
Berliner fánk



Hozzávalók
Élesztős tésztához:
Mázhoz:
Sütéshez:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és keverjük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsíradék keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg a tészta sima lesz. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Máz:
A fehércsokoládét vágjuk kisebb darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk rövid ideig állni. Ezután keverjük simára a krémet. Hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.
Formázás:
A tésztát enyhén megszórjuk liszttel, kivesszük a tálból, és a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk. Osszuk szét a tésztát kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a munkafelületen a hüvelykujjunk és a kézfejünk között golyóvá sodorunk. Ügyeljünk arra, hogy a tésztában ne legyenek szakadások. Hagyjuk a tésztagolyókat 2 lisztezett konyharuha között kb. 45 percig kelni.
Sütés:
Az étolajat tegyük egy serpenyőbe úgy, hogy kb. 3-4 cm magas legyen serpenyőben. Melegítsük kb.160 °C-ra az olajat. Ellenőrizhetjük a hőfokot úgy, hogy ha az olajba tartott fakanál körül buborékok képződnek, megfelel a hőfok.
A gombócokat a tetejükkel lefelé, tegyük a forró zsiradékba. Tegyünk rá a fedőt, és kb. 2-3 percig süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg a fánkokat, de már fedő nélkül süssük további kb. 2-3 percig. Szűrőkanállal vegyük ki a fánkokat és konyhai papíron jól csepegtessük le, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Töltelék:
Ha a szilvalekvár darabos, akkor botmixer segítségével pürésítsük. Töltsük egy Ø 5 mm-es díszítőcsővel ellátott habzsákba. Minden fánk oldalába a világos szélén keresztül egy kis lyukat fúrunk és megtöltjük töltelékkel.
Máz:
Ecseteljük le vagy mártogassuk bele a fánkok tetejét a mázba, majd nyomkodjuk bele a darált mákba és hagyjuk megdermedni egy sütőpapíron.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.


Berliner fánk
Hozzávalók
12 darab elkészítéséhez
Élesztős tésztához:
Mázhoz:
Sütéshez:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, és keverjük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsíradék keveréket, és keverjük össze az egészet egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig, amíg a tészta sima lesz. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc).
Máz:
A fehércsokoládét vágjuk kisebb darabokra. Forraljuk fel a tejszínt egy kis lábosban, adjuk hozzá a csokoládét és hagyjuk rövid ideig állni. Ezután keverjük simára a krémet. Hagyjuk szobahőmérsékleten teljesen kihűlni.
Formázás:
A tésztát enyhén megszórjuk liszttel, kivesszük a tálból, és a munkafelületen még egyszer röviden átgyúrjuk. Osszuk szét a tésztát kb. 12 egyenlő darabra. Minden tésztadarabot a munkafelületen a hüvelykujjunk és a kézfejünk között golyóvá sodorunk. Ügyeljünk arra, hogy a tésztában ne legyenek szakadások. Hagyjuk a tésztagolyókat 2 lisztezett konyharuha között kb. 45 percig kelni.
Sütés:
Az étolajat tegyük egy serpenyőbe úgy, hogy kb. 3-4 cm magas legyen serpenyőben. Melegítsük kb.160 °C-ra az olajat. Ellenőrizhetjük a hőfokot úgy, hogy ha az olajba tartott fakanál körül buborékok képződnek, megfelel a hőfok.
A gombócokat a tetejükkel lefelé, tegyük a forró zsiradékba. Tegyünk rá a fedőt, és kb. 2-3 percig süssük aranybarnára, majd fordítsuk meg a fánkokat, de már fedő nélkül süssük további kb. 2-3 percig. Szűrőkanállal vegyük ki a fánkokat és konyhai papíron jól csepegtessük le, majd hagyjuk kihűlni egy süteményrácson.
Töltelék:
Ha a szilvalekvár darabos, akkor botmixer segítségével pürésítsük. Töltsük egy Ø 5 mm-es díszítőcsővel ellátott habzsákba. Minden fánk oldalába a világos szélén keresztül egy kis lyukat fúrunk és megtöltjük töltelékkel.
Máz:
Ecseteljük le vagy mártogassuk bele a fánkok tetejét a mázba, majd nyomkodjuk bele a darált mákba és hagyjuk megdermedni egy sütőpapíron.
Tálalás előtt porcukorral szórjuk meg.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?