Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Omlós mákos és diós bejgli cseresznyével

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Tapasztalatot kíván
Recept megosztása

Hozzávalók

TÉSZTÁHOZ:

1 kg liszt
350 g vaj (vagy margarin és zsír fele-fele arányban)
80 g cukor
5 dkg élesztő (vagy egy tasak 11g-os porélesztő)
250 ml tej
1 csipet só
1 evőkanál méz

MÁKOS TÖLTELÉKHEZ:

500 g darált mák
300 g cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
2 db édes alma
2.5 dl tej
fél üveg cseresznyebefőtt

DIÓS TÖLTELÉKHEZ:

500 g darált dió
250 g cukor
1 db citrom reszelt héja
1 db narancs reszelt héja
200 ml tej
1 maréknyi zsemlemorzsa
fél üveg cseresznyebefőtt

ESZKÖZÖK:

2 db nagyméretű tepsi
Sütőpapír
Kenőecset
Sodródeszka és sodrófa
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

1.) TÉSZTA:
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és 80 g cukorral.
A 250 ml tejet langyosítjuk, hozzákeverjük az evőkanálnyi mézet és felfuttatjuk benne az 50 g élesztőt, majd a lisztes-vajas-cukros keverékhez vegyítjük.
Hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót.
Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen (nem hűtőben!) 1 órát pihentetjük.
2.) MÁKOS TÖLTELÉK:
300 g cukorból + 250 ml tejből szirupot főzünk.
Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat, 2 db meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát.
A cseresznyebefőtt felét lecsepegtetve szintén belekeverjük a masszába.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
3.) DIÓS TÖLTELÉK:
250 g cukorból + 200 ml tejből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük.
Hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a lecsepegtetett cseresznyebefőtt másik felét és egy marék zsemlemorzsát.
Jól összekeverjük.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
4.) A RUDAK ELKÉSZÍTÉSE:
Ha lejárt az egy óra, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk (Egy rész kb. 300 g súlyú lesz)
Lisztezett deszkán egymás után kb. 0.3 - 0.5 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk és vastagon rákenjük a töltelék egy harmad részét, vigyázva, meg ne sértsük a tésztát.
A tölteléket a tészta széléig kenjük, és minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk, nehogy a töltelék kifolyjon a feltekerés, vagy a sütés során.
Felsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük úgy, hogy a hosszanti szele alul legyen.
Ezt megismételjük a maradék 5 adaggal is, így lesz összesen 6 rúd a végére.
3 db rúd kerüljön egy tepsibe, és mindenképp legyen hely köztük, mert kissé meg fognak nőni.
A maradék tojást felverjük, és hosszába megkenjük vele mind a 6 rudat, majd a tepsiket 30 percre hűvös helyre tesszük.
A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, de ezúttal keresztbe kenjük.
Meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul.
Fogpiszkálóval a bejglik tetejét 3 ponton megszurkáljuk.
Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos.

Tálalás

6 rúd (3 mákos és 3 diós)

Tárolás

Fóliába tekerve hetekig eláll.

Alternatív elkészítés

El lehet készíteni cseresznyebefőtt nélkül is (ez esetben nem szükséges a diós töltelékhez zsemlemorzsát adni). Úgy is egy kiváló alaprecept! A legjobb!
A begyúrt tésztát hűvös helyre kell tenni pihenni, de sosem hűtőbe, mert akkor nem lehet kinyújtani.
A begyúrt tészta nem baj, ha egy óránál tovább pihen a hűvösben. Szóval nem kell kapkodni :)
A tölteléket csak teljes kihűlés után kenjük fel a kinyújtott lapokra, máskülönben szétszakadhat a tészta.
Nagyon vigyázzunk, hogy a tésztát a kenés és feltekerés során ne sértsük meg, mert ott kifolyhat a töltelék.
A tetejét szabad csak szurkálni, az oldalát nem, mert az kirepesztheti a tésztát.
Kenéskor figyeljünk oda, hogy először hosszába kenjük a tojást, másodszor pedig keresztbe. Ettől lesz szép márványos a végeredmény.
Az összeragadás elkerülése végett sütés előtt egy csík sütőpapírt tehetünk a rudak közé.
Omlós mákos és diós bejgli cseresznyével

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
49 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!