A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
2024. január 19.A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Szalagostól az amerikai fánkig – kelt tésztás finomságok
Ha meghalljuk, hogy fánk lesz uzsonnára, legtöbbünknek elsőre talán a kerek, pihe-puha, szép széles szalaggal büszkélkedő szalagos fánk jut eszünkbe. Tejjel, tojással, zsiradékkal (vajjal vagy margarinnal) és rummal dúsított élesztős tésztából készül, amelyet hagyományos módon dagasztunk és kelesztünk. Közeli rokona a berliner (berlini fánk), amelyet sütés után megtöltünk lekvárral, csokis vagy vaníliás krémmel, és bevonhatjuk mázzal is. Az élesztős tésztavariációkat kedvünkre formázhatjuk, sütés közben szépen megtartják alakjukat. Akár sós verzióban is süthetünk belőlük fánkot, és megtölthetjük sütés előtt is, például almadarabokkal. Aki pedig a bő olajban sütést mellőzné, kipróbálhatja a kedvencét sütőben sütve. Szintén élesztős tésztából sütjük a jellegzetes gyűrűs, azaz középen lyukas amerikai fánkot, amelyet szokás tölteni, színes mázakkal bevonni, dekorcukrokkal díszíteni. Ha „megspórolnánk” a kelesztés idejét, készítsünk fánkot Dr. Oetker Amerikai fánk alapporból, gyors és nagyon finom!
Fánkok égetett tésztából
Az égetett tészta igazán sokoldalú! Alapreceptje egyszerű, hétköznapi hozzávalókból áll (víz vagy tej, zsiradék, liszt, keményítő, só, tojás, sütőpor), és számos különböző sütemény készíthető belőle. Égetett tésztás az üreges képviselőfánk, csak arra vár, hogy megtöltsük! Akár sós is lehet – például sajtkrémmel turbózva –, hiszen a tészta nem tartalmaz cukrot. Apropó, tészta: még mutatósabb lesz a fánkunk, ha a tésztához is adunk némi pluszt, például mákszemeket. Szintén ez a tésztafajta szükséges a spanyolok híres churros fánkjához, amit csillagcsöves nyomózsákból nyomunk a forró olajba, és legtöbbször selymes csokiszósszal tálalunk. Persze hasonló fánkért nem kell ennyire messzire mennünk, gondoljunk csak a tolófánkra! Mindezeken túl a hosszúkás, töltött és mázazott ekler fánk is égetett tészta alapú. Elegáns és változatos, tölthetjük tejszínhabbal, kávés, csokis, vaníliás, gyümölcsös krémekkel, bevonhatjuk csokival vagy akár gyümölcsös mázzal.
Gyors fánkok sütőporral
Jól esne ebéd után egy kis farsangi nassolnivaló, de rohanós napunk van? Ilyenkor érdemes bevetni a sütőporos fánkokat, amelyek a tészta összeállítását követően azonnal süthetők. A tészta készülhet reszelt almával, túróval, tejföllel, joghurttal, kefirrel, főtt burgonyával. Végezetül említsük meg, hogy bár kis pihentetést, nyújtást és formázást igényel – tehát valamennyivel több elkészítési idővel kell számolni –, de ugyanúgy sütőporral készül a méltán népszerű csörögefánk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.