Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Túrós kígyórétes

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 2 rúd, kb. 22-24 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

2 rúd, kb. 22-24 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Tésztához:

500 g búzaliszt
200 g vaj vagy margarin
100 ml tej
40 g cukor
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)
1 csipet só

Töltelékhez:

500 g félzsíros túró
100 g porcukor
60 g búzadara
2 darab tojás (M-es)

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)

Díszítéshez:

némi porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

A tésztához a tejet felmelegítjük, és megolvasztjuk benne a vajat vagy a margarint. A töltelékhez a túrót áttörjük. A tepsit (kb. 35x40 cm) sütőpapírral béleljük.

Elkészítés:

Tészta:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2-3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát két egyenlő darabra osztjuk, és frissentartó fóliába csomagolva 25-30 percre hűtőbe tesszük. Pihentetés után a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Töltelék:
Az áttört túrót a porcukorral, a búzadarával, a tojásokkal, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral konyhai robotgéppel (habverő) krémesre keverjük, majd az így kapott tölteléket két egyenlő részre osztjuk.

A pihentetett tésztadarabokat lisztezett felületen röviden átgyúrjuk, majd egyesével egy-egy kb. 32x22 cm-es téglalappá nyújtjuk. Az egyik darabot sodrófa segítségével az előkészített tepsibe tesszük. A töltelék felét a tészta teljes hosszában (alul és felül 2-2 cm-t üresen hagyva), középen, kb. 7 cm szélességben elsimítjuk. A tészta szabadon hagyott széleit egy pizzavágóval kissé ferdén, 2 cm szélességben bevágjuk, és az így kapott tésztaszalagokat jobbról és balról felváltva a túrós töltelékre hajtjuk. A két végét is ráhajtjuk a töltelékre, majd a kígyórétes tetejét megkenjük a felvert tojással. A másik tésztadarab és a többi töltelék felhasználásával hasonló módon elkészítjük a másik rúd kígyórétest is. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kígyórétest sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. A süteményt porcukorral meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.

Tipp:

Ízlés szerint keverhetünk a töltelékhez 50 g mazsolát vagy aszalt áfonyát.
Túrós kígyórétes

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!