Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Berliner fánk

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag 12 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

12 darab elkészítéséhez

Élesztős tésztához:

150 ml tej
125 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
30 g cukor
1 teáskanál só
2 darab tojás (M-es)
1 darab tojássárgája (M-es)

Mázhoz:

150 g fehér csokoládé
50 ml habtejszín
kb. 25 g őrölt mák

Sütéshez:

étolaj, pl. napraforgóolaj

Töltelékhez:

kb. 300 g szilvalekvár

Szóráshoz:

némi porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és keverjük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsíradék keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg a tészta sima lesz. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).

Máz:
A fehércsokoládét vágjuk kisebb darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk rövid ideig állni. Ezután keverjük simára a krémet. Hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.

Formázás:
A tésztát enyhén megszórjuk liszttel, kivesszük a tálból, és a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk. Osszuk szét a tésztát kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a munkafelületen a hüvelykujjunk és a kézfejünk között golyóvá sodorunk. Ügyeljünk arra, hogy a tésztában ne legyenek szakadások. Hagyjuk a tésztagolyókat 2 lisztezett konyharuha között kb. 45 percig kelni.

Sütés:
Az étolajat tegyük egy serpenyőbe úgy, hogy kb. 3-4 cm magas legyen serpenyőben. Melegítsük kb.160 °C-ra az olajat. Ellenőrizhetjük a hőfokot úgy, hogy ha az olajba tartott fakanál körül buborékok képződnek, megfelel a hőfok.

A gombócokat a tetejükkel lefelé, tegyük a forró zsiradékba. Tegyünk rá a fedőt, és kb. 2-3 percig süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg a fánkokat, de már fedő nélkül süssük további kb. 2-3 percig. Szűrőkanállal vegyük ki a fánkokat és konyhai papíron jól csepegtessük le, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.

Töltelék:
Ha a szilvalekvár darabos, akkor botmixer segítségével pürésítsük. Töltsük egy Ø 5 mm-es díszítőcsővel ellátott habzsákba. Minden fánk oldalába a világos szélén keresztül egy kis lyukat fúrunk és megtöltjük töltelékkel.

Máz:
Ecseteljük le vagy mártogassuk bele a fánkok tetejét a mázba, majd nyomkodjuk bele a darált mákba és hagyjuk megdermedni egy sütőpapíron.

Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.
Berliner fánk

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
49 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

1 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!