Izgalmas párosok - szédületes eper tangó
Az eper önmagában is nagyon finom, de ha kalandvágyók vagyunk, számtalan gyümölccsel is házasíthatjuk ezt a lenyűgöző tavaszi kedvencet.
Az eperlekvár az örök sztár, az íze, zamata semmihez nem fogható. Azonban ha egy kicsit kilépünk a komfortzónánkból és körbenézünk a receptek között, számtalan izgalmas párosítást találhatunk még.
Például ha a banánt tesszük meg az eper társául, nagyban csökkenthetjük a lekvárunkhoz hozzáadott finomított cukor mennyiségét. A tartósítás miatt nem kell aggódni, egyrészt vannak remek termékek, amikkel megoldható, de akkor is nyert ügyünk van, ha a lekvár üvegbe töltése után azonnal lefordítjuk az üvegeket és egy kis ideig úgy hagyjuk őket.
Meglepő lehet, de az eperlekvár a grapefruittal is igen megnyerő párost alkot. A grapefruit kesernyés íze kiváló ellenpontja az eper kicsattanóan édes zamatának.
Bor, ribizli, eper? Miért is ne? Kiváló szósz készülhet ebből a hármasból, amit akár húsok mellé is tálalhatunk. Ha pedig az alkoholos vonalon szeretnénk maradni, izgalmas választás lehet még a camparis eperlekvár is.
Ha szerencsénk van, még éppen összeér az eper és a sárgabarack és kettejük házasságából egy újabb különleges finomság kerülhet a kamrapolcra. A két igazán ízes gyümölcs násza elvarázsolja az ízlelőbimbókat.
Az eper-rebarbara lekvár szinte már klasszikusnak számít. Itt is az ellenpontokon van a hangsúly, a rebarbara különleges, pikáns és egyben fanyar íze kiváló felhangot ad a megszokott eper-ízhez. Hasonló eredményre számíthatunk, ha az epret egressel társítjuk.
Ha még tovább bűvészkednénk az ízek párosításával, válasszuk az eper társául az ananászt! A két karakteres íz egymást erősítve hoz létre különleges harmóniát.
Gondoltál már arra, hogy fehér csokit tegyél az eperlekvárodba? Ha nem, éppen itt az ideje! Akár gasztro ajándéknak is kitűnő megoldás lehet, ahogy a papayás eperlekvárnak is biztosan nagyon örülhet egy, a rendhagyó ízekre nyitott barátunk, családtagunk.
És hogy a fűszeres megoldásokból is említsünk párat, a menta friss íze szintén remekül passzol az egyik kedvenc piros gyümölcsünkhöz és a rozmaring is izgalmas, új színt hozhat a befőzésbe.
A fenti felsorolásból is jól látható, hogy az eperlekvár befőzés nem unalmas kötelező gyakorlat, hanem a kreativitás gazdag terepe, kísérletezzünk hát bátran az ízekkel!
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
