Tejszín, joghurt, növényi tej - a leggyakoribb házi fagyi alapok
A házi fagylalt sokféle alapanyagból készülhet, ráadásul te magad választhatod ki a számodra legideálisabbat.
Ha nagynak mondható a család “fagylaltfogyasztása”, különösen érdemes megfontolni a házi elkészítést. Összeszedtük a leggyakoribb fagylalt-alapokat.
Tejszín
A finom, főzött, krémesen tejszínes házi fagylalt méltán nagy kedvenc. Tejszínnek nevezzük a különböző zsírtartalommal gyártott, hőkezelt és hűtött, esetleg homogénezett zsírdús termékeket. Finomságának ára, hogy igen zsíros, ezért az ebből készült nyalánkságok nem nevezhetők igazán alakbarátnak.
A vásárlásnál is érdemes résen lennünk, sok bolti tejszínben találhatók olyan adalékanyagok, illetve hozzáadott cukor, amire a címkéje alapján nem számítanánk, ezért vásárlás előtt érdemes alaposan ellenőrizni a termékek összetételét.
Joghurt
Hőkezelt tejből, speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással készült termékek. A joghurt készítéséhez tejsavbaktériumokat használnak.
Ha valami könnyebb megoldást szeretnénk, nyugodtan használhatunk joghurtot is a tejszín helyett, igaz, ebben az esetben más típusú receptek között kell keresgélnünk.
Egyes gyümölcsöknek kifejezetten jól áll a savanykás íz, de figyeljünk oda az ízek harmóniájára, mert vannak olyan ízesítések, melyeknél nem a joghurt a legjobb választás.
Növényi tejek
Sokan, sokféle okból kerülhetik a hagyományos tejtermékeket. Szerencsére már azok is találhatnak bőven alternatív alapanyagokat, akik nem fogyaszthatják a tehéntejből készült finomságokat.
A rizstej, kókusztej, mandulatej is tökéletes választás lehet. Fontos ugyanakkor, hogy kitapasztaljuk, melyik hogyan használható erre a célra. Illetve, hogy teszteljük, melyik ízét szeretjük a legjobban.
Víz
Igen, bármilyen meglepő, a víz is lehet a jeges finomság alapanyaga, melyet nem fagyinak hívunk, hanem granitának.
Egyszerű és nagyszerű, érdemes kipróbálni, akár a dinnyés, akár a kávés változatot is.
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
