem a porcukorral, majd felforralom, állandóan kevergetem, hogy ne kapjon le.
Hozzákeverem a darált diót, 1-2 perc alatt összefőzöm. Tűzről levéve hozzáadom a maradék rumot, és a fahéjat, majd hagyom teljesen kihűlni.

Tálalás

4 rúd lesz a tésztából, ehhez megfelelő töltelék mennyiséggel. Ferdén szeletelve, porcukorral hintve ízlésesen tálalhatjuk, megszórva aszalt gyümölcs darabokkal.

Tárolás

Folpackba csomagolva finom puha lesz napok múlva is.
Rumos gesztenyés bejgli vörös áfonyával Rumos gesztenyés bejgli vörös áfonyával Rumos gesztenyés bejgli vörös áfonyával

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
76 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
64 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!