Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Perec

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Adag kb. 20 szelet
Recept megosztása

Hozzávalók

kb. 20 szelet elkészítéséhez

Tepsihez (kb. 35x40 cm):

sütőpapír

Élesztős tésztához:

250 ml tej
75 g vaj vagy margarin
500 g búzaliszt
30 g cukor
1 teáskanál só
1 darab tojás (M-es)
1 darab tojásfehérje (M-es)

Kenéshez és a szóráshoz:

1 darabtojássárgája (M-es)
2 teáskanál tej
egy kis jégcukor
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Melegítsük fel a tejet, és olvasszuk fel benne a vajat vagy a margarint.

Elkészítés:

Tészta:
Keverjük össze alaposan a lisztet és az élesztőt egy keverőtálban. Adjuk hozzá a többi hozzávalót és a langyos tej-zsír keveréket, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) röviden a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig dagasztjuk, hogy sima tésztát kapjunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen kelni, amíg láthatóan megnő a tészta mérete (kb. 45-50 perc). Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Keverjük össze a tojássárgáját a tejjel.

Formázás:
Enyhén lisztezett munkafelületen gyúrjuk át újra röviden a tésztát. Vegyük ki a tészta kb. 1/3-át. A megmaradt tésztából formázzunk kb. 120 cm hosszú rudat, amely a közepén vastagabb, a végeinél vékonyabb. Formázzuk a tésztából perecet, helyezzük a sütőlemezre, és kissé lapítsuk el. A tészta maradék harmadából 3, kb. 45 cm hosszú rudat formázunk, és vékony copfba fonjuk. A perec vastagabb közepét kenjük meg egy kis tojássárgájával és tejjel, helyezzük rá a fonatot és nyomkodjuk le egy kicsit. Hagyjuk a perecet ismét kelni kb. 15-20 percig. Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 160 °C (előmelegítve)

A perecet kenjük meg a tojássárgájával és a tejjel, majd szórjuk meg jégcukorral. Tegyük a tepsit sütő középső részébe és süssük aranybarnára.

Sütési idő: 25-30 perc

Kérjük, vegye figyelemebe saját sütője tulajdonságait!

A perecet a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni.

Tipp:

A tésztából 6 kis perecet is süthetünk. Ehhez osszuk a tésztát 6 egyenlő darabra, formáljunk belőle kb. 70 cm hosszú rudakat- középen vastagabb, a végein vékonyabb -, és formázzunk belőle pereceket. Fedjük le, és hagyjuk kelni, amíg láthatóan megnő a méretük. Kenjük le tojássárgájával és tejjel, majd ugyanezen a hőmérsékleten kb. 15 percig sütjük. A pereceket vajjal tálaljuk.
Perec

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

2 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
1 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
3 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!