
Perec



Hozzávalók
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Kenéshez és a szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:


Perec
Hozzávalók
kb. 20 szelet elkészítéséhez
Tepsihez (kb. 35x40 cm):
Élesztős tésztához:
Kenéshez és a szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Elkészítés:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.
Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)
A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.
Sütési idő: 25-30 perc
Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!
A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.
Tipp:

Legújabb cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?