Tejszín, joghurt, növényi tej - a leggyakoribb házi fagyi alapok
A házi fagylalt sokféle alapanyagból készülhet, ráadásul te magad választhatod ki a számodra legideálisabbat.
Ha nagynak mondható a család “fagylaltfogyasztása”, különösen érdemes megfontolni a házi elkészítést. Összeszedtük a leggyakoribb fagylalt-alapokat.
Tejszín
A finom, főzött, krémesen tejszínes házi fagylalt méltán nagy kedvenc. Tejszínnek nevezzük a különböző zsírtartalommal gyártott, hőkezelt és hűtött, esetleg homogénezett zsírdús termékeket. Finomságának ára, hogy igen zsíros, ezért az ebből készült nyalánkságok nem nevezhetők igazán alakbarátnak.
A vásárlásnál is érdemes résen lennünk, sok bolti tejszínben találhatók olyan adalékanyagok, illetve hozzáadott cukor, amire a címkéje alapján nem számítanánk, ezért vásárlás előtt érdemes alaposan ellenőrizni a termékek összetételét.
Joghurt
Hőkezelt tejből, speciális mikrobatenyészetek hozzáadásával, savanyítással és alvasztással készült termékek. A joghurt készítéséhez tejsavbaktériumokat használnak.
Ha valami könnyebb megoldást szeretnénk, nyugodtan használhatunk joghurtot is a tejszín helyett, igaz, ebben az esetben más típusú receptek között kell keresgélnünk.
Egyes gyümölcsöknek kifejezetten jól áll a savanykás íz, de figyeljünk oda az ízek harmóniájára, mert vannak olyan ízesítések, melyeknél nem a joghurt a legjobb választás.
Növényi tejek
Sokan, sokféle okból kerülhetik a hagyományos tejtermékeket. Szerencsére már azok is találhatnak bőven alternatív alapanyagokat, akik nem fogyaszthatják a tehéntejből készült finomságokat.
A rizstej, kókusztej, mandulatej is tökéletes választás lehet. Fontos ugyanakkor, hogy kitapasztaljuk, melyik hogyan használható erre a célra. Illetve, hogy teszteljük, melyik ízét szeretjük a legjobban.
Víz
Igen, bármilyen meglepő, a víz is lehet a jeges finomság alapanyaga, melyet nem fagyinak hívunk, hanem granitának.
Egyszerű és nagyszerű, érdemes kipróbálni, akár a dinnyés, akár a kávés változatot is.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
