Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Grízes rétes

Szükséges idő 40-60 perc között
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag kb. 12-14 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 12-14 szelet elkészítéséhez

Tepsihez:

sütőpapír

Töltelékhez:

300 ml tej
50 g búzadara
40 g cukor
2 darab tojássárgája (M-es)
2 darab tojásfehérje (M-es)
1 csipet só

Gyümölcs töltelékhez:

200 g érett körte
200 g szilva
50 g szárított meggy

Tésztához:

Kenéshez:

1 darab tojás (M-es)

Szóráshoz:

némi porcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Töltelék:
A tejet felforraljuk, levesszük a tűzről, kézi habverővel belekeverjük a búzadarát és a cukrot. Keverés közben rövid ideig forraljuk, majd kb. 5 percig hagyjuk duzzadni. Hozzákeverjük a tojássárgáját, és hűlni hagyjuk.

Gyümölcsös töltelék:
A körtét és a szilvát megmossuk, és apró darabokra vágjuk.

A tepsit (kb. 35x40 cm) a sütőpapírral kibéleljük és a sütőt előmelegítjük.

Alsó és felső sütés: kb. 190 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 170 °C (előmelegítve)

Tészta:
A tésztát kb. 10-15 perccel a felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből. A tésztát a sütőpapírral borított tepsin tekerjük ki és villával többször szurkáljuk meg.
A második csomag leveles tésztát tekerjük ki, és a hosszú oldalát középen kb. 1,5-2 cm-enként vágjuk be kb. 9 cm hosszan.

Fejezzük be a búzadara tölteléket:
A tojásfehérjét a sóval nagyon keményre felverjük. A felvert tojásfehérjét beleforgatjuk a felfőzött búzadarába.

Töltés:
A leveles tésztalapra kenjük a búzadara tölteléket úgy, hogy a hosszú oldalakon kb. 2 cm-es szegélyt hagyunk. A tetejére szórjuk a körte-, szilva- vagy szilvadarabokat és szárított meggyet. A tészta széleit felvert tojással megkenjük.
A kivágott leveles tésztát papír segítségével a töltelékre helyezzük. Óvatosan húzzuk le a papírt, és nyomjuk meg az oldalát. A rétest megkenjük a maradék tojással, a hosszú oldalát mindkét oldalról ráhajtjuk, szintén megkenjük tojással. A tepsit a sütő alsó részébe tesszük és a rétest aranybarnára sütjük.

Sütési idő: kb. 30- 35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

Távolítsuk el a rétest a tepsiről egy rácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy melegen tálaljuk. Tálalás előtt szórjuk meg porcukorral.

Tipp:

Tetszés szerint készíthetjük a körte és a szilva helyett 400 g almával is.
Grízes rétes

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Legújabb cikkek

Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-06-13
1 Kedvelés

Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!

A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-05-03
0 Kedvelés

Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc

Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!