Fűszerezd szabadon!
A fűszerek tényleg minden ételtípust fel tudnak dobni. Az édes ízekhez is kiválóan társíthatók. Te próbáltad már? Mutatunk pár izgalmas ötletet.
Befőzéshes is használhatunk friss fűszereket
A fűszereket legtöbbször inkább sós karakterű ételekkel kapcsoljuk össze, holott, ha egy kicsit tágítjuk a fűszerekkel kapcsolatos tudásunkat és megszokásaink horizontját, újabb izgalmas ízkalandokban lehet részünk.
Nyáron tobzódhatunk a szezonális gyümölcsökben, de ha már épp sütünk valamit, nézzünk körül kicsit a fűszerkertben is. Nyáron a befőzés lehet az egyik fő tevékenység a szezonális konyhában, és ilyenkor is bátran bevethetjük a zamatos gyümölcsök mellé a friss fűszereket is.
Fűszerkeverékek lekvárokhoz, süteményekhez
Vannak persze olyan fűszerek, amelyekről rögtön az édességek jutnak az eszünkbe. Ilyen lehet a fahéj, a vanília, a szegfűszeg is. Klasszikus párosnak számít például a szilva és a fahéj násza is.
De nyugodtan lehetünk bátrabbak, ha az ízek párosításáról és felfedezéséről van szó. A klasszikus fűszerek mellé például nyugodtan bevethetjük a hazánkban kicsit kevéssé elterjedt kardamomot is.
Ezeknek a fűszereknek a harmonikus elegye lehet egy-egy mézeskalács-fűszerkeverék, amit nem csak karácsonykor használhatunk, ha ízesíteni szeretnénk a süteményeinket - nyugodtan feldobhatjuk vele akár az idei szilvalekvárunkat is!
Ha pedig tovább variálnánk fűszeres kalandozásainkat, próbáljuk ki a gyömbért is.
Próbálkozhatunk a megszokottól eltérő füszerekkel is.
Érdemes vele is - akárcsak a fahéjjal - óvatosan bánnunk, mert elég erős fűszer és ha véletlenül többet használunk belőle, mint amit a recept ír, bizony kicsit csípős is lehet a végeredmény.
Ha pedig az eddig felsorolt illatos és buja fűszerek mellett valami hűsítő kiegészítőre vágynánk, érdemes a mentás receptek között körülnéznünk.
Ha tovább bővítenénk az ízpalettát, próbáljuk ki a barackot például egy kis rozmaringgal. Az izgalmas lekvárt később így akár még húsok mellé is kínálhatjuk.
A konyha és a sütés az egyik legkiválóbb terepe a kreativitásunk megélésének. Legyünk kísérletezők és nyitottak, próbáljunk ki új és szokatlan párosokat is.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
