
Lekváros táska


Hozzávalók
Lekváros táska
Kenéshez:
Töltelék:
Szóráshoz:
Elkészítés
Elkészítés
A robot vagy dagasztó keverőtáljába tegyük bele az összes hozzávalót, a kis darab vajas tömbbel együtt. A tej ne legyen hideg, inkább langyos, valamint az élesztő a cukorral legyen együtt keverés előtt, ne pedig a sóval. Kb. 15 perc alatt dagasszunk lágy, kelt tésztát. Ha esetleg túlságosan lágy lenne a tésztánk, bátran adjunk még hozzá 5-6 dkg lisztet.
Ezek után tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és formázzunk belőle egy labdányi gombócot. Éles késsel egy mozdulattal vágjunk bele függőlegesen, majd vízszintesen is egy keresztalakot. Konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet. A vajas bázist 15 perc elteltével tegyük be a hűtőszekrénybe.
20 perc után a tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy középről kiindulva, mint a lóhere, négy irányba legyen elvékonyítva, a közepét hagyjuk vastagabbra. Majd helyezzük középre a vajas tömeget. A "füleket" hajtsuk rá, sodrófával ütögessük meg, és kezdjük el kinyújtani a tésztát. Legjobb úgy végezni, hogy mindig középről kiindulva a sarkok felé haladjunk, ügyelve, hogy a téglalapforma megmaradjon. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd hajtsuk be balról a tészta kétharmadát, majd jobbról a maradék részt, mintha egy könyvet csuknánk be (egyszeres hajtogatás). Újból nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, ügyelve a formára, majd balról hajtsuk be a közepéig, jobbról szintén a közepéig, végül újból hajtsuk össze jobbról balra, mint egy könyvet (kétszeres hajtogatás). Takarjuk le, és lisztezett deszkán pihentessük 20 percet. 20 perc elteltével nyújtsuk ki újból, majd végezzünk egyszeres hajtogatást. Ez alkalommal csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőszekrénybe újabb 20 percre.
Utolsó egyszeres nyújtás következik, majd újból 20 perces pihenő a hűtőben, mielőtt elkezdenénk dolgozni a tésztával. 20 perc elteltével a tészta felhasználásra kész. Az elkészült tésztát nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Derelyevágóval vagy éles késsel vágjuk fel tíz centis négyzetekre. Kenjük meg a tésztát vízzel, majd mindegyik négyzet közepébe tegyünk egy diónyi lekvárt. A tészta széleit kenjük meg felvert tojással, majd átlósan hajtsuk óvatosan össze, hogy háromszög alakot kapjunk. A széleket villával nyomkodjuk le, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Ugyanígy járjunk el, amíg az összes tészta el nem készül.
Kenjük meg mindegyik táska tetejét felvert tojással, majd langyos helyen kelesszük 1 órát (a hőmérséklet kb. 35-40°C fok). Elektromos sütőbe be is lehet tenni a sütőlemezt.
Kelesztés után 190°C fokon süssük készre a táskákat. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg porcukorral.


Lekváros táska
Hozzávalók
Lekváros táska
Kenéshez:
Töltelék:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A robot vagy dagasztó keverőtáljába tegyük bele az összes hozzávalót, a kis darab vajas tömbbel együtt. A tej ne legyen hideg, inkább langyos, valamint az élesztő a cukorral legyen együtt keverés előtt, ne pedig a sóval. Kb. 15 perc alatt dagasszunk lágy, kelt tésztát. Ha esetleg túlságosan lágy lenne a tésztánk, bátran adjunk még hozzá 5-6 dkg lisztet.
Ezek után tegyük a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és formázzunk belőle egy labdányi gombócot. Éles késsel egy mozdulattal vágjunk bele függőlegesen, majd vízszintesen is egy keresztalakot. Konyharuhával letakarva pihentessük 20 percet. A vajas bázist 15 perc elteltével tegyük be a hűtőszekrénybe.
20 perc után a tésztát nyújtsuk ki úgy, hogy középről kiindulva, mint a lóhere, négy irányba legyen elvékonyítva, a közepét hagyjuk vastagabbra. Majd helyezzük középre a vajas tömeget. A "füleket" hajtsuk rá, sodrófával ütögessük meg, és kezdjük el kinyújtani a tésztát. Legjobb úgy végezni, hogy mindig középről kiindulva a sarkok felé haladjunk, ügyelve, hogy a téglalapforma megmaradjon. Nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, majd hajtsuk be balról a tészta kétharmadát, majd jobbról a maradék részt, mintha egy könyvet csuknánk be (egyszeres hajtogatás). Újból nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra, ügyelve a formára, majd balról hajtsuk be a közepéig, jobbról szintén a közepéig, végül újból hajtsuk össze jobbról balra, mint egy könyvet (kétszeres hajtogatás). Takarjuk le, és lisztezett deszkán pihentessük 20 percet. 20 perc elteltével nyújtsuk ki újból, majd végezzünk egyszeres hajtogatást. Ez alkalommal csomagoljuk fóliába, és tegyük hűtőszekrénybe újabb 20 percre.
Utolsó egyszeres nyújtás következik, majd újból 20 perces pihenő a hűtőben, mielőtt elkezdenénk dolgozni a tésztával. 20 perc elteltével a tészta felhasználásra kész. Az elkészült tésztát nyújtsuk ki kb. fél centi vastagságúra. Derelyevágóval vagy éles késsel vágjuk fel tíz centis négyzetekre. Kenjük meg a tésztát vízzel, majd mindegyik négyzet közepébe tegyünk egy diónyi lekvárt. A tészta széleit kenjük meg felvert tojással, majd átlósan hajtsuk óvatosan össze, hogy háromszög alakot kapjunk. A széleket villával nyomkodjuk le, majd tegyük kivajazott sütőlemezre. Ugyanígy járjunk el, amíg az összes tészta el nem készül.
Kenjük meg mindegyik táska tetejét felvert tojással, majd langyos helyen kelesszük 1 órát (a hőmérséklet kb. 35-40°C fok). Elektromos sütőbe be is lehet tenni a sütőlemezt.
Kelesztés után 190°C fokon süssük készre a táskákat. Tálaláskor a tetejét szórjuk meg porcukorral.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?