Mindent a vaníliáról

Érdekességek a fűszerek királynőjéről

Bár a vanília növényeknek számtalan fajtája létezik, a köznyelvben használt vanília kifejezésünk mégis inkább magára a termésre, vagyis a közismert fűszerre utal. A vanília szavunk ugyanis a francia vanille és a spanyol vainilla szavakból eredeztethető, amely szó szerinti fordításban kis rudat jelent. Az elnevezés mellett számos egyéb érdekességet is érdemes megemlítenünk a vanília kapcsán, melyeket az alábbi összeállításunkban szedtünk csokorba.

Milyen íze van a vaníliának?

A vaníliának lágy, édes íze van. A bourbon vanília intenzív aromái a virágostól a fás és egyes esetekben akár az alkoholos jegyekig terjednek. Összetett ízprofiljának köszönhetően számos módon felhasználható a konyhában.

Milyen a vanília színe?

A vaníliarúd és a vaníliamag nem sárga, mint például a klasszikus vanília puding, hanem fekete. Ezért a vaníliás termékekben látható apró fekete pöttyök biztosítékai annak, hogy a termék vaníliamagot vagy őrölt vaníliarudat tartalmaz. Ugyanakkor a vanília virágai élénksárga színben pompáznak.

Aratás
Aratás

Miért olyan drága a vanília?

A vanília átlagára 700 €/ kg körül mozog, így ez az alapanyag igen drágának számít. Sok oka van annak, hogy mitől ilyen drága a vanília. Az egyik ezek közül, hogy a természetes vanília iránti igény évről évre növekszik, a gyártók és fogyasztók pedig egyre inkább előnyben részesítik a természetes vaníliát a mesterséges vanillin aromával szemben.

Hogyan készül és hol terem a vanília? Ismerd meg, hogy néz ki a vaníliaüzem és milyen lépésekre van szükség a vanília hüvely betakarításához!
Milyen vanília fajták léteznek és hol teremnek? A vanília iránti globális kereslet óriási, világszerte több mint 100 különböző fajta terem, azonban ezek közül is a három alap fajtának van a legmagasabb értéke.

Vaníliás receptek

Szükséges idő 20-40 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
20 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
26 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Recept kategóriák

© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!