Körtét a sütibe!
A körte tökéletes augusztusi gyümölcs, használjuk ki, hogy most van a szezonja és készítsünk belőle isteni süteményeket!
Süteményekbe is használhatjuk
A körte az almafélék családjába tartozik, nem véletlen tehát a hasonlóság. Az almához képest kevésbé ropogós, ugyanakkor mézédes körte az augusztus és a szeptember sztárja, bár itthon valamiért kevésbé jut eszünkbe sütikbe csempészni. Édesen telt íze van, ami remekül passzol rengeteg süteményhez, nyalánksághoz.
Érdekességek a körtéről
A kínaiak már 3000 éve foglalkoznak a termesztésével. A közép-ázsiai Tien-san hegység lejtőiről származó körte vadon is megterem Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint Európa mérsékelt éghajlatú tájain.
A görög mitológia szerint Tantaloszt, Zeusz egyik fiát, gonosz tettei miatt az alvilágba száműzték büntetésből. Gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, vágyakozva nyúlt volna a feje fölött lógó gyümölcsökért, ám az ágak visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.
Érdekes, hogy míg a kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot, az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. A körtét sokáig csak főzve, sütve vagy párolva ették, mert azt gondolták róla, nyersen mérgező.
Utóérő, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs
Egészségünk támogatása érdekében is érdemes a körtét sűrűbben beemelni az étkezésünkbe, hiszen ez az édeskés gyümölcs meglehetősen sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz.
A körtét legtöbbször éretlenül árulják, mert azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek van utóérése. Ha ezt a folyamatot gyorsítani szeretnénk, akkor tegyük egy almával együtt papírzacskóba. A gyümölcs akkor nevezhető érettnek, ha a szára leesik, amikor csak épp hozzáérünk.
Ismerkedjünk idén is bátran ezzel az ínycsiklandó alapanyaggal, próbáljunk ki új és izgalmas recepteket!
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
