Somlói galuska
Hozzávalók
a tésztához:
a sziruphoz:
a krémhez:
a szóráshoz:
az öntethez:
a díszítéshez:
Elkészítés
Elkészítés
A fehérje egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászórjuk, így nem lesz csomós, majd óvatosan összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük. A harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 15-18 percig sütjük.
A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, a mazsolát beleszórjuk. A tűzről levéve citromhéjjal ízesítjük.
A krémhez a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet gépi habverővel fehérre keverjük. 1 l tejjel kb. 20 percig lassú tűzön főzzük. Ezután a teavajat belekeverjük. Egybe rakjuk bele így tudjuk, mikor olvad el teljesen. A krém egyharmadába kakaót szórunk, a másik kétharmadába pedig a vaníliáscukrot.
A diós piskótalapot egy a mélyebb tepsibe fektetjük. A meleg mazsolás sziruppal és a rummal meglocsoljuk. A vaníliás krém felét rákenjük, majd a dióval meghintjük.
A kakaós piskótát rátesszük, a sziruppal és a rummal meglocsoljuk és a kakaós krémet rákenjük. A dióval megszórjuk.
A világos piskótalap kerül a tetejére. Sziruppal és rummal meglocsoljuk, a maradék vaníliás krémet rákenjük, és a tetejét kakaóporral meghintjük.
Az öntethez a cukrot a tojássárgájával, a liszttel meg a tejszínnel összekeverjük. A tejet fölforraljuk, a csokoládét fölolvasztjuk benne. A lisztes keveréket 2-3 percig forraljuk, a tűzről levéve rummal ízesítjük, kihűtjük.
Tálalás
Tálaláskor a somlóit evőkanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, a csokoládéöntettel meglocsoljuk.
Somlói galuska
Hozzávalók
a tésztához:
a krémhez:
a szóráshoz:
az öntethez:
a díszítéshez:
Ezekben a gyűjteményekben található:
Elkészítés lépésről lépésre
Elkészítés
A fehérje egyharmadát a cukros tojássárgájára tesszük, de még nem keverjük el. A liszt egyharmadát rászórjuk, így nem lesz csomós, majd óvatosan összeforgatjuk. A maradék habot és lisztet ugyanígy, két részletben keverjük bele.
A masszát három részre osztjuk, az egyikbe a diót, a másikba a kakaót keverjük. A harmadikat fehéren hagyjuk. A háromféle tésztát külön-külön sütőpapírral bélelt, közepes nagyságú tepsibe simítjuk, és közepes lánggal (180°C; légkeveréses sütőben 165°C) 15-18 percig sütjük.
A sziruphoz a vizet a cukorral fölforraljuk, a mazsolát beleszórjuk. A tűzről levéve citromhéjjal ízesítjük.
A krémhez a tojássárgáját, a cukrot és a lisztet gépi habverővel fehérre keverjük. 1 l tejjel kb. 20 percig lassú tűzön főzzük. Ezután a teavajat belekeverjük. Egybe rakjuk bele így tudjuk, mikor olvad el teljesen. A krém egyharmadába kakaót szórunk, a másik kétharmadába pedig a vaníliáscukrot.
A diós piskótalapot egy a mélyebb tepsibe fektetjük. A meleg mazsolás sziruppal és a rummal meglocsoljuk. A vaníliás krém felét rákenjük, majd a dióval meghintjük.
A kakaós piskótát rátesszük, a sziruppal és a rummal meglocsoljuk és a kakaós krémet rákenjük. A dióval megszórjuk.
A világos piskótalap kerül a tetejére. Sziruppal és rummal meglocsoljuk, a maradék vaníliás krémet rákenjük, és a tetejét kakaóporral meghintjük.
Az öntethez a cukrot a tojássárgájával, a liszttel meg a tejszínnel összekeverjük. A tejet fölforraljuk, a csokoládét fölolvasztjuk benne. A lisztes keveréket 2-3 percig forraljuk, a tűzről levéve rummal ízesítjük, kihűtjük.
Tálalás
Tálaláskor a somlóit evőkanállal tányérra szaggatjuk, tejszínhabbal díszítjük, a csokoládéöntettel meglocsoljuk.
Legújabb cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?