Ősszel, télen süss melengető fűszerekkel!

Dátum 2020. október 28.

Beköszöntött az ősz, lassan megérkezik a tél, egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák. Vágyunk a bekuckózásra: vastag plédre, nagy bögre forró teára és egy jó könyvre.

Kihagytunk valamit a felsorolásból? Hát persze, a süteményt!

Valljuk be, ilyenkor még a sütőt is jó bekapcsolni: kellemesen átmelegít, miközben mennyei illatok terjengenek a lakásban.

Ősszel és télen a sütiket kissé másképp fűszerezzük, ízesítjük. Előkerülnek az aromás, melengető fűszerek, amelyek finom és egyben intenzív, karakteres ízekkel gazdagítják az édességeket. Vajon miért nevezzük melengető fűszereknek? A válasz egyszerű, élettani hatásuk miatt, ugyanis serkentik a vérkeringést. Szerintünk viszont nemcsak a testünket, hanem szívünket-lelkünket is melengetik ezek a fűszerek, hiszen illatuk, ízük megidézi az ünnepeket, az adventi időszakot és a karácsonyt.

Szükséges idő 20-40 perc között
29 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
10 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Fahéj, gyömbér

Az első és talán legismertebb melengető fűszer a fahéj. Érdemes óvatosan adagolni, már egy kis mennyiség is elegendő belőle. A legegyszerűbb őrölt formában felhasználni, de ha kompótot vagy sütemények mellé kínált sodót készítünk, válasszunk egész fahéjrudat, ezt egyszerűen eltávolíthatjuk a főzés végén. Rengeteg sütinek jól áll a fahéj, kombinálhatjuk őszi-téli gyümölcsökkel: almával, körtével, szilvával, de a fagyasztott erdei gyümölcskeveréket vagy a meggybefőttet is remekül ízesíti. Kombináljunk bátran! Készítsünk csokis, kakaós süteményeket a kedvenc szezonális gyümölcsünkkel és fahéjjal. Egy kevés alkohol még téliesebbé varázsolja az édességet, ez lehet például az adventi vásárok hangulatát megidéző vörösbor vagy krémlikőr.

Kéz a kézben jár a fahéjjal a gyömbér. Frissen (megtisztítva, lereszelve) vagy szárítva, porrá őrölve és kandírozva is beszerezhetjük. A kevesebb ezúttal is több, bánjunk csínján vele! Kiváló fűszere az illatos gyümölcskenyereknek, banánkenyereknek, linzereknek, mézzel készült édességeknek. És el ne feledjük az őszi-téli időszak hatalmas sztárját, a sütőtököt! Ahogy a fahéj, úgy a gyömbér is jól passzol az édes, sült tökhöz. A sütőtökös sütemények pedig népszerűbbek, mint valaha! Lehet pite, brownie vagy éppen sajttorta, mindnek jól áll a sült sütőtökből készült fűszeres krém vagy töltelék. 

Szükséges idő 20-40 perc között
33 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fűszerkeverék

Mondanunk sem kell, a téli fűszerek együtt, fűszerkeverékként legalább annyira finomak, mint külön-külön. Gondoljunk csak a mézeskalács-fűszerkeverékre, amely csupa-csupa melengető fűszerből áll! Kerül bele fahéj, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, szerecsendió, csillagánizs és kardamom különböző arányban. Ezt a fűszerkeveréket nevezhetjük akár „univerzális” téli süti-fűszernek, hiszen akár a teljes keverékkel, akár csak egy-két-három kiválasztott fűszerrel ízesíthetünk a mézeskalácson és mézeskalács alapú süteményeken túl szezonális gyümölcsös, sütőtökös, csokis, kakaós édességeket is. Feldobja az ünnepi gyümölcskenyereket, lekvárokat, az egyszerű kekszeket, linzer jellegű aprósüteményeket.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Chili

Végezetül említsünk meg egy előbbiektől igencsak eltérő, ám ugyancsak melengető hatású fűszert! Ez pedig nem más, mint a chili, amelyet frissen vagy az édes-nemes fűszerpaprikához hasonlóan por állagban is beszerezhetünk. Aki szereti a különleges desszerteket, bátran tegyen egy próbát az étcsokoládé-chili párosítással, különlegesen finom! De mártogatósokhoz, chutneykhoz is használhatjuk, fűszeres szilvachutneyhoz éppúgy, mint paradicsomos-paprikás salsához. Sós sütikben, például egy esti bulira készített pikáns csigában is ott helye. Sőt! Sütőtökből szintén lehet sós sütemény, amit szuperül feldob a chili.

Lehet édes vagy sós, apró, nagy vagy még nagyobb, krémes vagy kevert… Egy biztos: a melengető fűszerek igazán finommá és különlegessé varázsolják a süteményeinket. Kapjuk elő a fűszeres dobozt, sütésre fel!

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
28 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
32 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-03-04
0 Kedvelés

100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek

Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-02-07
0 Kedvelés

Magyaros kedvencek Creme VEGA-val

Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-01-19
1 Kedvelés

A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?

A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-13
0 Kedvelés

Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák

Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-12-04
0 Kedvelés

Régi ízek, elfeledett édességek nyomában

Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-11-17
3 Kedvelés

Sajttorta, az amerikai kedvenc

A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!