Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
2024. február 07.Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
Tejföl helyett mondd, Creme VEGA!
Diéta? Ételérzékenység? Vegán életmód? A vegán, szója alapú Creme VEGA-val semmiről sem kell lemondanunk, hiszen tökéletesen helyettesíti a tejfölt. Krémes állagú, akár a hagyományos, állati eredetű tejtermék, süthetünk, főzhetünk vele, de hőkezelés nélkül is fogyaszthatjuk. Amennyiben laktózérzékenység a tejföl elhagyásának oka, a Creme VEGA-t laktózmentes tejtermékekkel, tejfehérje-allergia vagy vegán táplálkozás esetén pedig növényi hozzávalókkal kombinálhatjuk. Használatával tehát senkinek sem kell búcsút intenie a tejföllel készült ételeknek!
Házias ízek kompromisszumok nélkül
A magyar konyha híres tartalmas leveseiről és változatos feltétekkel tálalt főzelékeiről. Sok esetben alkalmaz habarást, amely egy sűrítési mód (általában) tejföl és liszt felhasználásával. Habarni könnyen tudunk Creme VEGA-val is, legyen szó burgonyalevesről, zöldbabfőzelékről vagy egy savanykás korhelylevesről. Hasonlóan sűríthetjük szószok, mártások és egytálételek szaftját, gondoljunk csak a csirkepaprikásra! Liszt nélkül, az étellel magával is szoktunk sűríteni, ilyenkor a lábasból kivett, leturmixolt főzelékhez adjuk a tejföl-alternatívát, majd így keverjük hozzá a többi főzelékhez.
Sok család el sem tudja képzelni a vasárnapi ebédet rántott hús nélkül, amihez természetesen uborkasaláta dukál! A klasszikus ecetes-tejfölös ízvilágot Creme VEGA-val ugyanúgy elérhetjük, és a karácsonyi asztalon, a töltött káposzta mellett is ott helye. Ha reggelire kenceként, mártogatósként, vagy tócsnihoz, lángoshoz feltétként fogyasztanánk, ízesíthetjük friss, finomra aprított zöldfűszerekkel, reszelt fokhagymával, apróra vágott lila hagymával és fűszerpaprikával.
Sütésre fel! Tepsis fogásoktól a desszertekig
Ahogy egy ízletes, laktató egytálétel, úgy egy tepsiben sült rakottas is szerves része a magyaros fogások sorának. Készíthetünk Creme VEGA-val rakott burgonyát, rakott (kel)káposztát, és persze a tésztaételek is ide tartoznak, például a tepsis túrós csusza. Süteményekhez, desszertekhez szintén bevethető, süthető vele klasszikus pogácsa, sós aprósütemény, lehet fokhagymával ízesítve kenyérlángos (langalló) feltétje, és tehető kevert tésztákhoz is, akár a nagyi-féle „potyogtatós (dobálós)” meggyes süteményhez. Sütést nem igénylő édességeknél is jó hasznát vehetjük, krémesíthetjük vele a tejberizst, gyümölcsrizst, lazíthatjuk a pudingot (pohárkrémekhez), és édes tejföl-alternatívaként is szolgálhat az örök kedvenc túrógombóchoz.
Mondd vegánul: főzőtejszín - Cuisine VEGA, a vegán főzőtejszín alternatíva
A Dr. Oetker Cuisine VEGA a vegán, tejmentes konyha minden területén bevethető a „klasszikus” főzőtejszín helyettesítőjeként. A 100%-ban növényi alapú krém zabbal és repceolajjal készül, összetevőinek köszönhetően beilleszthető mind a tudatos, mind pedig az egyes diétás életmódot követők étrendjébe is. Fogyaszthatják laktóz- és tejfehérje-érzékenyek, illetve mivel semmilyen más állati eredetű komponenst sem tartalmaz, a vegánok új kedvence lehet. További előnye, hogy zsírtartalma jelentősen alacsonyabb, mint a hagyományos főzőtejszínnek, így azoknak is érdemes kipróbálni, akik odafigyelnek a napi kalória- és makrotápanyag-bevitelre. Tartósítószert nem tartalmaz, hűtőből kivéve azonnal felhasználható, fogyasztható.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.