Túrós kígyórétes
Hozzávalók
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2-3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát két egyenlő darabra osztjuk, és frissentartó fóliába csomagolva 25-30 percre hűtőbe tesszük. Pihentetés után a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Az áttört túrót a porcukorral, a búzadarával, a tojásokkal, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral konyhai robotgéppel (habverő) krémesre keverjük, majd az így kapott tölteléket két egyenlő részre osztjuk.
A pihentetett tésztadarabokat lisztezett felületen röviden átgyúrjuk, majd egyesével egy-egy kb. 32x22 cm-es téglalappá nyújtjuk. Az egyik darabot sodrófa segítségével az előkészített tepsibe tesszük. A töltelék felét a tészta teljes hosszában (alul és felül 2-2 cm-t üresen hagyva), középen, kb. 7 cm szélességben elsimítjuk. A tészta szabadon hagyott széleit egy pizzavágóval kissé ferdén, 2 cm szélességben bevágjuk, és az így kapott tésztaszalagokat jobbról és balról felváltva a túrós töltelékre hajtjuk. A két végét is ráhajtjuk a töltelékre, majd a kígyórétes tetejét megkenjük a felvert tojással. A másik tésztadarab és a többi töltelék felhasználásával hasonló módon elkészítjük a másik rúd kígyórétest is. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kígyórétest sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. A süteményt porcukorral meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Túrós kígyórétes
Hozzávalók
2 rúd, kb. 22-24 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Tésztához:
Töltelékhez:
Kenéshez:
Díszítéshez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
A lisztet az élesztővel keverőtálban alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót a tej-zsiradék keverékkel együtt, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 2-3 perc alatt sima tésztává dolgozzuk. A tésztát két egyenlő darabra osztjuk, és frissentartó fóliába csomagolva 25-30 percre hűtőbe tesszük. Pihentetés után a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Az áttört túrót a porcukorral, a búzadarával, a tojásokkal, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral konyhai robotgéppel (habverő) krémesre keverjük, majd az így kapott tölteléket két egyenlő részre osztjuk.
A pihentetett tésztadarabokat lisztezett felületen röviden átgyúrjuk, majd egyesével egy-egy kb. 32x22 cm-es téglalappá nyújtjuk. Az egyik darabot sodrófa segítségével az előkészített tepsibe tesszük. A töltelék felét a tészta teljes hosszában (alul és felül 2-2 cm-t üresen hagyva), középen, kb. 7 cm szélességben elsimítjuk. A tészta szabadon hagyott széleit egy pizzavágóval kissé ferdén, 2 cm szélességben bevágjuk, és az így kapott tésztaszalagokat jobbról és balról felváltva a túrós töltelékre hajtjuk. A két végét is ráhajtjuk a töltelékre, majd a kígyórétes tetejét megkenjük a felvert tojással. A másik tésztadarab és a többi töltelék felhasználásával hasonló módon elkészítjük a másik rúd kígyórétest is. A tepsit a sütő középső részébe toljuk, és a süteményt aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kígyórétest sütőpapírral együtt lehúzzuk a tepsiről, és sütőrácson hagyjuk kihűlni. A süteményt porcukorral meghintve, szeletekre vágva tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?