
Bécsi almásrétes



Hozzávalók
Rétestésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy serpenyőben. Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a zsiradékot, a sót és a langyos vizet, majd keverjük össze egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Forraljunk vizet egy kis lábosban, öntsük ki és szárítsuk meg. A tésztát sütőpapírra helyezzük és beletesszük a forró serpenyőbe, fedjük le, és hagyjuk pihenni legalább 30 percig.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Hámozzuk meg és negyedeljük fel az almákat, távolítsuk el a magházat, és vágjuk vékony szeletekre. Adjuk hozzá a citromhéjat. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben.
A rétestésztát osszuk ketté, és egy nagy, lisztezett konyharuhán nyújtsuk ki mindkét felét vékonyra.
A tésztát vékonyan megkenjük egy kevés olvasztott zsiradékkal, majd a kezünkkel nyújtsuk téglalap alakúra (kb. 35 x 25 cm). Ha a szélei vastagabbak, vágjuk le őket.
A maradék zsiradék 2/3-át kenjük a tésztára, és szórjuk meg zsemlemorzsával, úgy, hogy a szélén kb. 2 cm-t szabadon hagyjunk.
Egymás után terítsük el a tetején az almaszeleteket, a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát. A rövid oldalakon szabadon hagyott tésztaszéleket a töltelékre hajtjuk. A ruhával a hosszabbik oldalról feltekerjük a tésztát, és a végeket jól nyomkodjuk össze. A réteslapot a hajtással lefelé a tepsire helyezzük, és kevés zsiradékkal megkenjük. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe, majd 30 perc elteltével a réteseket kenjük meg a maradék zsiradékkal.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Miután megsült, hagyjuk a rétest a tepsiben, egy süteményrácson kihűlni, vagy tálaljuk melegen. Szórjuk meg rétesek tetejét porcukorral.
Tipp:


Bécsi almásrétes
Hozzávalók
kb. 12 szelet elkészítéséhez
Rétestésztához:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy serpenyőben. Tegyük a lisztet egy keverőtálba. Adjuk hozzá a zsiradékot, a sót és a langyos vizet, majd keverjük össze egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először rövid ideig a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Forraljunk vizet egy kis lábosban, öntsük ki és szárítsuk meg. A tésztát sütőpapírra helyezzük és beletesszük a forró serpenyőbe, fedjük le, és hagyjuk pihenni legalább 30 percig.
A tepsit sütőpapírral béleljük ki és melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Töltelék:
Hámozzuk meg és negyedeljük fel az almákat, távolítsuk el a magházat, és vágjuk vékony szeletekre. Adjuk hozzá a citromhéjat. Olvasszuk fel a vajat vagy margarint egy kis serpenyőben.
A rétestésztát osszuk ketté, és egy nagy, lisztezett konyharuhán nyújtsuk ki mindkét felét vékonyra.
A tésztát vékonyan megkenjük egy kevés olvasztott zsiradékkal, majd a kezünkkel nyújtsuk téglalap alakúra (kb. 35 x 25 cm). Ha a szélei vastagabbak, vágjuk le őket.
A maradék zsiradék 2/3-át kenjük a tésztára, és szórjuk meg zsemlemorzsával, úgy, hogy a szélén kb. 2 cm-t szabadon hagyjunk.
Egymás után terítsük el a tetején az almaszeleteket, a mazsolát, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát. A rövid oldalakon szabadon hagyott tésztaszéleket a töltelékre hajtjuk. A ruhával a hosszabbik oldalról feltekerjük a tésztát, és a végeket jól nyomkodjuk össze. A réteslapot a hajtással lefelé a tepsire helyezzük, és kevés zsiradékkal megkenjük. Tegyük a tepsit a sütő alsó részébe, majd 30 perc elteltével a réteseket kenjük meg a maradék zsiradékkal.
Sütési idő: kb. 45-50 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Miután megsült, hagyjuk a rétest a tepsiben, egy süteményrácson kihűlni, vagy tálaljuk melegen. Szórjuk meg rétesek tetejét porcukorral.
Tipp:

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?