Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Aranygaluska vaníliasodóval

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

1 kg liszt
4 dkg élesztő
5,5 dl tej
6 tojássárgája
15 dkg porcukor
15 dkg vaj+10 dkg vaj
pici só

Töltelékhez:

20 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

Vaníliasodó:

2 tojásfehérje
2 tojássárgája
4 dl tej
2evőkanál keményítő (csapott) vagy Dr. Oetker Eredeti Puding vaníliaízű
2-3 evőkanál Dr. Oetker Vanillincukor

Tepsi kikenéséhez:

kb. 1 evőkanál olaj
zsemlemorzsa

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Kovászt készítünk (élesztő+ fél dl langyos tej+ 1 dkg porcukor+ kb. fél /csapott/ evőkanál liszt) és meleg helyen felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, a 14 dkg porcukrot (1 dkg már a kovászban van), a 15 dkg vajat, pici sót, a kovászt, majd apránként a langyos tejet. Jól összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük (kb. 20perc). A darált diót összekeverjük a cukorral és a reszelt citrommal.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és pogácsa szaggatóval köröket vagy félholdakat szaggatunk. A kiszaggatott tésztát beleforgatjuk a 10 dkg olvasztott vajba és egy olajozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe rétegezzük. (Tésztát megszórjuk a dióskeverékkel, majd megint tészta és így tovább) Ha a tetejét nem dióval, hanem tésztával fedjük be, akkor le kell kenni a tésztát 1 felvert tojással. Utókelesztjük (kb.10perc), majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Míg sül a tészta, addig elkészítjük a vaníliasodót. 3,5 dl tejet feltesszük főni. A tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a keményítőt összekeverjük fél dl hideg tejjel, majd vízgőz fölött kevergetjük habverővel. Ha felfőtt a tej, akkor hozzáöntjük a tojásos keverékhez és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd hideg vízbe rakjuk az edényt és folyamatos kevergetés mellett addig keverjük, míg ki nem hűl a krém. a 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A megsült aranygaluskát darabokra szedjük, tányérra helyezzük, és mártásos csészében adjuk hozzá a vaníliasodót.

Alternatív elkészítés

Kb. 180 fokon sütjük. Ha nem elég édes a sodó, akkor tehetünk bele porcukrot vagy akár még vaníliás cukrot.
Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!