Tartalomjegyzék
Vanília a világ körül
Milyen vanília fajták léteznek és hol teremnek?
A vanília iránti globális kereslet óriási, világszerte több mint 100 különböző fajta terem, azonban ezek közül is a három alap fajtának van a legmagasabb értéke. Ezek adják a további feldolgozásra használt vaníliarudak alapját.
Milyen vanília fajták léteznek?
A vanília növény az orchidea család része. Világszerte sok-sok orchideafaj létezik, azonban csak három olyan növény van, amely gyümölcsöt terem, ezáltal vanília szüretelhető.
PLANIFOLIA
Ezt a növényt bourbon vaníliaként is ismerjük, amely egy évelő fajta. Vadon termő formájában csak Közép- és Dél-Afrika trópusi erdeiben nő. A vanília termesztők körében ez a legkedveltebb (legellenállóbb) fajta, és elsősorban Madagaszkáron termesztik. A bourbon vanília növénye kb. 4 méter magasra nő és általában 2-3 évente virágzik nagy sárgás, zöldes virágokkal. Érdekes módon a vaníliavirág az ember számára teljesen illatmentes. A planifolia vaníliarúdnak intenzív aromája és édes íze van.
TAHITENSIS
A vanília tahitensist tahiti vaníliaként is ismerjük, amely a vanília planifolia és a vanília odorata fajták kereszteződéséből született. Ezt a fajtát elsősorban Francia-polinéziában termesztik, de előfordul Pápua-Újguinea és Indonézia területén is. Ennek a fajtának sokkal alacsonyabb a vanillin tartalma, mint a planifoliának (csupán 5-10% szemben a 30%-al). Ez a tulajdonság azonban nem befolyásolja az ízélményt. A tahiti vanília vékonyabb szárú, keskenyebb levelű és rövidebb hüvelyű, mint a bourbon vanília. A vaníliarúd nedvesebb és vastagabb, több vizet és kevesebb magot tartalmaz.
POMPONA
A harmadik vaníliafajta a vanília pompona, amelyet mexikói, vagy dél-indiai vaníliaként ismerünk. Manapság már Madagaszkáron is termesztik, és egyike az ott előforduló legrégebbi fajtáknak. A vanília pompona azonban egyre inkább háttérbe szorul a vanília termesztők körében, mivel a termesztése nem olyan hatékony, mint a másik két fajtának. Mindemellett a vanillin tartalma is alacsonyabb. Ez a faj finom vanília parfüm néven is ismert finom citrus- és édesgyökér jegyeinek köszönhetően. Főleg az élelmiszer- és kozmetikai iparban használják.