Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Áfonyás kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

100 ml tej
450 g búzaliszt
80 g porcukor
1 teáskanál só (csapott)
250 g túró
1 darab tojás (közepes méretű)
100 g aszalt vörös áfonya

Ezenkívül:

2 evőkanál tej
kb. 2 evőkanál mandulaforgács

Karácsonyi vajhoz:

250 g lágy vaj
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
50 g porcukor
1 csipet só
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

A tepsit (kb. 30 x 40 cm) sütőpapírral béleljük. A sütőt előmelegítjük.

Elkészítés

A tejet felmelegítjük. A lisztet az élesztővel elkeverjük, és egy keverőedénybe szitáljuk. A vörös áfonya kivételével hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) kezdetben alacsony majd legmagasabb fokozaton sima tésztává dagasztjuk. Hozzáadjuk a vörös áfonyát. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk, amíg duplájára nő. A tésztát enyhén lisztezett munkafelületen átgyúrjuk, és hengerré formázzuk. A hengert 16 egyenlő darabra vágjuk, a szeleteket előbb golyóvá, majd hosszúkás cipóvá formázzuk. Három-négy cipót a tepsi közepébe egymás felé helyezünk, ez lesz a fenyő törzse. A többi cipót a törzs mindkét oldalához ferdén illesztjük. A tésztát lefedjük, és újra pihentetjük, amíg láthatóan megnő. A cipókat a tejjel megkenjük és mandulaforgáccsal hintjük. A tepsit a sütő alsó részébe toljuk, és a kalácsot megsütjük. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 perc alatt. Sütés után a süteményt sütőrácson hagyjuk kihűlni. Ízlés szerint porcukorral hintjük.
Vaj:
Valamennyi hozzávalót egy keverőedénybe öntjük és konyhai robotgéppel (habverő) kezdetben alacsony, majd legmagasabb fokozaton simára keverjük. Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk.

Alternatív elkészítés

A kalács tésztája jól fagyasztható. Miután a tészta felengedett, kb. 5 percig süssük elő.
Az adventi sütinaptár egyik receptje, nagyon finom.
A karácsonyi vajat adagonként le lehet fagyasztani, majd a szükség szerinti mennyiséget felengedni.
Karácsonyi vaj nélkül is nagyon finom.
Áfonyás kalács Áfonyás kalács Áfonyás kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!