Sváb kifli
Hozzávalók
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Előtésztához:
Kelt tésztához:
Szóráshoz:
Elkészítés
Előkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a vizet, a mézet és az élesztőt. Keverjük össze, fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán át.
Elkészítés:
Másnap az előtésztához adjuk hozzá a lisztet, a vizet, a sót és az olajat, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 5 percig, amíg sima, lágy tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen legalább kb. 45-50 percig kelni.
Szórjuk meg a tésztát liszttel, és fordítsuk ki a munkafelületre. A tésztát mindkét kezünkkel kissé széthúzzuk, a két végét középre hajtjuk, és lenyomkodjuk.
Fordítsuk meg a tésztát 180°-kal, ismét húzzuk szét a két végét, hajtsuk be és nyomkodjuk le. Ismételjük meg mindkét lépést, tegyük vissza a tésztát a tálba, fedjük le, és hagyjuk ismét kelni meleg helyen kb. 45 percig. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, fordítsuk ki a munkafelületre, és csak egyszer hajtsuk össze. Ezután kissé lapítsuk el, majd nedves kézzel és tésztakártyával vágjunk 8 hosszú darabot. Kissé formázzuk meg őket és helyezzük az előkészített tepsibe. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 25 percig ismét kelni hagyjuk.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A kiflikert bőségesen kenjük meg vízzel (a sütőpapíron is maradhat víz), majd szórjuk meg köménymaggal és durva sóval. A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a kifliket.
Sütési idő: kb. 10 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és alacsonyabb hőfokon süssük tovább.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb.10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kifliket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.
Tipp:
Sváb kifli
Hozzávalók
8 darab elkészítéséhez
Tepsihez kb. 35x40 cm:
Előtésztához:
Kelt tésztához:
Szóráshoz:
Elkészítés lépésről lépésre
Előkészítés:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a vizet, a mézet és az élesztőt. Keverjük össze, fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán át.
Elkészítés:
Másnap az előtésztához adjuk hozzá a lisztet, a vizet, a sót és az olajat, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 5 percig, amíg sima, lágy tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen legalább kb. 45-50 percig kelni.
Szórjuk meg a tésztát liszttel, és fordítsuk ki a munkafelületre. A tésztát mindkét kezünkkel kissé széthúzzuk, a két végét középre hajtjuk, és lenyomkodjuk.
Fordítsuk meg a tésztát 180°-kal, ismét húzzuk szét a két végét, hajtsuk be és nyomkodjuk le. Ismételjük meg mindkét lépést, tegyük vissza a tésztát a tálba, fedjük le, és hagyjuk ismét kelni meleg helyen kb. 45 percig. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.
Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, fordítsuk ki a munkafelületre, és csak egyszer hajtsuk össze. Ezután kissé lapítsuk el, majd nedves kézzel és tésztakártyával vágjunk 8 hosszú darabot. Kissé formázzuk meg őket és helyezzük az előkészített tepsibe. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 25 percig ismét kelni hagyjuk.
Melegítsük elő a sütőt.
Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)
A kiflikert bőségesen kenjük meg vízzel (a sütőpapíron is maradhat víz), majd szórjuk meg köménymaggal és durva sóval. A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a kifliket.
Sütési idő: kb. 10 perc
Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és alacsonyabb hőfokon süssük tovább.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)
Sütési idő: kb.10-12 perc
Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!
A kifliket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.
Tipp:
Legújabb cikkek
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Hozzászólások
Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.
Hozzászólás írása
Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!
Hozzászólás törlése
Biztosan törölni szeretnéd a "" hez írt hozzászólásod?