Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Aranygaluska vaníliasodóval

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Recept megosztása

Hozzávalók

Tésztához:

1 kg liszt
4 dkg élesztő
5,5 dl tej
6 tojássárgája
15 dkg porcukor
15 dkg vaj+10 dkg vaj
pici só

Töltelékhez:

20 dkg darált dió
10 dkg cukor
1 citrom reszelt héja

Vaníliasodó:

2 tojásfehérje
2 tojássárgája
4 dl tej
2evőkanál keményítő (csapott) vagy Dr. Oetker Eredeti Puding vaníliaízű
2-3 evőkanál Dr. Oetker Vanillincukor

Tepsi kikenéséhez:

kb. 1 evőkanál olaj
zsemlemorzsa

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

Kovászt készítünk (élesztő+ fél dl langyos tej+ 1 dkg porcukor+ kb. fél /csapott/ evőkanál liszt) és meleg helyen felfuttatjuk. Egy nagy tálba beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a 6 tojássárgáját, a 14 dkg porcukrot (1 dkg már a kovászban van), a 15 dkg vajat, pici sót, a kovászt, majd apránként a langyos tejet. Jól összegyúrjuk, majd konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük (kb. 20perc). A darált diót összekeverjük a cukorral és a reszelt citrommal.
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és pogácsa szaggatóval köröket vagy félholdakat szaggatunk. A kiszaggatott tésztát beleforgatjuk a 10 dkg olvasztott vajba és egy olajozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe rétegezzük. (Tésztát megszórjuk a dióskeverékkel, majd megint tészta és így tovább) Ha a tetejét nem dióval, hanem tésztával fedjük be, akkor le kell kenni a tésztát 1 felvert tojással. Utókelesztjük (kb.10perc), majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Míg sül a tészta, addig elkészítjük a vaníliasodót. 3,5 dl tejet feltesszük főni. A tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a keményítőt összekeverjük fél dl hideg tejjel, majd vízgőz fölött kevergetjük habverővel. Ha felfőtt a tej, akkor hozzáöntjük a tojásos keverékhez és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd hideg vízbe rakjuk az edényt és folyamatos kevergetés mellett addig keverjük, míg ki nem hűl a krém. a 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A megsült aranygaluskát darabokra szedjük, tányérra helyezzük, és mártásos csészében adjuk hozzá a vaníliasodót.

Alternatív elkészítés

Kb. 180 fokon sütjük. Ha nem elég édes a sodó, akkor tehetünk bele porcukrot vagy akár még vaníliás cukrot.
Aranygaluska vaníliasodóval

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!