
Diós tekercs édesburgonyával


Hozzávalók
Diós tekercs édesburgonyával
A töltelékhez:
Elkészítés
Előkészítés
Elkészítés
Az édesburgonya pürét tettem alulra, ráöntöttem a meglangyosított savót, majd hozzáadtam a cukrot és a csipetnyi sót, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat. Majd a lisztet is hozzászitáltam és a tetejére szórtam a szárított élesztőt.
Dagasztó programon összekevertettem a tésztát és pár perc után, miután összeállt, hozzáadagoltam a langyos olvasztott vajat és hagytam, hogy a gép sima, fényes, hólyagos tésztát dagasszon belőle.
Miután a gép végzett a dagasztással, megvártam, míg a tészta az üstben a duplájára kelt. Körülbelül 30 perc alatt.
Persze, ugyanezt kézzel is elkészíthetjük ugyan így, de ha friss élesztőt használunk, azt futtassuk fel egy kevés cukrozott langyos tejben és úgy dolgozzuk hozzá a többi alapanyaghoz. A vajat szintén akkor dolgozzuk hozzá a tésztához, amikor az már összeállt. Ha nagyon lágy a tészta, akkor adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. De közepesen lágy, a kenyértésztától lágyabb kalácstésztát kell, hogy kapjunk.
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és finoman átdolgozzuk, de csak érzéssel, nehogy tönkre tegyük a tészta szerkezetét. Majd sodrófával, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és a felületét megkenjük az olvasztott, langyos vajjal és egyenletesen elosztjuk rajta a porcukorral elkevert darált diót.
Feltekerjük, mint a bejglit szokás és a tészta rudat háromszögekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a háromszögeket és a tetejüket egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük, majd az előzőleg bemelegített sütőben, 190 fokon 30-35 perc alatt, szép barnára sütjük őket.
Én gázsütőt használok, amiben hátul jobban sül a tészta, mint elöl, ezért én félidőben megfordítom a tepsit, alulra pedig, mindig be szoktam tenni egy másik tepsit, hogy ne égjen meg a tészta.
Tálalás


Diós tekercs édesburgonyával
Hozzávalók
Diós tekercs édesburgonyával
A töltelékhez:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés
Elkészítés
Az édesburgonya pürét tettem alulra, ráöntöttem a meglangyosított savót, majd hozzáadtam a cukrot és a csipetnyi sót, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat. Majd a lisztet is hozzászitáltam és a tetejére szórtam a szárított élesztőt.
Dagasztó programon összekevertettem a tésztát és pár perc után, miután összeállt, hozzáadagoltam a langyos olvasztott vajat és hagytam, hogy a gép sima, fényes, hólyagos tésztát dagasszon belőle.
Miután a gép végzett a dagasztással, megvártam, míg a tészta az üstben a duplájára kelt. Körülbelül 30 perc alatt.
Persze, ugyanezt kézzel is elkészíthetjük ugyan így, de ha friss élesztőt használunk, azt futtassuk fel egy kevés cukrozott langyos tejben és úgy dolgozzuk hozzá a többi alapanyaghoz. A vajat szintén akkor dolgozzuk hozzá a tésztához, amikor az már összeállt. Ha nagyon lágy a tészta, akkor adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. De közepesen lágy, a kenyértésztától lágyabb kalácstésztát kell, hogy kapjunk.
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és finoman átdolgozzuk, de csak érzéssel, nehogy tönkre tegyük a tészta szerkezetét. Majd sodrófával, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és a felületét megkenjük az olvasztott, langyos vajjal és egyenletesen elosztjuk rajta a porcukorral elkevert darált diót.
Feltekerjük, mint a bejglit szokás és a tészta rudat háromszögekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a háromszögeket és a tetejüket egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük, majd az előzőleg bemelegített sütőben, 190 fokon 30-35 perc alatt, szép barnára sütjük őket.
Én gázsütőt használok, amiben hátul jobban sül a tészta, mint elöl, ezért én félidőben megfordítom a tepsit, alulra pedig, mindig be szoktam tenni egy másik tepsit, hogy ne égjen meg a tészta.
Tálalás

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?