Kalács: mákos, kakaós, fahéjas
Hozzávalók
Tésztához:
1/2 l tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 ek. cukor
80 dkg finomliszt
só
Töltelékhez:
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
10 dkg mazsola
5 dkg Dr. Oetker Holland Kakaó sütéshez
15 dkg cukor
1 tasak Dr. Oetker vanillincukor
3-4 evőkanál fahéj
15 dkg cukor
Kenéshez:
1 tojássárgája
kb. 0,5 dl tej
Elkészítés
Elkészítés
A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a mák töltelékkel, megszórjuk mazsolával, majd feltekerjük. A kakaót a cukorral, vaníliával összekeverjük, és a tésztára szórjuk és megszórjuk mazsolával, feltekerjük. A fahéjat és a cukrot összekeverjük, rászórjuk a tésztára, megszórjuk a mazsolával és feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojássárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.
A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a mák töltelékkel, megszórjuk mazsolával, majd feltekerjük. A kakaót a cukorral, vaníliával összekeverjük, és a tésztára szórjuk és megszórjuk mazsolával, feltekerjük. A fahéjat és a cukrot összekeverjük, rászórjuk a tésztára, megszórjuk a mazsolával és feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojássárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.
Alternatív elkészítés
Nagyon jó kis kalács tészta recept!
Kedvencnek jelölöm
Kalács: mákos, kakaós, fahéjas
Hozzávalók
Tésztához:
1/2 l tej
10 dkg zsír
5 dkg élesztő
2 ek. cukor
80 dkg finomliszt
só
Töltelékhez:
20 dkg darált mák
10 dkg cukor
2 dl tej
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
10 dkg mazsola
15 dkg cukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
3-4 evőkanál fahéj
15 dkg cukor
Kenéshez:
1 tojássárgája
kb. 0,5 dl tej
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A tejben felolvasztjuk a zsírt. Ha már nem túl meleg a tej, beletesszük a cukrot, majd az élesztőt belemorzsoljuk és hagyjuk felfutni. A liszthez hozzáadjuk a sót, majd hozzáöntjük a liszthez a tejes-élesztős keveréket és összedolgozzuk a tésztát. Letakarva, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a mák töltelékkel, megszórjuk mazsolával, majd feltekerjük. A kakaót a cukorral, vaníliával összekeverjük, és a tésztára szórjuk és megszórjuk mazsolával, feltekerjük. A fahéjat és a cukrot összekeverjük, rászórjuk a tésztára, megszórjuk a mazsolával és feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojássárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.
A mákot összekeverjük a cukorral, majd a forró tejjel leöntjük. Amikor kihűlt belefacsarjuk a citrom levét és hozzákeverjük a citrom reszelt héját.
Ha a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd három részre osztjuk. A tésztákat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra és olyan vastagságúra, amilyen vastag tésztájú kalácsot szeretnénk (arra figyeljünk, hogy a tészta még kelni fog), megkenjük a mák töltelékkel, megszórjuk mazsolával, majd feltekerjük. A kakaót a cukorral, vaníliával összekeverjük, és a tésztára szórjuk és megszórjuk mazsolával, feltekerjük. A fahéjat és a cukrot összekeverjük, rászórjuk a tésztára, megszórjuk a mazsolával és feltekerjük.
A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, egymástól kicsit távolabb és 20 percig kelesztjük. Tetejét lekenjük a tojássárga és tej keverékével.
A tepsit hideg sütőbe toljuk, majd a hőfokot 180 fokra állítjuk és szép aranybarnára sütjük a kalácsokat.
Alternatív elkészítés
Nagyon jó kis kalács tészta recept!


Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?