Körtét a sütibe!
A körte tökéletes augusztusi gyümölcs, használjuk ki, hogy most van a szezonja és készítsünk belőle isteni süteményeket!
Süteményekbe is használhatjuk
A körte az almafélék családjába tartozik, nem véletlen tehát a hasonlóság. Az almához képest kevésbé ropogós, ugyanakkor mézédes körte az augusztus és a szeptember sztárja, bár itthon valamiért kevésbé jut eszünkbe sütikbe csempészni. Édesen telt íze van, ami remekül passzol rengeteg süteményhez, nyalánksághoz.
Érdekességek a körtéről
A kínaiak már 3000 éve foglalkoznak a termesztésével. A közép-ázsiai Tien-san hegység lejtőiről származó körte vadon is megterem Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint Európa mérsékelt éghajlatú tájain.
A görög mitológia szerint Tantaloszt, Zeusz egyik fiát, gonosz tettei miatt az alvilágba száműzték büntetésből. Gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, vágyakozva nyúlt volna a feje fölött lógó gyümölcsökért, ám az ágak visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.
Érdekes, hogy míg a kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot, az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. A körtét sokáig csak főzve, sütve vagy párolva ették, mert azt gondolták róla, nyersen mérgező.
Utóérő, ásványi anyagokban gazdag gyümölcs
Egészségünk támogatása érdekében is érdemes a körtét sűrűbben beemelni az étkezésünkbe, hiszen ez az édeskés gyümölcs meglehetősen sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz.
A körtét legtöbbször éretlenül árulják, mert azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek van utóérése. Ha ezt a folyamatot gyorsítani szeretnénk, akkor tegyük egy almával együtt papírzacskóba. A gyümölcs akkor nevezhető érettnek, ha a szára leesik, amikor csak épp hozzáérünk.
Ismerkedjünk idén is bátran ezzel az ínycsiklandó alapanyaggal, próbáljunk ki új és izgalmas recepteket!
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
