Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Somlói galuska

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 10 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 10 adag elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 32x22 cm):

sütőpapír
némi zsiradék

Sárga piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
80 g búzaliszt
1 csipet só

Barna piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
40 g búzaliszt
1 csipet só

Diós piskótához:

4 darab tojás (M-es)
80 g cukor
60 g darált dió
20 g búzaliszt
1 csipet só

Krémhez:

50 g cukor
500 ml tej

Sziruphoz:

400 ml víz
150 g cukor
120 g mazsola
1 db narancs (kezeletlen) lereszelt héja
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Szóráshoz:

60 g dió

Öntethez:

500 ml tej
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
ízlés szerint 2 evőkanál cukor

Díszítéshez:

200 ml hideg habtejszín
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

3 tepsit kikenünk zsiradékkal, és egy-egy sütőpapírt helyezünk mindbe. A sütőt előmelegítjük

Alsó-felső sütés: 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk. A lisztet és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát az első tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Barna piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a második tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Diós piskóta:
A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a darált diót. A diós keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a harmadik tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15-17 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Krém:
A pudingot a tejjel és a cukorral, a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A kész pudingot lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.

Szirup:
A vizet, a cukrot, a mazsolát, a citrom- és narancshéjat, valamint a rum aromát lábasba tesszük. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percet főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a mazsolát leszűrjük.

Összeállítás:
Egy tepsi aljába tesszük a diós piskótát. Meglocsoljuk a szirup harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém szintén harmadával. Megszórjuk a darált dió és a leszűrt mazsola felével. Rátesszük a barna piskótát. Meglocsoljuk a szirup következő harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém második harmadával. Megszórjuk a többi darált dióval és mazsolával. Rátesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd megkenjük a maradék krémmel. Megszórjuk a kakaóval, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Öntet:
A tasak tartalmát ízlés szerint elkeverjük a cukorral. A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a rum aromát, majd hozzákeverjük az öntetport. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk.

Tálalás:
Desszertes tálkákba kanállal, kerek süteményszaggató formával vagy fagylaltadagoló kanállal galuskákat szaggatunk a süteményből. A hideg tejszínt felverjük habbá. Tetszőleges csővel (pl. csillagcső) ellátott habzsákba (8 mm Ø) töltjük, és a tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a desszertekre. Végül meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

Tippek:

Aprított dióval megszórva is tálalhatjuk.
A sütemény 1-2 nappal korábban is összeállítható.
Somlói galuska

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
43 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2022-11-29
0 Kedvelés

Habkönnyű desszertcsoda, ez a mousse

A franciák tudnak valamit, ha desszertről van szó! A mousse az egyik leghíresebb édes-ségük, a könnyű, habos csoda a XVIII. századtól töretlenül gyűjti lelkes rajongóit.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-21
0 Kedvelés

Fókuszban az energiatakarékosság – melegítsük elő a sütőt?

Hogyan tudnánk még spórolni? – tesszük fel a kérdést. Lássuk, mi a helyzet a sütéssel, kötelező az előmelegítés?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-11-08
0 Kedvelés

Jön a tél, készítsünk testet-lelket melengető italokat!

Nyáron minél jobban behűtött limonádékra, koktélokra vágyunk. Télen pedig pont az ellenkezőjükre: kerüljön a poharunkba valami igazán forró, finom, melengető ital!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!