Kardamomos-pudingos csomók
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Kenéshez:
Töltelékhez:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet és az élesztőt egy keverőtálba és alaposan keverjük át. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd kb. 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, és formázza rúdba. A rudat nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). A tészta egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg a lágy vajjal vagy margarinnal, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Vágjuk a tésztát körülbelül 15 db csíkra (3 x 30 cm). Formázzuk a csíkokat csomókká, hagyva egy nagyobb lyukat, és helyezzük a tepsire.
Töltelék:
Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral a csomagolás utasításai szerint, és tegyük félre kb. 10 percet hűlni, majd alaposan keverjük át és töltsük a mélyedésekbe. Hagyjuk a süteményeket ismét megkelni, amíg láthatóan meg nem nőnek (kb. 15-20 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a süteményt.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint. Keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a kardamom-ot. Helyezzük a csomókat a tepsivel együtt egy süteményrácsra, és kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Azonnal szórjuk meg a cukorkeverékkel és hagyjuk kihűlni, vagy még langyosan fogyasszuk.
Tippek:
Elkészíthetjük puncs vagy eperpudinggal is a tölteléket.
Kardamomos-pudingos csomók
Hozzávalók
15 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Élesztős tésztához:
Kenéshez:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Tegyük a lisztet és az élesztőt egy keverőtálba és alaposan keverjük át. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a meleg tej-zsír keveréket, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) rövid ideig a legalacsonyabb fokozaton, majd kb. 5 percig dagasszuk a legmagasabb fokozaton, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát egy konyharuhával, és hagyjuk meleg helyen addig, amíg láthatóan meg nem nő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Béleljük ki a tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át a tésztát, és formázza rúdba. A rudat nyújtsuk ki téglalap alakúra (kb. 45 x 60 cm). A tészta egyik felét (45 x 30 cm) kenjük meg a lágy vajjal vagy margarinnal, majd hajtsuk rá a tészta másik felét. Vágjuk a tésztát körülbelül 15 db csíkra (3 x 30 cm). Formázzuk a csíkokat csomókká, hagyva egy nagyobb lyukat, és helyezzük a tepsire.
Töltelék:
Készítsük el a pudingot a tejjel és cukorral a csomagolás utasításai szerint, és tegyük félre kb. 10 percet hűlni, majd alaposan keverjük át és töltsük a mélyedésekbe. Hagyjuk a süteményeket ismét megkelni, amíg láthatóan meg nem nőnek (kb. 15-20 perc). Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a süteményt.
Sütési idő: kb. 22-25 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
Olvasszuk meg a vajat vagy margarint. Keverjük össze a fahéjat, a cukrot és a kardamom-ot. Helyezzük a csomókat a tepsivel együtt egy süteményrácsra, és kenjük meg az olvasztott vajjal vagy margarinnal. Azonnal szórjuk meg a cukorkeverékkel és hagyjuk kihűlni, vagy még langyosan fogyasszuk.
Tippek:
Elkészíthetjük puncs vagy eperpudinggal is a tölteléket.
Legújabb cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?