Főzzünk be kevesebb cukorral!
Szívesen eltennéd a nyár ízeit, de törekszel arra, hogy kevesebb cukrot fogyassz? Jó hír, hogy nem kell kompromisszumot kötnöd, indulhat a befőzés kisebb mennyiségű cukorral!
Így használd a befőzőcukrokat
A Dr. Oetker befőzőszerekbe természetes gyümölcspektin került. Ez teszi lehetővé, hogy a lekvárok, dzsemek, zselék hosszadalmas főzési folyamatát pár percre rövidítsük. Így nemcsak rengeteg időt spórolhatunk meg, hanem a gyümölcsök rostjai sem főnek szét, ezáltal megmarad az értékes vitamintartalmuk és az eredeti ízük. Felhasználásuk rendkívül egyszerű: az előkészített gyümölcsöt vagy gyümölcsöket (lekvárok esetén pépesítve, dzsemeknél pépesítve és darabolva) egy főzőedénybe öntjük, hozzáadjuk a befőzőcukrot, valamint a többi hozzávalót, például fűszereket, majd alaposan elkeverjük. Az egészet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, majd további keverés mellett 3 percig zubogva forrni hagyjuk. Ha szükséges, a habot eltávolítjuk a tetejéről, és azonnal az előkészített üvegekbe töltjük, jól lezárjuk, majd 5 percre fejjel lefelé állítjuk.
Mindezt úgy, hogy közben az édes, gyümölcsös ízhatás garantált! Kompromisszumot tehát nem kell kötnünk, a kedvenc gyümölcseinket bátran feldolgozhatjuk epertől a meggyig, málnától a barackig. A fantáziánkat is bátran eresszük szabadon, használjunk a gyümölcsökkel harmonizáló fűszereket, fahéjat, vaníliát, szegfűszeget, gyömbért, csillagánizst, vagy akár citromhéjat.
Befőzőcukor Sztíviával
A Dr. Oetker Befőzőcukor Sztíviával szintén 350 grammos kiszerelésű termék, segítségével pedig ugyancsak 1 kilogramm gyümölcsöt főzhetünk be. (Sőt! Itt említjük meg, hogy akár italokat is befőzhetünk nagyobb mennyiségű gyümölcs felhasználásával, bármelyik befőzőcukorral.) A termékben a cukor egy részét a sztívia növény kivonatával (szteviol glikozidok) helyettesítették. Az édes, gyümölcsös lekvár- és dzsem-élmény garantált, a végeredmény az 1:1 arányú hagyományos lekvárokhoz képest 40%-kal kevesebb kalóriát fog tartalmazni. Jól hangzik, ugye? Végül nézzük még meg, hogy mi is pontosan a sztívia! Dél-Amerikában őshonos növény, magyarul jázminpakócának vagy édesfűnek nevezik. Édesítő ereje a leveleiben rejlik, és 300-szor olyan intenzív, mint az azonos mennyiségű, hagyományos cukoré. A legjobb hír pedig az, hogy hőkezelés, hevítés hatására sem veszíti el édesítő képességét, tehát tökéletes választás egészségtudatos lekvárokhoz.
A Dr. Oetker befőzőcukrokat használhatod, amelyekbe természetes gyümölcspektin került. Ezzel a hosszadalmas főzési folyamatot pár percre rövidítheted, és kevesebb cukrot használhatsz a hagyományos befőzésnél.
A 3 perces főzéssel a gyümölcsök rostjai nem főnek szét, így megmarad az értékes vitamintartalmuk és az eredeti ízük. Rengeteg időt is spórolhatsz, és az édes, gyümölcsös ízhatás így is garantált.
z előkészített gyümölcsöt főzőedénybe öntöd, hozzáadod a befőzőcukrot és egyéb hozzávalókat, alaposan elkevered. Állandó keverés mellett nagy lángon felforrald, majd 3 percig zubogva forrni hagyod.
Olyan befőzőcukor, amelyben a cukor egy részét a sztívia növény kivonatával helyettesítették. A végeredmény az 1:1 arányú hagyományos lekvárokhoz képest 40%-kal kevesebb kalóriát fog tartalmazni, de az édes íz garantált.
Dél-Amerikában őshonos növény, magyarul jázminpakócának vagy édesfűnek nevezik. Édesítő ereje 300-szor olyan intenzív, mint az azonos mennyiségű hagyományos cukoré, és hőkezelés hatására sem veszíti el édesítő képességét.
Bármilyen gyümölcsöt feldolgozhatsz epertől a meggyig, málnától a barackig. Bátran használj harmonizáló fűszereket is, mint fahéj, vanília, szegfűszeg, gyömbér, csillagánizs vagy citromhéj.
Egy 350 grammos kiszerelésű Dr. Oetker befőzőcukorral 1 kilogramm gyümölcsöt főzhetsz be. Akár italokat is befőzhetsz nagyobb mennyiségű gyümölcs felhasználásával.
Lekvárok esetén a gyümölcsöt pépesítve használjuk, dzsemeknél pedig pépesítve és darabolva tesszük a főzőedénybe. A készítési folyamat egyébként ugyanaz mindkét esetben.
Ha szükséges, távolítsd el a habot a tetejéről, majd azonnal töltsd az előkészített üvegekbe. Jól zárd le, majd 5 percre állítsd fejjel lefelé az üvegeket.
Igen, a Dr. Oetker Befőzőcukor Sztíviával készült lekvár vagy dzsem 40%-kal kevesebb kalóriát tartalmaz a hagyományos 1:1 arányú befőttekhez képest, miközben az édes, gyümölcsös íz megmarad.
Kapcsolódó cikkek

Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.


Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.


Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.


Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.


Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!


Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
