Gyümölcsös-pikáns lepény szőlővel és kecskesajttal
Hozzávalók
Sütőlemezhez:
Élesztős tésztához:
Feltéthez:
Elkészítés
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztókarral) rövid ideig a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton, kb. 5 perc alatt sima tésztává összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Két sütőpapírdarabot a sütőlemezünk méretére vágunk. A sütőt, benne a sütőlemezzel előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Feltét:
A szőlőket megmossuk, elfelezzük, szükség esetén kimagozzuk. A salottahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A tejfölt a kakukkfűvel összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen még egyszer, röviden átgyúrjuk. Elfelezzük, és a feleket kb. akkora ovális formára nyújtjuk, mint a sütőlemezünk. A tésztadarabokat a sütőpapírokra helyezzük, szükség esetén még egy kicsit nyújtunk rajtuk (ha a tészta kissé összeugrott).
A tésztadarabokat megkenjük a tejfölös keverékkel. Ezután rátesszük a szőlőszemeket, a salottakarikákat, a fenyőmagot, a sonkát és a kecskesajtot. A lepényeket további 20 percen keresztül meleg helyen kelesztjük. Az egyik lepényt áthúzzuk az előmelegített sütőlemezre, és a sütő középső részén megsütjük.
Sütési idő: kb. 14 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lepényt áthúzzuk egy deszkára, majd a 2. darabot hasonlóképpen megsütjük. Végül ízlés szerint megszórjuk aprított kakukkfűvel.
Tippek:
Sonka helyett vékonyra szeletelt szalámit is választhatunk.
Gyümölcsös-pikáns lepény szőlővel és kecskesajttal
Hozzávalók
kb. 8 szelet elkészítéséhez
Sütőlemezhez:
Élesztős tésztához:
Feltéthez:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A lisztet és az élesztőt egy keverőtálban alaposan összekeverjük. A többi hozzávalót hozzáadjuk, majd az egészet konyhai robotgéppel (dagasztókarral) rövid ideig a legalacsonyabb, majd pedig a legmagasabb fokozaton, kb. 5 perc alatt sima tésztává összegyúrjuk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Két sütőpapírdarabot a sütőlemezünk méretére vágunk. A sütőt, benne a sütőlemezzel előmelegítjük.
Alsó-felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
Feltét:
A szőlőket megmossuk, elfelezzük, szükség esetén kimagozzuk. A salottahagymát megtisztítjuk, vékony karikákra vágjuk. A tejfölt a kakukkfűvel összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük.
A tésztát jól belisztezett munkafelületen még egyszer, röviden átgyúrjuk. Elfelezzük, és a feleket kb. akkora ovális formára nyújtjuk, mint a sütőlemezünk. A tésztadarabokat a sütőpapírokra helyezzük, szükség esetén még egy kicsit nyújtunk rajtuk (ha a tészta kissé összeugrott).
A tésztadarabokat megkenjük a tejfölös keverékkel. Ezután rátesszük a szőlőszemeket, a salottakarikákat, a fenyőmagot, a sonkát és a kecskesajtot. A lepényeket további 20 percen keresztül meleg helyen kelesztjük. Az egyik lepényt áthúzzuk az előmelegített sütőlemezre, és a sütő középső részén megsütjük.
Sütési idő: kb. 14 perc
Kérjük vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A lepényt áthúzzuk egy deszkára, majd a 2. darabot hasonlóképpen megsütjük. Végül ízlés szerint megszórjuk aprított kakukkfűvel.
Tippek:
Sonka helyett vékonyra szeletelt szalámit is választhatunk.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?