
Húsvéti fonott kalács



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Ezenkívül:
Kenéshez, szóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) dagasszuk legalább 5 percig, majd röviden gyúrjuk bele a mazsolát.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta a duplájára dagad (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát röviden egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk el a
a tésztát 3 egyenlő darabra, formázzunk belőle gombócokat, fedjük le, és hagyjuk pihenni. kb. 10 percig.
Pihentetés után a tésztákból kb. 40 cm hosszú tekercseket formázunk, majd a 3 szálat összefonjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.
A kalácsot az előkészített tepsire helyezzük és letakarjuk, további kb. 15 percig kelesztjük. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a kalács tetejét. Szórjuk meg a szeletelt mandulával és jégcukorral, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára a kalácsot.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Süssünk kis copfokat: Ehhez a tésztát osszuk 15 egyenlő darabra. Minden egyes darabot sodorjunk egy szálra (kb. 18 cm), és fonjunk 3 tésztaszálat egy copfba. Miután megkelt, megkenjük tojássárgájával és tejjel, megszórjuk mandulával és jégcukorral, és ugyanezen a sütőfokozaton kb. 15 percig sütjük.
A sütemény fagyasztható.


Húsvéti fonott kalács
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Ezenkívül:
Kenéshez, szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés:
A tészta elkészítéséhez tegyük a lisztet egy keverőtálba, és alaposan keverjük össze az élesztővel. Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) dagasszuk legalább 5 percig, majd röviden gyúrjuk bele a mazsolát.
Fedjük le, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg a tészta a duplájára dagad (kb. 45-50 perc).
Formázás:
A kelesztés után gyúrjuk át a tésztát röviden egy enyhén lisztezett munkafelületen. Osszuk el a
a tésztát 3 egyenlő darabra, formázzunk belőle gombócokat, fedjük le, és hagyjuk pihenni. kb. 10 percig.
Pihentetés után a tésztákból kb. 40 cm hosszú tekercseket formázunk, majd a 3 szálat összefonjuk. A tepsit sütőpapírral béleljük.
A kalácsot az előkészített tepsire helyezzük és letakarjuk, további kb. 15 percig kelesztjük. Közben melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeverés sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel, és kenjük meg vele a kalács tetejét. Szórjuk meg a szeletelt mandulával és jégcukorral, majd tegyük a tepsit a sütő alsó részébe és süssük aranybarnára a kalácsot.
Sütési idő: kb. 30-35 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kalácsot a sütőpapírral együtt húzzuk egy süteményrácsra és hagyjuk kihűlni.
Tippek:
Süssünk kis copfokat: Ehhez a tésztát osszuk 15 egyenlő darabra. Minden egyes darabot sodorjunk egy szálra (kb. 18 cm), és fonjunk 3 tésztaszálat egy copfba. Miután megkelt, megkenjük tojássárgájával és tejjel, megszórjuk mandulával és jégcukorral, és ugyanezen a sütőfokozaton kb. 15 percig sütjük.
A sütemény fagyasztható.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?