100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dátum 2024. március 04.

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Receptek nélkül nem megy!

Adott egy kiváló termék, de vajon elér a fogyasztóhoz? A kérdés annyira kortalan, hogy akár a mai világban is feltehetnénk, ám gondoljunk bele, hogy a régi időkben internet, televízió és minden más modern vívmány hiányában mennyivel nehezebb lehetett tájékozódni egy-egy újdonsággal kapcsolatban. Dr. August Oetker, a Dr. Oetker vállalat alapítója sejtette, hogy sikerének záloga a jó kommunikáció lehet, épp ezért már az első termékei csomagolására is receptek kerültek. A sütőport vagy a vanillincukrot megvásárló háziasszony csak elolvasta a tasak hátoldalán található, a sokrétű felhasználást bemutató leírást, receptet, és máris közelebb érezte magához a terméket. Az akkoriban népszerűnek számító sütemények, édességek – kuglófok, kalácsok vagy a középkortól kedvelt pudingok – egyszerű, pontos és megbízható receptjei garantálták a finom a végeredményt, ezzel pedig megteremtették a kapcsolatot a márka és a felhasználó között. Az üzenet egyértelművé vált: „ha Dr. Oetker termékekkel és receptekből sütök, a siker garantált”.

Innovatív receptfüzeteket minden háztartásba!

A tasakokon publikált receptek mellett hamarosan megjelentek az első receptes füzetek, ezeket a cég ügynökei az Osztrák–Magyar Monarchia teljes területén terjesztették, magyar nyelvre átültetve hazánkban is elérhetők voltak. Kérésre ingyen házhoz küldték, még nagyobb kedvet csinálva a termékekhez és a sütéshez. A füzeteket a kor legkiválóbb grafikusai tervezték, és színes képekkel gazdagon illusztrálták. A kiadványok több százezres példányszámban, modern nyomdatechnológiával készültek, először 32, majd 48, végül pedig 64 oldalon mutatták be az ínycsiklandozó recepteket. „Világos fej – biztos siker” – hirdették a címlapon, utalva ezzel a márka logójában szereplő női arc sziluettjére. Érdekesség, hogy a sziluettet valós emberről mintázták, a cég által 1899-ben kiírt tervezőpályázat győztese, Theodor Kind litográfus lánya, Johanna arcképét használta fel pályaművéhez.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
103 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Változó idők, korral haladó receptek

A népszerű receptek eleinte anyáról lányára, generációról generációra szálltak. Az iparosodás okozta társadalmi változások korában még jobban felértékelődött az, hogy a recepteket írásban rögzítették, hiszen a közös háztartásban élő nagycsalád modellje háttérbe szorult, és a fiatalok sokszor önálló otthonba költöztek, azaz nem volt kitől ellesni a praktikákat. Ebben segített az írásos formula: az unoka bármikor előkaphatta kedvenc süteményének receptjét, amit még a nagymamánál szeretett meg. Amikor a boldog békeidőket háborús időszak váltotta fel, a megváltozott élethelyzetre a Dr. Oetker is más „receptet” kínált. Kiadványaiban hasznos tanácsokat adott a nehéz körülmények között főző-sütő háziasszonyoknak, így az olcsó, tápláló, kevés alapanyagból előállítható ételek kerültek középpontba. A változó időkre adott gyors reakciók azóta is jellemzik a Dr. Oetkert, ma, a fogyasztói társadalom útvesztőjében a kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságára hívja fel a figyelmet, közben pedig tradicionális és modern termékek, receptek sokaságával segíti vásárlóit.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
29 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
34 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
2 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!