A vanília eredete

Hogyan készül és hol terem a vanília? Fedezd fel most!

Melyek a különböző vaníliafajták? Honnan származnak a helyi szupermarketben megvásárolható vaníliarudak? Hogyan termesztik, szüretelik és dolgozzák fel a hüvelyeket? Tudj meg mindent, amit a vaníliáról tudni érdemes, és pillants be a vanília lenyűgöző világába.

A vanília növény

A vanília növény az orchidea család része. Világszerte sok-sok orchideafaj létezik, azonban csak három olyan fajta van, amely gyümölcsöt – más néven hüvelyt vagy rudat – terem és vaníliát ad nekünk.

A vanília eredete: hol terem?

A vaníliarudak igen hosszú utat tesznek meg, mire eljutnak a szupermarketek polcaira. A vanília növények csak a trópusi erdőkben nőnek vadon. Az első vanília növényeket Közép-Amerikában fedezték fel, egészen pontosan Mexikóban. Ma a világ vanília növényeinek nagy részét Madagaszkáron termesztik. A betakarított vanília hüvelyek 80%-a az Afrika délkeleti partjainál fekvő szigetországból származik.

Vanília növények termesztése

A vanília növények termesztése sok türelmet igényel. Nagyon kevés méhfaj képes természetes módon beporozni a vadonban növő növényeket. A vaníliaültetvényeken kézzel porozzák a növényeket, hogy a termesztett növény gyümölcsöt teremjen.

Tudtad, hogy a vaníliaorchideák virágai csak 2-3 évente virágoznak, és a sárgászöld virágok mindössze néhány órára nyílnak ki?

A vanília szüret

Miután sikeresen beporozták őket, a bab formájú zöld gyümölcsök - a vanília hüvelyek - körülbelül kilenc hónappal később jelennek meg. Betakarításkor a babnak semleges aromája és íze van.

A vanília feldolgozása: blansírozás, erjesztés, szárítás

Jellegzetes színének és intenzív vanília ízének kiteljesedése érdekében a zöld gyümölcsöt fel kell dolgozni.

Ennek a folyamatnak az első lépése az, hogy a zöld babot három percig 60–70°C-os vízben blansírozzák, azaz pár percre meleg vízbe majd rövid időre jeges vízbe mártják. A magas hőmérséklet rugalmassá teszi a hüvelyeket és véget vet a érési folyamatnak.

Közvetlenül ezután a hüvelyeket meleg gyapjútakarókba csomagolják. 48 órán elteltével barna színűvé válnak és kialakul az édesen finom aroma.

Ezután a vanília hüvelyeket szőnyegekre vagy takarókra helyezik, és körülbelül hat héten keresztül, naponta két-három órán át szárítják a napon. A nap azonban nem lehet túl intenzív, ahhoz, hogy a szárítási folyamat sikeres legyen, a hüvelyeket éjszaka takarókba csomagolják. A vanília hüvely hat héten belül akár súlyának a felét is elveszíti, de megőrzi ragyogó színét és csodálatos aromáját.

Miután a rudakat a napon szárították, szétterítik egy levegőt áteresztő felületen (rostélyon) és árnyékban szárítják tovább. A dolgozók a hüvelyeket minőség és hosszúság szerint válogatják, majd összecsomagolják.

A tökéletes íz

Ezután a vanília hüvelyeket további két hónapig viaszos pergamenbe csomagolt fadobozokban tárolják. Ez idő alatt alakul ki a teljes vanília íz. A folyamat ezen szakaszában továbbra is rendszeresen ellenőrzik a vaníliarudak minőségét.

6 kg betakarított zöld vaníliababból végül körülbelül 1 kg aromás vaníliarúd származik. A folyamat során keletkező vanillin a fő természetes aromás vegyület, amely a vaníliarúd kb. 1,2%-át teszi ki. Vaníliafagyként ismert kristályokból áll, amelyek a rudak felületén képződnek. A rudakban található apró fekete vanília magokban található számos más aromás anyag is.

Vanília kisokos

Hogyan készül és hol terem a vanília? Ismerd meg, hogy néz ki a vaníliaüzem és milyen lépésekre van szükség a vanília hüvely.
Milyen vanília fajták léteznek és hol teremnek? A vanília iránti globális kereslet óriási, világszerte több mint 100 különböző fajta terem, azonban ezek közül is a három alap fajtának van a legmagasabb értéke.

Vaníliás receptek

Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Recept kategóriák

© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!