Mézeskalács-figurás torta
Hozzávalók
Csatos tortaformához (20 cm ø):
Tepsihez:
Piskótatésztához:
Gyúrt tésztához:
Töltelékhez:
Bevonáshoz:
Díszítéshez:
Elkészítés
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat meleg (nem forrásban lévő) vízzel egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben a cukrot és a vanillincukrot beleszórjuk, és a masszát további 2 perc alatt felverjük. A lisztet a sütőporral, az étkezési keményítővel, a kakaóporral és a fűszerekkel összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton a masszába keverjük. A tésztát a csatos tortaformában elsimítjuk. A formát rácson a sütő alsó felébe toljuk.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A csatos tortaforma szélét leoldjuk és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral letakart rácsra borítjuk. A forma alját eltávolítjuk, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt formát megtisztítjuk, majd az alját kivajazzuk.
Gyúrt tészta:
A tepsit sütőpapírral béleljük. A lisztet sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tészta 1/3 részét enyhén lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk. Kiszúrókkal különböző erdei állatos motívumot szúrunk ki, a tepsibe tesszük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
A kekszeket sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát a formában tortalappá nyomkodjuk, és villával többször megszurkáljuk. A formát rácson a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tortaforma szélét lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortalapot hosszú késsel leválasztjuk a tortaforma aljáról, de a formával együtt, rácson hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A gyúrt tésztából készült tortalapot egy tortatálra tesszük, és 1 evőkanál dzsemmel megkenjük. A piskóta tortalapot kétszer átvágjuk vízszintesen, és az alsót a gyúrt tortalapra tesszük. A csokoládés tortakrémet a tejszínnel és a tejjel a csomagoláson található leírás alapján elkészítjük. A krémet nagy kerek csövű nyomózsákba (kb. 15 mm ø) töltjük. A szélétől kezdve, egymástól kb. 2 cm távolságra két kört rajzolunk, és a közepét kitöltjük. A köztes területeket az áfonyadzsem felével megtöltjük (1. ábra). Rátesszük a másik tortalapot, és kissé megnyomkodjuk, majd ugyanúgy tortakrémmel és a dzsemmel megtöltjük. A felső tortalapot rátesszük, és megnyomkodjuk. A tejszínes-vaníliás tortakrémet a tejszínnel és a tejjel a csomagoláson található leírás alapján elkészítjük. A tortát teljesen bekenjük a krémmel, majd díszítjük.
Díszítés:
A kekszeket csokoládés dekortollakkal díszítjük. A tortabevonót a leírás szerint felolvasztjuk, majd az egyik sarkát kissé kivágjuk. A torta tetejének szélét a tortabevonóval körbe csorgatjuk és kb. egyforma távolságokra hagyunk cseppeket a torta szélén lefolyni.
Tippek:
Tetszés szerint más gyümölcslekvárral is elkészíthetjük.
Mézeskalács-figurás torta
Hozzávalók
kb. 10 szelet elkészítéséhez
Csatos tortaformához (20 cm ø):
Tepsihez:
Piskótatésztához:
Gyúrt tésztához:
Töltelékhez:
Bevonáshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Elkészítés:
A tojásokat meleg (nem forrásban lévő) vízzel egy keverőtálban konyhai robotgéppel (habverő) legmagasabb fokozaton 1 perc alatt habosra felverjük. Keverés közben a cukrot és a vanillincukrot beleszórjuk, és a masszát további 2 perc alatt felverjük. A lisztet a sütőporral, az étkezési keményítővel, a kakaóporral és a fűszerekkel összekeverjük, és röviden a legalacsonyabb fokozaton a masszába keverjük. A tésztát a csatos tortaformában elsimítjuk. A formát rácson a sütő alsó felébe toljuk.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
A csatos tortaforma szélét leoldjuk és eltávolítjuk. A tortalapot sütőpapírral letakart rácsra borítjuk. A forma alját eltávolítjuk, és hagyjuk kihűlni. A kihűlt formát megtisztítjuk, majd az alját kivajazzuk.
Gyúrt tészta:
A tepsit sütőpapírral béleljük. A lisztet sütőporral keverőtálban összekeverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton sima tésztává dolgozzuk. A tészta 1/3 részét enyhén lisztezett munkafelületen vékonyra nyújtjuk. Kiszúrókkal különböző erdei állatos motívumot szúrunk ki, a tepsibe tesszük és a sütő középső részében megsütjük.
Sütési idő: kb. 8-10 perc
A kekszeket sütőpapírral együtt rácsra húzzuk, és hagyjuk kihűlni. A maradék tésztát a formában tortalappá nyomkodjuk, és villával többször megszurkáljuk. A formát rácson a sütő középső részébe toljuk.
Sütési idő: kb. 12-15 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A tortaforma szélét lecsatoljuk és eltávolítjuk. A tortalapot hosszú késsel leválasztjuk a tortaforma aljáról, de a formával együtt, rácson hagyjuk kihűlni.
Töltelék:
A gyúrt tésztából készült tortalapot egy tortatálra tesszük, és 1 evőkanál dzsemmel megkenjük. A piskóta tortalapot kétszer átvágjuk vízszintesen, és az alsót a gyúrt tortalapra tesszük. A csokoládés tortakrémet a tejszínnel és a tejjel a csomagoláson található leírás alapján elkészítjük. A krémet nagy kerek csövű nyomózsákba (kb. 15 mm ø) töltjük. A szélétől kezdve, egymástól kb. 2 cm távolságra két kört rajzolunk, és a közepét kitöltjük. A köztes területeket az áfonyadzsem felével megtöltjük (1. ábra). Rátesszük a másik tortalapot, és kissé megnyomkodjuk, majd ugyanúgy tortakrémmel és a dzsemmel megtöltjük. A felső tortalapot rátesszük, és megnyomkodjuk. A tejszínes-vaníliás tortakrémet a tejszínnel és a tejjel a csomagoláson található leírás alapján elkészítjük. A tortát teljesen bekenjük a krémmel, majd díszítjük.
Díszítés:
A kekszeket csokoládés dekortollakkal díszítjük. A tortabevonót a leírás szerint felolvasztjuk, majd az egyik sarkát kissé kivágjuk. A torta tetejének szélét a tortabevonóval körbe csorgatjuk és kb. egyforma távolságokra hagyunk cseppeket a torta szélén lefolyni.
Tippek:
Tetszés szerint más gyümölcslekvárral is elkészíthetjük.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?