Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Somlói galuska

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Recept megosztása

Hozzávalók

a tésztához:

8 db tojás
20 dkg kristálycukor
20 dkg finomliszt
4 dkg darált dió

a sziruphoz:

3 dl víz
5 dkg kristálycukor
10 dkg mazsola
1 citrom reszelt héja

a krémhez:

6 db tojássárgája
25 dkg cukor
10 dkg finomliszt
1 l tej
10 dkg teavaj

a szóráshoz:

6-6 dkg tört dió és keserű kakaópor

az öntethez:

10 dkg porcukor
2 tojássárgája
1 csapott kiskanál finomliszt
1 dl főzőtejszín
3 dl tej
15 dkg étcsokoládé

a díszítéshez:

tejszínhab
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Elkészítés

A tojások sárgáját a cukor kétharmadával krémesre, fehéredésig keverjük gépi habverővel 5-6 percig. A fehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a maradék cukrot is beledolgozzuk.
A fehérje egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászórjuk, így nem lesz csomós, majd óvatosan összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük. A harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 15-18 percig sütjük.
A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, a mazsolát beleszórjuk. A tűzről levéve citromhéjjal ízesítjük.
A krémhez a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet gépi habverővel fehérre keverjük. 1 l tejjel kb. 20 percig lassú tűzön főzzük. Ezután a teavajat belekeverjük. Egybe rakjuk bele így tudjuk, mikor olvad el teljesen. A krém egyharmadába kakaót szórunk, a másik kétharmadába pedig a vaníliáscukrot.
A diós piskótalapot egy a mélyebb tepsibe fektetjük. A meleg mazsolás sziruppal és a rummal meglocsoljuk. A vaníliás krém felét rákenjük, majd a dióval meghintjük.
A kakaós piskótát rátesszük, a sziruppal és a rummal meglocsoljuk és a kakaós krémet rákenjük. A dióval megszórjuk.
A világos piskótalap kerül a tetejére. Sziruppal és rummal meglocsoljuk, a maradék vaníliás krémet rákenjük, és a tetejét kakaóporral meghintjük.
Az öntethez a cukrot a tojássárgájával, a liszttel meg a tejszínnel összekeverjük. A tejet fölforraljuk, a csokoládét fölolvasztjuk benne. A lisztes keveréket 2-3 percig forraljuk, a tűzről levéve rummal ízesítjük, kihűtjük.

Tálalás

10-12 személynek

Tálaláskor a somlóit evőkanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, a csokoládéöntettel meglocsoljuk.
Somlói galuska Somlói galuska

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
48 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Legújabb cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!