Csillag Nincs értékelve
Kedvencnek jelölöm Kedvelés

Sváb kifli

Szükséges idő Több, mint 60 perc
Nehézség Könnyen elkészíthető
Adag 8 darab
Recept megosztása

Hozzávalók

8 darab elkészítéséhez

Tepsihez kb. 35x40 cm:

sütőpapír

Előtésztához:

100 g 630-as típusú tönkölyliszt vagy 550-es típusú búzaliszt
125 ml langyos víz
1 teáskanál méz

Kelt tésztához:

400 g 630-as típusú tönkölyliszt vagy 550-es típusú búzaliszt
225 ml langyos víz
2 teáskanál só
1 evőkanál étolaj, pl. napraforgóolaj

Szóráshoz:

némi köménymag
valami durva tengeri só
Ezekben a gyűjteményekben található:

Elkészítés lépésről lépésre

Előkészítés:

Előtészta:
Tegyük a lisztet egy keverőtálba, adjuk hozzá a vizet, a mézet és az élesztőt. Keverjük össze, fedjük le, és hagyjuk állni egy éjszakán át.

Elkészítés:

Kelt tészta:
Másnap az előtésztához adjuk hozzá a lisztet, a vizet, a sót és az olajat, és keverjük össze az egészet konyhai robotgéppel (dagasztó spirál), először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton, kb. 5 percig, amíg sima, lágy tésztát kapunk. Fedjük le a tésztát, és hagyjuk meleg helyen legalább kb. 45-50 percig kelni.

Szórjuk meg a tésztát liszttel, és fordítsuk ki a munkafelületre. A tésztát mindkét kezünkkel kissé széthúzzuk, a két végét középre hajtjuk, és lenyomkodjuk.

Fordítsuk meg a tésztát 180°-kal, ismét húzzuk szét a két végét, hajtsuk be és nyomkodjuk le. Ismételjük meg mindkét lépést, tegyük vissza a tésztát a tálba, fedjük le, és hagyjuk ismét kelni meleg helyen kb. 45 percig. Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral.

Formázás:
Szórjuk meg a tésztát liszttel, fordítsuk ki a munkafelületre, és csak egyszer hajtsuk össze. Ezután kissé lapítsuk el, majd nedves kézzel és tésztakártyával vágjunk 8 hosszú darabot. Kissé formázzuk meg őket és helyezzük az előkészített tepsibe. Takarjuk le egy konyharuhával, és meleg helyen kb. 25 percig ismét kelni hagyjuk.

Melegítsük elő a sütőt.

Alsó és felső sütés: kb. 250 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 230 °C (előmelegítve)

A kiflikert bőségesen kenjük meg vízzel (a sütőpapíron is maradhat víz), majd szórjuk meg köménymaggal és durva sóval. A tepsit tegyük a sütő középső részébe és süssük meg a kifliket.

Sütési idő: kb. 10 perc

Ezután csökkentsük a sütő hőmérsékletét, és alacsonyabb hőfokon süssük tovább.

Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses sütés: kb. 180 °C (előmelegítve)

Sütési idő: kb.10-12 perc

Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!

A kifliket a sütőpapírral együtt szedjük ki egy süteményrácsra, és hagyjuk kihűlni, vagy langyosan tálaljuk.

Tipp:

Variációként gyúrjunk a tésztába kb. 150 g kockára vágott, szeletelt szalonnát vagy 150 g egész mogyorót.
Sváb kifli

Hozzászólások

Ehhez a recepthez még nem érkezett hozzászólás.

Hozzászólás írása

Vélemény írásához, kérjük, jelentkezz be!

Recept ajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
10 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Legújabb cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!