
Aranygaluska vaníliasodóval


Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Vaníliasodó:
Tepsi kikenéséhez:
Elkészítés
Elkészítés
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és pogácsa szaggatóval köröket vagy félholdakat szaggatunk. A kiszaggatott tésztát beleforgatjuk a 10 dkg olvasztott vajba és egy olajozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe rétegezzük. (Tésztát megszórjuk a dióskeverékkel, majd megint tészta és így tovább) Ha a tetejét nem dióval, hanem tésztával fedjük be, akkor le kell kenni a tésztát 1 felvert tojással. Utókelesztjük (kb.10perc), majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Míg sül a tészta, addig elkészítjük a vaníliasodót. 3,5 dl tejet feltesszük főni. A tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a keményítőt összekeverjük fél dl hideg tejjel, majd vízgőz fölött kevergetjük habverővel. Ha felfőtt a tej, akkor hozzáöntjük a tojásos keverékhez és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd hideg vízbe rakjuk az edényt és folyamatos kevergetés mellett addig keverjük, míg ki nem hűl a krém. a 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A megsült aranygaluskát darabokra szedjük, tányérra helyezzük, és mártásos csészében adjuk hozzá a vaníliasodót.
Alternatív elkészítés


Aranygaluska vaníliasodóval
Hozzávalók
Tésztához:
Töltelékhez:
Vaníliasodó:
Tepsi kikenéséhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A megkelt tésztát kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra és pogácsa szaggatóval köröket vagy félholdakat szaggatunk. A kiszaggatott tésztát beleforgatjuk a 10 dkg olvasztott vajba és egy olajozott, zsemlemorzsával meghintett tepsibe rétegezzük. (Tésztát megszórjuk a dióskeverékkel, majd megint tészta és így tovább) Ha a tetejét nem dióval, hanem tésztával fedjük be, akkor le kell kenni a tésztát 1 felvert tojással. Utókelesztjük (kb.10perc), majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Míg sül a tészta, addig elkészítjük a vaníliasodót. 3,5 dl tejet feltesszük főni. A tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a keményítőt összekeverjük fél dl hideg tejjel, majd vízgőz fölött kevergetjük habverővel. Ha felfőtt a tej, akkor hozzáöntjük a tojásos keverékhez és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik, majd hideg vízbe rakjuk az edényt és folyamatos kevergetés mellett addig keverjük, míg ki nem hűl a krém. a 2 tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a krémbe.
A megsült aranygaluskát darabokra szedjük, tányérra helyezzük, és mártásos csészében adjuk hozzá a vaníliasodót.
Alternatív elkészítés

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?