Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Omlós mákos és diós bejgli cseresznyével

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Recept megosztása

Hozzávalók

TÉSZTÁHOZ:

1 kg liszt
350 g vaj (vagy margarin és zsír fele-fele arányban)
80 g cukor
5 dkg élesztő (vagy egy tasak 11g-os porélesztő)
250 ml tej
1 csipet só
1 evőkanál méz

MÁKOS TÖLTELÉKHEZ:

500 g darált mák
300 g cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
2 db édes alma
2.5 dl tej
fél üveg cseresznyebefőtt

DIÓS TÖLTELÉKHEZ:

500 g darált dió
250 g cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
200 ml tej
1 maréknyi zsemlemorzsa
fél üveg cseresznyebefőtt

ESZKÖZÖK:

2 db nagyméretű tepsi
Sütőpapír
Kenőecset
Sodródeszka és sodrófa
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

1.) TÉSZTA:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és 80 g cukorral.
A 250 ml tejet langyosítjuk, hozzákeverjük az evőkanálnyi mézet és felfuttatjuk benne az 50 g élesztőt, majd a lisztes-vajas-cukros keverékhez vegyítjük.
Hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót.
Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen (nem hűtőben!) 1 órát pihentetjük.
2.) MÁKOS TÖLTELÉK:
300 g cukorból + 250 ml tejből szirupot főzünk.
Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat, 2 db meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát.
A cseresznyebefőtt felét lecsepegtetve szintén belekeverjük a masszába.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
3.) DIÓS TÖLTELÉK:
250 g cukorból + 200 ml tejből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük.
Hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a lecsepegtetett cseresznyebefőtt másik felét és egy marék zsemlemorzsát.
Jól összekeverjük.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
4.) A RUDAK ELKÉSZÍTÉSE:
Ha lejárt az egy óra, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk (Egy rész kb. 300 g súlyú lesz)
Lisztezett deszkán egymás után kb. 0.3 - 0.5 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk és vastagon rákenjük a töltelék egy harmad részét, vigyázva, meg ne sértsük a tésztát.
A tölteléket a tészta széléig kenjük, és minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk, nehogy a töltelék kifolyjon a feltekerés, vagy a sütés során.
Felsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük úgy, hogy a hosszanti szele alul legyen.
Ezt megismételjük a maradék 5 adaggal is, így lesz összesen 6 rúd a végére.
3 db rúd kerüljön egy tepsibe, és mindenképp legyen hely köztük, mert kissé meg fognak nőni.
A maradék tojást felverjük, és hosszába megkenjük vele mind a 6 rudat, majd a tepsiket 30 percre hűvös helyre tesszük.
A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, de ezúttal keresztbe kenjük.
Meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul.
Fogpiszkálóval a bejglik tetejét 3 ponton megszurkáljuk.
Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos.

Tálalás

6 rúd (3 mákos és 3 diós)

Tárolás

Fóliába tekerve hetekig eláll.

Alternatív elkészítés

El lehet készíteni cseresznyebefőtt nélkül is (ez esetben nem szükséges a diós töltelékhez zsemlemorzsát adni). Úgy is egy kiváló alaprecept! A legjobb!
A begyúrt tésztát hűvös helyre kell tenni pihenni, de sosem hűtőbe, mert akkor nem lehet kinyújtani.
A begyúrt tészta nem baj, ha egy óránál tovább pihen a hűvösben. Szóval nem kell kapkodni :)
A tölteléket csak teljes kihűlés után kenjük fel a kinyújtott lapokra, máskülönben szétszakadhat a tészta.
Nagyon vigyázzunk, hogy a tésztát a kenés és feltekerés során ne sértsük meg, mert ott kifolyhat a töltelék.
A tetejét szabad csak szurkálni, az oldalát nem, mert az kirepesztheti a tésztát.
Kenéskor figyeljünk oda, hogy először hosszába kenjük a tojást, másodszor pedig keresztbe. Ettől lesz szép márványos a végeredmény.
Az összeragadás elkerülése végett sütés előtt egy csík sütőpapírt tehetünk a rudak közé.
Omlós mákos és diós bejgli cseresznyével

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

0 Kedvelés

Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák

A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.

Elolvasom Elolvasom
2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!