Vanília a világ körül

Milyen vanília fajták léteznek és hol teremnek?

A vanília iránti globális kereslet óriási, világszerte több mint 100 különböző fajta terem, azonban ezek közül is a három alap fajtának van a legmagasabb értéke. Ezek adják a további feldolgozásra használt vaníliarudak alapját.

Vanília a világ körül

Milyen vanília fajták léteznek?

A vanília növény az orchidea család része. Világszerte sok-sok orchideafaj létezik, azonban csak három olyan növény van, amely gyümölcsöt terem, ezáltal vanília szüretelhető.

Vanília a világ körül

PLANIFOLIA

Ezt a növényt bourbon vaníliaként is ismerjük, amely egy évelő fajta. Vadon termő formájában csak Közép- és Dél-Afrika trópusi erdeiben nő. A vanília termesztők körében ez a legkedveltebb (legellenállóbb) fajta, és elsősorban Madagaszkáron termesztik. A bourbon vanília növénye kb. 4 méter magasra nő és általában 2-3 évente virágzik nagy sárgás, zöldes virágokkal. Érdekes módon a vaníliavirág az ember számára teljesen illatmentes. A planifolia vaníliarúdnak intenzív aromája és édes íze van.

TAHITENSIS

A vanília tahitensist tahiti vaníliaként is ismerjük, amely a vanília planifolia és a vanília odorata fajták kereszteződéséből született. Ezt a fajtát elsősorban Francia-polinéziában termesztik, de előfordul Pápua-Újguinea és Indonézia területén is. Ennek a fajtának sokkal alacsonyabb a vanillin tartalma, mint a planifoliának (csupán 5-10% szemben a 30%-al). Ez a tulajdonság azonban nem befolyásolja az ízélményt. A tahiti vanília vékonyabb szárú, keskenyebb levelű és rövidebb hüvelyű, mint a bourbon vanília. A vaníliarúd nedvesebb és vastagabb, több vizet és kevesebb magot tartalmaz.

POMPONA

A harmadik vaníliafajta a vanília pompona, amelyet mexikói, vagy dél-indiai vaníliaként ismerünk. Manapság már Madagaszkáron is termesztik, és egyike az ott előforduló legrégebbi fajtáknak. A vanília pompona azonban egyre inkább háttérbe szorul a vanília termesztők körében, mivel a termesztése nem olyan hatékony, mint a másik két fajtának. Mindemellett a vanillin tartalma is alacsonyabb. Ez a faj finom vanília parfüm néven is ismert finom citrus- és édesgyökér jegyeinek köszönhetően. Főleg az élelmiszer- és kozmetikai iparban használják.

Vanília kisokos

Hogyan készül és hol terem a vanília? Ismerd meg, hogy néz ki a vaníliaüzem és milyen lépésekre van szükség a vanília hüvely.
Hogyan készül és hol terem a vanília? Ismerd meg, hogy néz ki a vaníliaüzem és milyen lépésekre van szükség a vanília hüvely betakarításához!

Vaníliás receptek

Szükséges idő 40-60 perc között
19 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Recept kategóriák

© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!