
Omlós mákos és diós bejgli cseresznyével


Hozzávalók
TÉSZTÁHOZ:
MÁKOS TÖLTELÉKHEZ:
DIÓS TÖLTELÉKHEZ:
ESZKÖZÖK:
Elkészítés
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és 80 g cukorral.
A 250 ml tejet langyosítjuk, hozzákeverjük az evőkanálnyi mézet és felfuttatjuk benne az 50 g élesztőt, majd a lisztes-vajas-cukros keverékhez vegyítjük.
Hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót.
Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen (nem hűtőben!) 1 órát pihentetjük.
2.) MÁKOS TÖLTELÉK:
300 g cukorból + 250 ml tejből szirupot főzünk.
Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat, 2 db meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát.
A cseresznyebefőtt felét lecsepegtetve szintén belekeverjük a masszába.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
3.) DIÓS TÖLTELÉK:
250 g cukorból + 200 ml tejből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük.
Hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a lecsepegtetett cseresznyebefőtt másik felét és egy marék zsemlemorzsát.
Jól összekeverjük.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
4.) A RUDAK ELKÉSZÍTÉSE:
Ha lejárt az egy óra, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk (Egy rész kb. 300 g súlyú lesz)
Lisztezett deszkán egymás után kb. 0.3 - 0.5 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk és vastagon rákenjük a töltelék egy harmad részét, vigyázva, meg ne sértsük a tésztát.
A tölteléket a tészta széléig kenjük, és minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk, nehogy a töltelék kifolyjon a feltekerés, vagy a sütés során.
Felsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük úgy, hogy a hosszanti szele alul legyen.
Ezt megismételjük a maradék 5 adaggal is, így lesz összesen 6 rúd a végére.
3 db rúd kerüljön egy tepsibe, és mindenképp legyen hely köztük, mert kissé meg fognak nőni.
A maradék tojást felverjük, és hosszába megkenjük vele mind a 6 rudat, majd a tepsiket 30 percre hűvös helyre tesszük.
A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, de ezúttal keresztbe kenjük.
Meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul.
Fogpiszkálóval a bejglik tetejét 3 ponton megszurkáljuk.
Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
A begyúrt tésztát hűvös helyre kell tenni pihenni, de sosem hűtőbe, mert akkor nem lehet kinyújtani.
A begyúrt tészta nem baj, ha egy óránál tovább pihen a hűvösben. Szóval nem kell kapkodni :)
A tölteléket csak teljes kihűlés után kenjük fel a kinyújtott lapokra, máskülönben szétszakadhat a tészta.
Nagyon vigyázzunk, hogy a tésztát a kenés és feltekerés során ne sértsük meg, mert ott kifolyhat a töltelék.
A tetejét szabad csak szurkálni, az oldalát nem, mert az kirepesztheti a tésztát.
Kenéskor figyeljünk oda, hogy először hosszába kenjük a tojást, másodszor pedig keresztbe. Ettől lesz szép márványos a végeredmény.
Az összeragadás elkerülése végett sütés előtt egy csík sütőpapírt tehetünk a rudak közé.


Omlós mákos és diós bejgli cseresznyével
Hozzávalók
TÉSZTÁHOZ:
MÁKOS TÖLTELÉKHEZ:
DIÓS TÖLTELÉKHEZ:
ESZKÖZÖK:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal és 80 g cukorral.
A 250 ml tejet langyosítjuk, hozzákeverjük az evőkanálnyi mézet és felfuttatjuk benne az 50 g élesztőt, majd a lisztes-vajas-cukros keverékhez vegyítjük.
Hozzáadunk 1 egész tojást és 1 csipetnyi sót.
Jól összegyúrjuk, és hűvös helyen (nem hűtőben!) 1 órát pihentetjük.
2.) MÁKOS TÖLTELÉK:
300 g cukorból + 250 ml tejből szirupot főzünk.
Ezzel leforrázzuk a darált mákot, hozzákeverjük a reszelt citrom- és narancshéjat, 2 db meghámozott, nagy lyukú reszelőn lereszelt almát.
A cseresznyebefőtt felét lecsepegtetve szintén belekeverjük a masszába.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
3.) DIÓS TÖLTELÉK:
250 g cukorból + 200 ml tejből szirupot főzünk, és a darált dióra öntjük.
Hozzáadjuk a reszelt narancs- és citromhéjat, valamint a lecsepegtetett cseresznyebefőtt másik felét és egy marék zsemlemorzsát.
Jól összekeverjük.
A kész tölteléket teljes lehűlés után 3 fele osztjuk.
4.) A RUDAK ELKÉSZÍTÉSE:
Ha lejárt az egy óra, a tésztát 6 egyenlő részre osztjuk (Egy rész kb. 300 g súlyú lesz)
Lisztezett deszkán egymás után kb. 0.3 - 0.5 cm vastagságú, téglalap alakúra nyújtjuk és vastagon rákenjük a töltelék egy harmad részét, vigyázva, meg ne sértsük a tésztát.
A tölteléket a tészta széléig kenjük, és minden oldalából 1 cm-t visszahajtunk, nehogy a töltelék kifolyjon a feltekerés, vagy a sütés során.
Felsodorjuk és sütőpapírral bélelt tepsikbe tesszük úgy, hogy a hosszanti szele alul legyen.
Ezt megismételjük a maradék 5 adaggal is, így lesz összesen 6 rúd a végére.
3 db rúd kerüljön egy tepsibe, és mindenképp legyen hely köztük, mert kissé meg fognak nőni.
A maradék tojást felverjük, és hosszába megkenjük vele mind a 6 rudat, majd a tepsiket 30 percre hűvös helyre tesszük.
A bejgli-rudakat elővesszük, és ismét megkenjük felvert tojással, de ezúttal keresztbe kenjük.
Meleg helyre tesszük addig, amíg a tetején a tojás picit megszilárdul.
Fogpiszkálóval a bejglik tetejét 3 ponton megszurkáljuk.
Előmelegített, mérsékelten meleg sütőben kb. 30-40 perc alatt készre sütjük. Akkor van kész, ha a teteje aranybarna és picit márványos.
Tálalás
Tárolás
Alternatív elkészítés
A begyúrt tésztát hűvös helyre kell tenni pihenni, de sosem hűtőbe, mert akkor nem lehet kinyújtani.
A begyúrt tészta nem baj, ha egy óránál tovább pihen a hűvösben. Szóval nem kell kapkodni :)
A tölteléket csak teljes kihűlés után kenjük fel a kinyújtott lapokra, máskülönben szétszakadhat a tészta.
Nagyon vigyázzunk, hogy a tésztát a kenés és feltekerés során ne sértsük meg, mert ott kifolyhat a töltelék.
A tetejét szabad csak szurkálni, az oldalát nem, mert az kirepesztheti a tésztát.
Kenéskor figyeljünk oda, hogy először hosszába kenjük a tojást, másodszor pedig keresztbe. Ettől lesz szép márványos a végeredmény.
Az összeragadás elkerülése végett sütés előtt egy csík sütőpapírt tehetünk a rudak közé.

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?