Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Húsvéti fonott kalács

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

500 g búzaliszt
250 ml tej (langyos)
80 g cukor
1 csipet só
1 darab tojás (M-es)
80 g lágy vaj vagy margarin

Ezenkívül:

100 g mazsola

Kenéshez, szóráshoz:

1 darab tojássárgája (M-es)
1 evőkanál tej
némi szeletelt mandula
némi jégcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés:

Tészta:
A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) dagasszuk legalább 5 percig, majd röviden gyúrjuk bele a mazsolát.

Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta a duplájára dagad (kb. 45-50 perc).

Formázás:
A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát röviden egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk el a
a tésztát 3 egyenlő darabra, formázzunk belőle gombócokat, fedjük le, és hagyjuk pihenni. kb. 10 percig.

Pihentetés után a tésztákból kb. 40 cm hosszú tekercseket formázunk, majd a 3 szálat összefonjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.

A kalácsot az előkészített tepsire helyezzük és letakarjuk, további kb. 15 percig kelesztjük. Közben melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a kalács tetejét. Szórjuk meg a szeletelt mandulával és jégcukorral, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára a kalácsot.

Sütési idő: kb. 30-35 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kalácsot a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.

Tippek:

Előkészítés előző este: Készítsük el az élesztős tésztát hideg hozzávalókból, de lágy zsiradékkal. A keverőtálban lévő tésztagolyót fedjük le fóliával, és tegyük a hűtőbe. Reggel gyúrjuk át a tésztát, és formázzuk meg a receptben leírtak szerint, hagyjuk kelni és süssük meg.

Süssünk kis copfokat: Ehhez a tésztát osszuk 15 egyenlő darabra. Minden egyes darabot sodorjunk egy szálra (kb. 18 cm), és fonjunk 3 tésztaszálat egy copfba. Miután megkelt, megkenjük tojássárgájával és tejjel, megszórjuk mandulával és jégcukorral, és ugyanezen a sütőfokozaton kb. 15 percig sütjük.

A sütemény fagyasztható.
Húsvéti fonott kalács

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!