Körtét a sütibe!
A körte tökéletes augusztusi gyümölcs, használjuk ki, hogy most van a szezonja és készítsünk belőle isteni süteményeket!
A körte az almafélék családjába tartozik, nem véletlen tehát a hasonlóság. Az almához képest kevésbé ropogós, ugyanakkor mézédes körte az augusztus és a szeptember sztárja, bár itthon valamiért kevésbé jut eszünkbe sütikbe csempészni. Édesen telt íze van, ami remekül passzol rengeteg süteményhez, nyalánksághoz.
A kínaiak már 3000 éve foglalkoznak a termesztésével. A közép-ázsiai Tien-san hegység lejtőiről származó körte vadon is megterem Nyugat- és Közép-Ázsiában, valamint Európa mérsékelt éghajlatú tájain.
A görög mitológia szerint Tantaloszt, Zeusz egyik fiát, gonosz tettei miatt az alvilágba száműzték büntetésből. Gaztetteit egy körtefa alatt kellett meggyónnia. Amikor éhes volt, vágyakozva nyúlt volna a feje fölött lógó gyümölcsökért, ám az ágak visszahúzódtak, így mindig éhes maradt.
Érdekes, hogy míg a kínai hagyományban a körtefa a szomorúságot, az elválást, a keresztény kultúrkörben viszont csoportos, hófehér virágaival Szűz Máriát jelképezi. A körtét sokáig csak főzve, sütve vagy párolva ették, mert azt gondolták róla, nyersen mérgező.
Egészségünk támogatása érdekében is érdemes a körtét sűrűbben beemelni az étkezésünkbe, hiszen ez az édeskés gyümölcs meglehetősen sok ásványi anyagot (kalcium, magnézium, kálium, cink, vas, jód) és vitamint (A, B1, B2, C, E) tartalmaz.
A körtét legtöbbször éretlenül árulják, mert azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek van utóérése. Ha ezt a folyamatot gyorsítani szeretnénk, akkor tegyük egy almával együtt papírzacskóba. A gyümölcs akkor nevezhető érettnek, ha a szára leesik, amikor csak épp hozzáérünk.
Ismerkedjünk idén is bátran ezzel az ínycsiklandó alapanyaggal, próbáljunk ki új és izgalmas recepteket!
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
