Perec
Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
250 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant élesztő
30 g cukor
1 teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez és a szóráshoz:
1 darabtojássárgája (M-es)
2 teáskanál tej
egy kis jégcukor
Elkészítés
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A tésztából 6 kis perecet is süthetünk. Ehhez osszuk a tésztát 6 egyenlő darabra, formáljunk belőle kb. 70 cm hosszú rudakat- középen vastagabb, a végein vékonyabb -, és formázzunk belőle pereceket. Fedjük le, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a méretük. Kenjük le tojássárgájával és tejjel, majd ugyanezen a hőmérsékleten kb. 15 percig sütjük. A pereceket vajjal tálaljuk.
Kedvencnek jelölöm
Perec
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
sütőpapír
Élesztős tésztához:
250 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
1 tasak Dr. Oetker Instant Élesztő
30 g cukor
1 teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)
Kenéshez és a szóráshoz:
1 darabtojássárgája (M-es)
2 teáskanál tej
egy kis jégcukor
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.
Elkészítés:
Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:
A tésztából 6 kis perecet is süthetünk. Ehhez osszuk a tésztát 6 egyenlő darabra, formáljunk belőle kb. 70 cm hosszú rudakat- középen vastagabb, a végein vékonyabb -, és formázzunk belőle pereceket. Fedjük le, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a méretük. Kenjük le tojássárgájával és tejjel, majd ugyanezen a hőmérsékleten kb. 15 percig sütjük. A pereceket vajjal tálaljuk.
Legújabb cikkek
1
Uzsonnasütemények Airfryerben
Akár uzsonnára, vagy reggelire, tízóraira varázsolnánk frissen sült finomságokat az asztalra, a forró levegős fritőzre mindig számíthatunk.
2
Így süss Airfryerben – Alap tudnivalók és praktikák
A népszerű konyhai eszköz nem csak a ropogós sült krumpli elkészítésében remekel, hanem finom és változatos sütemények is készíthetők benne.
3
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?