
Gyümölcsös-pikáns lepény szőlővel és kecskesajttal



Hozzávalók
Sütőlemezhez:
Élesztős tésztához:
Feltéthez:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztókarral) rövid ideig a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton, kb. 5 perc alatt sima tésztává összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Két sütőpapírdarabot a sütőlemezünk méretére vágunk. A sütőt, benne a sütőlemezzel előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Feltét:
A szőlőket megmossuk, elfelezzük, szükség esetén kimagozzuk. A salottahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A tejfölt a kakukkfűvel összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen még egyszer, röviden átgyúrjuk. Elfelezzük, és a feleket kb. akkora ovális formára nyújtjuk, mint a sütőlemezünk. A tésztadarabokat a sütőpapírokra helyezzük, szükség esetén még egy kicsit nyújtunk rajtuk (ha a tészta kissé összeugrott).
A tésztadarabokat megkenjük a tejfölös keverékkel. Ezután rátesszük a szőlőszemeket, a salottakarikákat, a fenyőmagot, a sonkát és a kecskesajtot. A lepényeket további 20 percen keresztül meleg helyen kelesztjük. Az egyik lepényt áthúzzuk az előmelegített sütőlemezre, és a sütő középső részén megsütjük.
Sütési idő: kb. 14 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lepényt áthúzzuk egy deszkára, majd a 2. darabot hasonlóképpen megsütjük. Végül ízlés szerint megszórjuk aprított kakukkfűvel.
Tippek:
Sonka helyett vékonyra szeletelt szalámit is választhatunk.


Gyümölcsös-pikáns lepény szőlővel és kecskesajttal
Hozzávalók
kb. 8 szelet elkészítéséhez
Sütőlemezhez:
Élesztős tésztához:
Feltéthez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztókarral) rövid ideig a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton, kb. 5 perc alatt sima tésztává összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Két sütőpapírdarabot a sütőlemezünk méretére vágunk. A sütőt, benne a sütőlemezzel előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Feltét:
A szőlőket megmossuk, elfelezzük, szükség esetén kimagozzuk. A salottahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A tejfölt a kakukkfűvel összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen még egyszer, röviden átgyúrjuk. Elfelezzük, és a feleket kb. akkora ovális formára nyújtjuk, mint a sütőlemezünk. A tésztadarabokat a sütőpapírokra helyezzük, szükség esetén még egy kicsit nyújtunk rajtuk (ha a tészta kissé összeugrott).
A tésztadarabokat megkenjük a tejfölös keverékkel. Ezután rátesszük a szőlőszemeket, a salottakarikákat, a fenyőmagot, a sonkát és a kecskesajtot. A lepényeket további 20 percen keresztül meleg helyen kelesztjük. Az egyik lepényt áthúzzuk az előmelegített sütőlemezre, és a sütő középső részén megsütjük.
Sütési idő: kb. 14 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lepényt áthúzzuk egy deszkára, majd a 2. darabot hasonlóképpen megsütjük. Végül ízlés szerint megszórjuk aprított kakukkfűvel.
Tippek:
Sonka helyett vékonyra szeletelt szalámit is választhatunk.

Legújabb cikkek

Keményítő kisokos
Az étkezési keményítő hasznos társ a konyhában, legyen szó sütemények sütéséről, vagy levesek, főzelékek, mártások, szószok, házi pudingok készítéséről


Főzzünk be kevesebb cukorral!
Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!


Szószok, csatnik, mártogatósok – velük teljes az étel
Bár kiegészítőként tartjuk számon, egy mártogatós vagy szósz szerepe közel sem elhanyagolható, hiszen még finomabbá varázsolják a feltálalt ételt, desszertet.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?