Birsalma, az ősz kedvence

Dátum 2020. november 25.

Az őszi piaci kínálat meghatározó gyümölcse a birsalma, amelyről legtöbbünknek elsőre a birsalmasajt ugrik be.

Ajándék is készülhet belőle!

Jó hír, hogy még bőven van idő nekiállni birsalmasajt készítésnek, ha karácsonyra ezt a házi készítésű finomságot kevernénk kis kockákra vágva az ünnepi gyümölcskenyérbe, vagy szép formákba öntve gasztroajándéknak szánnánk. A sajt mellett azonban még számos módon felhasználható a birsalma, lássuk, mi mindent kell tudni róla! 

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 0-20 perc között
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Az illatos birsalma felhasználására számos lehetőség kínálkozik.

A birsalmát az utóbbi években, évtizedekben kezdtük el újra felfedezni, és nagymamáink tuti biztos birsalmasajt receptje mellett más birsalmás ételeket, sütiket is kipróbálni. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy készíthető belőle leves, kompót, lekvár, fűszeres chutney, mártás – ízesítéstől függően sült húsok vagy desszertek mellé – és persze számos különféle sütemény. Ha birsalmával sütnénk-főznénk, érdemes odafigyelni a megfelelő példányok beszerzésére. A feldolgozásra kész birsalma héja sárgás színű, de akkor sincs ok pánikra, ha esetleg zöldesebb darabok kerültek a kosarunkba, ugyanis utóérő gyümölcs. Tegyük szobahőmérsékletre, és hagyjuk pár napot érlelődni! Mielőtt felhasználnánk, egy papírtörlővel vagy konyharuhával szárazon dörzsöljük le a felszínét. Héja molyhos, épp ezért elengedhetetlen a „szőrtelenítés” művelete, ezután következhet a folyó víz alatti alaposan mosás, majd szükség esetén a hámozás. A birsalma nyersen élvezhetetlen, ezért mindenképpen hőkezeljük. Felhasználásakor az almához hasonlóan locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljon meg.

Tipikus őszi gyümölcs, ezért bátran fűszerezzük az ilyenkor jól bevált melengető fűszerekkel. Íze karakteres, illata intenzív, szereti a fahéjat, a vaníliát, a citrusféléket (narancsot, citromot), jól passzol hozzá a mézeskalács-fűszerkeverék is. Verhetetlen párost alkot az étcsokival, ha pedig olyan süteményt készítünk belőle, amelyhez öntetet is tálalnánk, válasszunk csokiszószt vagy vaníliasodót. Fahéjjal és vaníliával kombinálva könnyed, mégis őszies ízvilágú sütit készíthetünk birsalmával, akár tortát is, hiszen vajpuhára főzve tortakrém alapjául is szolgálhat.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Hogyan is készül a birsalmasajt?

Magas pektintartalmának köszönhetően jól sűrűsödik, zselésedik, épp ezért készíthető belőle szilárd állagú birsalmasajt. Ehhez a birsalmát megtisztítjuk, negyedeljük, majd héjastól, magostól bő vízben puhára főzzük. Miután megpuhult, a fogyasztásra alkalmatlan magházakat és a héjat eltávolítjuk, a gyümölcshúst áttörjük és cukorral, citromlével összefőzzük. (A gyümölcspépet mérjük le, majd súlyával azonos mennyiségű cukrot és kilónként 1 citrom kifacsart, átszűrt levét adjuk hozzá.) A sűrűre főzött birsalmát először vízzel kiöblített formákba simítva szárítjuk kb. 2 napot, majd a formákból kiborítva hagyjuk tovább száradni. Ízlés szerint a formákba szórhatunk olajos magvakat, például diót vagy mandulát. Száraz, hűvös helyen, fémdobozokban tárolva sokáig eláll. A birsalmasajtot már önmagában is szuper dolog elmajszolni, de emellett süteményekbe is tehetjük. Kis darabokra, kockákra vágva keverhetjük gyümölcskenyerekhez (mint az aszalványokat és kandírozott gyümölcsöket), kuglóf tésztájába, sőt akár ízben passzoló torták tetejére is kerülhet díszítésképpen.

Ha már szó esett a birsalma főzéséről, ne feledkezzünk meg arról, hogy remek kompót, befőtt, lekvár készíthető belőle. Akár önmagában, citromlével, fahéjjal ízesítve, de vegyíthetjük is a gyümölcsöket, finom például naranccsal kiegészítve. Ha puhára főzzük, egészségtudatos desszertek alapja lehet, például a klasszikus meggybefőtt helyett birsalmakockákat is csempészhetünk a kókuszgolyó, túrógolyó vagy más hasonló sütés nélküli desszert közepébe.

Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Süteményekbe is kiváló!

Az egyik legjobban variálható süteményrecept, a crumble – vagy magyarul morzsasüti – is szinte kiált a birsalma után. Először készítsünk birsalmakompótot, majd rétegezzük egy nagy vagy több egyadagos sütőformába. Szórjuk meg morzsatésztával, majd forró sütőben süssük készre. A crumble készülhet tisztán birsalmából főzött kompóttal, de mixelhetjük is a gyümölcsöket, sőt akár aszalványokat is keverhetünk hozzá. Végül, de nem utolsó sorban említsük meg a pitéket is! Most van csak igazán almás pite szezon, miért ne próbálhatnánk ki birsalmából is? Tésztája lehet omlós vagy kelt, és a hagyományos almás töltelékhez hasonlóan puhára párolt, fűszeres almatöltelék kerül bele.

Egy tény: megpucolni nem a legegyszerűbb a kemény és „furcsa” formájú gyümölcsöt, viszont igazán megéri ez a kis fáradság, hogy finom, illatos birsalmás süti vagy desszert kerüljön az asztalunkra.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!