Izgalmas párosok - szédületes eper tangó
Az eper önmagában is nagyon finom, de ha kalandvágyók vagyunk, számtalan gyümölccsel is házasíthatjuk ezt a lenyűgöző tavaszi kedvencet.
Az eper számos gyümölccsel párosítható
Az eperlekvár az örök sztár, az íze, zamata semmihez nem fogható. Azonban ha egy kicsit kilépünk a komfortzónánkból és körbenézünk a receptek között, számtalan izgalmas párosítást találhatunk még.
Például ha a banánt tesszük meg az eper társául, nagyban csökkenthetjük a lekvárunkhoz hozzáadott finomított cukor mennyiségét. A tartósítás miatt nem kell aggódni, egyrészt vannak remek termékek, amikkel megoldható, de akkor is nyert ügyünk van, ha a lekvár üvegbe töltése után azonnal lefordítjuk az üvegeket és egy kis ideig úgy hagyjuk őket.
Meglepő lehet, de az eperlekvár a grapefruittal is igen megnyerő párost alkot. A grapefruit kesernyés íze kiváló ellenpontja az eper kicsattanóan édes zamatának.
Bor, ribizli, eper?
Miért is ne? Kiváló szósz készülhet ebből a hármasból, amit akár húsok mellé is tálalhatunk. Ha pedig az alkoholos vonalon szeretnénk maradni, izgalmas választás lehet még a camparis eperlekvár is.
Ha szerencsénk van, még éppen összeér az eper és a sárgabarack és kettejük házasságából egy újabb különleges finomság kerülhet a kamrapolcra. A két igazán ízes gyümölcs násza elvarázsolja az ízlelőbimbókat.
Az eper-rebarbara lekvár szinte már klasszikusnak számít. Itt is az ellenpontokon van a hangsúly, a rebarbara különleges, pikáns és egyben fanyar íze kiváló felhangot ad a megszokott eper-ízhez. Hasonló eredményre számíthatunk, ha az epret egressel társítjuk.
Ha még tovább bűvészkednénk az ízek párosításával, válasszuk az eper társául az ananászt! A két karakteres íz egymást erősítve hoz létre különleges harmóniát.
Csokoládéval, fűszernövényekkel is próbálkozhatunk
Gondoltál már arra, hogy fehér csokit tegyél az eperlekvárodba? Ha nem, éppen itt az ideje! Akár gasztro ajándéknak is kitűnő megoldás lehet, ahogy a papayás eperlekvárnak is biztosan nagyon örülhet egy, a rendhagyó ízekre nyitott barátunk, családtagunk.
És hogy a fűszeres megoldásokból is említsünk párat, a menta friss íze szintén remekül passzol az egyik kedvenc piros gyümölcsünkhöz és a rozmaring is izgalmas, új színt hozhat a befőzésbe.
A fenti felsorolásból is jól látható, hogy az eperlekvár befőzés nem unalmas kötelező gyakorlat, hanem a kreativitás gazdag terepe, kísérletezzünk hát bátran az ízekkel!
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
