Fűszerezd szabadon!
2019. augusztus 23.A fűszerek tényleg minden ételtípust fel tudnak dobni. Az édes ízekhez is kiválóan társíthatók. Te próbáltad már? Mutatunk pár izgalmas ötletet.
Befőzéshes is használhatunk friss fűszereket
A fűszereket legtöbbször inkább sós karakterű ételekkel kapcsoljuk össze, holott, ha egy kicsit tágítjuk a fűszerekkel kapcsolatos tudásunkat és megszokásaink horizontját, újabb izgalmas ízkalandokban lehet részünk.
Nyáron tobzódhatunk a szezonális gyümölcsökben, de ha már épp sütünk valamit, nézzünk körül kicsit a fűszerkertben is. Nyáron a befőzés lehet az egyik fő tevékenység a szezonális konyhában, és ilyenkor is bátran bevethetjük a zamatos gyümölcsök mellé a friss fűszereket is.
Fűszerkeverékek lekvárokhoz, süteményekhez
Vannak persze olyan fűszerek, amelyekről rögtön az édességek jutnak az eszünkbe. Ilyen lehet a fahéj, a vanília, a szegfűszeg is. Klasszikus párosnak számít például a szilva és a fahéj násza is.
De nyugodtan lehetünk bátrabbak, ha az ízek párosításáról és felfedezéséről van szó. A klasszikus fűszerek mellé például nyugodtan bevethetjük a hazánkban kicsit kevéssé elterjedt kardamomot is.
Ezeknek a fűszereknek a harmonikus elegye lehet egy-egy mézeskalács-fűszerkeverék, amit nem csak karácsonykor használhatunk, ha ízesíteni szeretnénk a süteményeinket - nyugodtan feldobhatjuk vele akár az idei szilvalekvárunkat is!
Ha pedig tovább variálnánk fűszeres kalandozásainkat, próbáljuk ki a gyömbért is.
Próbálkozhatunk a megszokottól eltérő füszerekkel is.
Érdemes vele is - akárcsak a fahéjjal - óvatosan bánnunk, mert elég erős fűszer és ha véletlenül többet használunk belőle, mint amit a recept ír, bizony kicsit csípős is lehet a végeredmény.
Ha pedig az eddig felsorolt illatos és buja fűszerek mellett valami hűsítő kiegészítőre vágynánk, érdemes a mentás receptek között körülnéznünk.
Ha tovább bővítenénk az ízpalettát, próbáljuk ki a barackot például egy kis rozmaringgal. Az izgalmas lekvárt később így akár még húsok mellé is kínálhatjuk.
A konyha és a sütés az egyik legkiválóbb terepe a kreativitásunk megélésének. Legyünk kísérletezők és nyitottak, próbáljunk ki új és szokatlan párosokat is.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.