Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
250 ml tej (langyos)
80 g cukor
1 tasak Dr. Oetker Bourbon vaníliás cukor
2 tasak Dr. Oetker Finesse reszelt citromhéj
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
80 g lágy vaj vagy margarin
Ezenkívül:
100 g mazsola
Kenéshez, szóráshoz:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
némi szeletelt mandula
némi jégcukor
Elkészítés
Elkészítés:
Tészta:
A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) dagasszuk legalább 5 percig, majd röviden gyúrjuk bele a mazsolát.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta a duplájára dagad (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát röviden egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk el a
a tésztát 3 egyenlő darabra, formázzunk belőle gombócokat, fedjük le, és hagyjuk pihenni. kb. 10 percig.
Pihentetés után a tésztákból kb. 40 cm hosszú tekercseket formázunk, majd a 3 szálat összefonjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.
A kalácsot az előkészített tepsire helyezzük és letakarjuk, további kb. 15 percig kelesztjük. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a kalács tetejét. Szórjuk meg a szeletelt mandulával és jégcukorral, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára a kalácsot.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) dagasszuk legalább 5 percig, majd röviden gyúrjuk bele a mazsolát.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta a duplájára dagad (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát röviden egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk el a
a tésztát 3 egyenlő darabra, formázzunk belőle gombócokat, fedjük le, és hagyjuk pihenni. kb. 10 percig.
Pihentetés után a tésztákból kb. 40 cm hosszú tekercseket formázunk, majd a 3 szálat összefonjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.
A kalácsot az előkészített tepsire helyezzük és letakarjuk, további kb. 15 percig kelesztjük. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a kalács tetejét. Szórjuk meg a szeletelt mandulával és jégcukorral, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára a kalácsot.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Előkészítés előző este: Készítsük el az élesztős tésztát hideg hozzávalókból, de lágy zsiradékkal. A keverőtálban lévő tésztagolyót fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe. Reggel gyúrjuk át a tésztát, és formázzuk meg a receptben leírtak szerint, hagyjuk kelni és süssük meg.
Süssünk kis copfokat: Ehhez a tésztát osszuk 15 egyenlő darabra. Minden egyes darabot sodorjunk egy szálra (kb. 18 cm), és fonjunk 3 tésztaszálat egy copfba. Miután megkelt, megkenjük tojássárgájával és tejjel, megszórjuk mandulával és jégcukorral, és ugyanezen a sütőfokozaton kb. 15 percig sütjük.
A sütemény fagyasztható.
Süssünk kis copfokat: Ehhez a tésztát osszuk 15 egyenlő darabra. Minden egyes darabot sodorjunk egy szálra (kb. 18 cm), és fonjunk 3 tésztaszálat egy copfba. Miután megkelt, megkenjük tojássárgájával és tejjel, megszórjuk mandulával és jégcukorral, és ugyanezen a sütőfokozaton kb. 15 percig sütjük.
A sütemény fagyasztható.
Kedvencnek jelölöm
Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
250 ml tej (langyos)
80 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
80 g lágy vaj vagy margarin
Ezenkívül:
100 g mazsola
Kenéshez, szóráshoz:
1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
némi szeletelt mandula
némi jégcukor
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
Tészta:
A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) dagasszuk legalább 5 percig, majd röviden gyúrjuk bele a mazsolát.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta a duplájára dagad (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát röviden egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk el a
a tésztát 3 egyenlő darabra, formázzunk belőle gombócokat, fedjük le, és hagyjuk pihenni. kb. 10 percig.
Pihentetés után a tésztákból kb. 40 cm hosszú tekercseket formázunk, majd a 3 szálat összefonjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.
A kalácsot az előkészített tepsire helyezzük és letakarjuk, további kb. 15 percig kelesztjük. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a kalács tetejét. Szórjuk meg a szeletelt mandulával és jégcukorral, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára a kalácsot.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) dagasszuk legalább 5 percig, majd röviden gyúrjuk bele a mazsolát.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta a duplájára dagad (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát röviden egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk el a
a tésztát 3 egyenlő darabra, formázzunk belőle gombócokat, fedjük le, és hagyjuk pihenni. kb. 10 percig.
Pihentetés után a tésztákból kb. 40 cm hosszú tekercseket formázunk, majd a 3 szálat összefonjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.
A kalácsot az előkészített tepsire helyezzük és letakarjuk, további kb. 15 percig kelesztjük. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a kalács tetejét. Szórjuk meg a szeletelt mandulával és jégcukorral, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára a kalácsot.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Előkészítés előző este: Készítsük el az élesztős tésztát hideg hozzávalókból, de lágy zsiradékkal. A keverőtálban lévő tésztagolyót fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe. Reggel gyúrjuk át a tésztát, és formázzuk meg a receptben leírtak szerint, hagyjuk kelni és süssük meg.
Süssünk kis copfokat: Ehhez a tésztát osszuk 15 egyenlő darabra. Minden egyes darabot sodorjunk egy szálra (kb. 18 cm), és fonjunk 3 tésztaszálat egy copfba. Miután megkelt, megkenjük tojássárgájával és tejjel, megszórjuk mandulával és jégcukorral, és ugyanezen a sütőfokozaton kb. 15 percig sütjük.
A sütemény fagyasztható.
Süssünk kis copfokat: Ehhez a tésztát osszuk 15 egyenlő darabra. Minden egyes darabot sodorjunk egy szálra (kb. 18 cm), és fonjunk 3 tésztaszálat egy copfba. Miután megkelt, megkenjük tojássárgájával és tejjel, megszórjuk mandulával és jégcukorral, és ugyanezen a sütőfokozaton kb. 15 percig sütjük.
A sütemény fagyasztható.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?