Grízes rétes
Hozzávalók
Tepsihez:
Töltelékhez:
Gyümölcs töltelékhez:
Tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, levesszük a tűzről, kézi habverővel belekeverjük a búzadarát és a cukrokat. Keverés közben rövid ideig forraljuk, majd kb. 5 percig hagyjuk duzzadni. Hozzákeverjük a tojássárgáját, a citromhéjat és hűlni hagyjuk.
Gyümölcsös töltelék:
A körtét és a szilvát megmossuk, és apró darabokra vágjuk.
A tepsit (kb. 35x40 cm) a sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Tészta:
A tésztát kb. 10-15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből. A tésztát a sütőpapírral borított tepsin tekerjük ki és villával többször szurkáljuk meg.
A második csomag leveles tésztát tekerjük ki, és a hosszú oldalát középen kb. 1,5-2 cm-enként vágjuk be kb. 9 cm hosszan.
Fejezzük be a búzadara tölteléket:
A tojásfehérjét a sóval nagyon keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét beleforgatjuk a felfőzött búzadarába.
Töltés:
A leveles tésztalapra kenjük a búzadara tölteléket úgy, hogy a hosszú oldalakon kb. 2 cm-es szegélyt hagyunk. A tetejére szórjuk a körte-, szilva- vagy szilvadarabokat és szárított meggyet. A tészta széleit felvert tojással megkenjük.
A kivágott leveles tésztát papír segítségével a töltelékre helyezzük. Óvatosan húzzuk le a papírt, és nyomjuk meg az oldalát. A rétest megkenjük a maradék tojással, a hosszú oldalát mindkét oldalról ráhajtjuk, szintén megkenjük tojással. A tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a rétest aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30- 35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Távolítsuk el a rétest a tepsiről egy rácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy melegen tálaljuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Tipp:
Grízes rétes
Hozzávalók
kb. 12-14 szelet elkészítéséhez
Tepsihez:
Töltelékhez:
Gyümölcs töltelékhez:
Tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A tejet felforraljuk, levesszük a tűzről, kézi habverővel belekeverjük a búzadarát és a cukrokat. Keverés közben rövid ideig forraljuk, majd kb. 5 percig hagyjuk duzzadni. Hozzákeverjük a tojássárgáját, a citromhéjat és hűlni hagyjuk.
Gyümölcsös töltelék:
A körtét és a szilvát megmossuk, és apró darabokra vágjuk.
A tepsit (kb. 35x40 cm) a sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük.
Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)
Tészta:
A tésztát kb. 10-15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből. A tésztát a sütőpapírral borított tepsin tekerjük ki és villával többször szurkáljuk meg.
A második csomag leveles tésztát tekerjük ki, és a hosszú oldalát középen kb. 1,5-2 cm-enként vágjuk be kb. 9 cm hosszan.
Fejezzük be a búzadara tölteléket:
A tojásfehérjét a sóval nagyon keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét beleforgatjuk a felfőzött búzadarába.
Töltés:
A leveles tésztalapra kenjük a búzadara tölteléket úgy, hogy a hosszú oldalakon kb. 2 cm-es szegélyt hagyunk. A tetejére szórjuk a körte-, szilva- vagy szilvadarabokat és szárított meggyet. A tészta széleit felvert tojással megkenjük.
A kivágott leveles tésztát papír segítségével a töltelékre helyezzük. Óvatosan húzzuk le a papírt, és nyomjuk meg az oldalát. A rétest megkenjük a maradék tojással, a hosszú oldalát mindkét oldalról ráhajtjuk, szintén megkenjük tojással. A tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a rétest aranybarnára sütjük.
Sütési idő: kb. 30- 35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Távolítsuk el a rétest a tepsiről egy rácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy melegen tálaljuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.
Tipp:
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?