Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Diós tekercs édesburgonyával

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

Diós tekercs édesburgonyával

60 dkg sima liszt
15 dkg főtt, hámozott édesburgonya
7 dkg barna nádcukor
2 db tojássárgája
1 db tojássárgája (a tetejére)
4 dkg vaj
1 db kezeletlen citrom reszelt héja
1 csipet só

A töltelékhez:

15 dkg darált dió
10 dkg barna nádcukor por
4 dkg olvasztott
langyos vaj
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés

Először az édesburgonyát (batáta) meghámozzuk, kockára vágva, enyhén sós vízben, rövid idő alatt, puhára főzzük, majd lecsepegtetjük és villával összetörve hagyjuk kihűlni.

Elkészítés

A tésztához a hozzávalókat én bepakoltam a kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben:
Az édesburgonya pürét tettem alulra, ráöntöttem a meglangyosított savót, majd hozzáadtam a cukrot és a csipetnyi sót, a két tojássárgáját, a reszelt citromhéjat. Majd a lisztet is hozzászitáltam és a tetejére szórtam a szárított élesztőt.
Dagasztó programon összekevertettem a tésztát és pár perc után, miután összeállt, hozzáadagoltam a langyos olvasztott vajat és hagytam, hogy a gép sima, fényes, hólyagos tésztát dagasszon belőle.
Miután a gép végzett a dagasztással, megvártam, míg a tészta az üstben a duplájára kelt. Körülbelül 30 perc alatt.
Persze, ugyanezt kézzel is elkészíthetjük ugyan így, de ha friss élesztőt használunk, azt futtassuk fel egy kevés cukrozott langyos tejben és úgy dolgozzuk hozzá a többi alapanyaghoz. A vajat szintén akkor dolgozzuk hozzá a tésztához, amikor az már összeállt. Ha nagyon lágy a tészta, akkor adhatunk még hozzá egy kevés lisztet. De közepesen lágy, a kenyértésztától lágyabb kalácstésztát kell, hogy kapjunk.
Miután a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk és finoman átdolgozzuk, de csak érzéssel, nehogy tönkre tegyük a tészta szerkezetét. Majd sodrófával, ujjnyi vastag téglalappá nyújtjuk és a felületét megkenjük az olvasztott, langyos vajjal és egyenletesen elosztjuk rajta a porcukorral elkevert darált diót.
Feltekerjük, mint a bejglit szokás és a tészta rudat háromszögekre vágjuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a háromszögeket és a tetejüket egy csepp tejjel elkevert tojássárgájával lekenjük, majd az előzőleg bemelegített sütőben, 190 fokon 30-35 perc alatt, szép barnára sütjük őket.
Én gázsütőt használok, amiben hátul jobban sül a tészta, mint elöl, ezért én félidőben megfordítom a tepsit, alulra pedig, mindig be szoktam tenni egy másik tepsit, hogy ne égjen meg a tészta.

Tálalás

15-20 darab.
Diós tekercs édesburgonyával

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!