Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Somlói galuska

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 10 adag
Recept megosztása

Hozzávalók

Tepsihez (kb. 32x22 cm):

sütőpapír
némi zsiradék

Sárga piskótához:

4 db tojás (M-es)
80 g cukor
80 g búzaliszt
1 csipet só

Barna piskótához:

4 db tojás (M-es)
80 g cukor
40 g búzaliszt
1 csipet só

Diós piskótához:

4 db tojás (M-es)
80 g cukor
60 g darált dió
20 g búzaliszt
1 csipet só

Krémhez:

50 g cukor
500 ml tej

Sziruphoz:

400 ml víz
150 g cukor
120 g mazsola
1 db narancs (kezeletlen) lereszelt héja
2 evőkanál Dr. Oetker Aroma rum

Szóráshoz:

60 g dió

Öntethez:

500 ml tej
2 teáskanál Dr. Oetker Aroma rum
ízlés szerint 2 evőkanál cukor

Díszítéshez:

200 ml hideg habtejszín

Elkészítés

Előkészítés:

3 tepsit kikenünk zsiradékkal, és egy-egy sütőpapírt helyezünk mindbe. A sütőt előmelegítjük

Alsó-felső sütés: 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: 170 °C (előmelegítve)

Elkészítés:

Sárga piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk. A lisztet és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát az első tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Barna piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet és a kakaóport átszitáljuk. A lisztes keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a második tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Diós piskóta:

A tojásokat szétválasztjuk. A tojásfehérjéket a csipet sóval, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton kemény habbá verjük. A tojássárgájákat a cukorral, konyhai robotgéppel (habverővel) először a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton 3 percig verjük. A lisztet átszitáljuk és belekeverjük a darált diót. A diós keveréket és a tojásfehérjehabot fakanállal, felváltva a tojássárgájához keverjük, vigyázva, hogy a hab ne törjön össze. A masszát a harmadik tepsibe simítjuk, majd a sütő alsó harmadában megsütjük.

Sütési idő: kb. 15 perc

A süteményt rácsra borítjuk, hűlni hagyjuk, majd lehúzzuk róla a sütőpapírt.

Krém:

A pudingot a tejjel és a cukorral, a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. A kész pudingot lefedjük, néhányszor átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.

Szirup:

A vizet, a cukrot, a mazsolát, a citrom- és narancshéjat, valamint a rum aromát lábasba tesszük. Felforraljuk, majd közepes lángon kb. 15 percet főzzük, amíg kicsit besűrűsödik. Lehúzzuk a tűzről, a mazsolát leszűrjük.

Összeállítás:

Egy tepsi aljába tesszük a diós piskótát. Meglocsoljuk a szirup harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém szintén harmadával. Megszórjuk a darált dió és a leszűrt mazsola felével. Rátesszük a barna piskótát. Meglocsoljuk a szirup következő harmadával, majd megkenjük a vaníliás krém második harmadával. Megszórjuk a többi darált dióval és mazsolával. Rátesszük a sárga piskótát. Meglocsoljuk a maradék sziruppal, majd megkenjük a maradék krémmel. Megszórjuk a kakaóval, egy éjszakára hűtőbe tesszük.

Öntet:

A tasak tartalmát ízlés szerint elkeverjük a cukorral. A tejet lábasba öntjük, hozzáadjuk a rum aromát, majd hozzákeverjük az öntetport. Folyamatos keverés mellett az egészet felforraljuk.

Tálalás:

Desszertes tálkákba kanállal, kerek süteményszaggató formával vagy fagylaltadagoló kanállal galuskákat szaggatunk a süteményből. A hideg tejszínt felverjük habbá. Tetszőleges csővel (pl. csillagcső) ellátott habzsákba (8 mm Ø) töltjük, és a tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a desszertekre. Végül meglocsoljuk a csokoládéöntettel.

Tippek:

Aprított dióval megszórva is tálalhatjuk.
A sütemény 1-2 nappal korábban is összeállítható.
Somlói galuska

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2020-11-27
0 Kedvelés

Süssünk a gyerekekkel karácsonyra!

Sokunk számára a karácsonyi időszak elválaszthatatlanul összefonódik a sütéssel – ezt pedig imádják a gyerekek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-25
1 Kedvelés

Birsalma, az ősz kedvence

Az őszi piaci kínálat meghatározó gyümölcse a birsalma, amelyről legtöbbünknek elsőre a birsalmasajt ugrik be.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-20
1 Kedvelés

Így használd a zselatint

Sokan félnek a zselatin használatától, pedig ha valaki rendszeresen süt, szinte biztos, hogy előbb-utóbb belefut egy olyan receptbe, amelynek szerepel az összetevői között.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-18
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a cukor és liszt alternatívák

Előző cikkünkben bemutattuk, hogy milyen tökéletes tojás és tej helyettesítők léteznek, most pedig nézzük meg, mire cserélhetjük a cukrot, illetve hogyan süthetünk glutén nélkül.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-13
0 Kedvelés

Mentesen is finomat! Íme a tojás és tej alternatívák

Sütés tojás, tej, cukor vagy glutén (búzaliszt) nélkül? Nem probléma! A süteményreceptekben a hozzávalók könnyen kicserélhetők, jöjjenek a nagyszerű alternatívák.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-11-04
1 Kedvelés

A süti, ha vegán

Sokan döntenek úgy, hogy nem fogyasztanak állati eredetű élelmiszereket. Az okok változatosak: allergia, ételérzékenység, környezettudatosság vagy etikai szempont is húzódhat a veganizmus mögött.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!