Három izgalmas tény a sütik világából
Mint minden területen, a süti-történelemben is vannak érdekes, meglepő és szokatlan fordulatok. Ezek közül válogattunk most párat.
Teljes tévedés
A csoki csipszes kekszek valójában egy hiba következményeképpen születtek. 1938 körül a massachusettsi pék, Ruth Graves Wakefield apró csokoládét adott hozzá a tésztájához, abban a reményben, hogy így gyorsabban tud csokis sütiket készíteni. De a várt eredmény nem következett be, a csoki nem olvadt fel teljesen, viszont az apró csokidarabos kekszek nagyon népszerűek lettek, olyannyira, hogy nem sokkal később már az előre elkészített csoki pasztillák is kereskedelmi forgalomba kerültek.
Ki volt előbb?
Ki gondolta volna, hogy a “blondie” névre keresztelt sütemény előbb létezett, mint a ma is nagy népszerűségnek örvendő brownie? Ha valaki régi szakácskönyveket olvas, kiderül, hogy a blondie-k évtizedekkel megelőzték a brownie-kat.
Bár ekkor még nem blondie-nak hívták, de már a XIX. század közepén születtek olyan receptek, amelyek a mai blondie-ra, azaz a fehércsokis brownie-ra hasonlítottak.
Az első brownie receptek az 1900-as évek elején jelentek meg a korabeli szakácskönyvekben.
Nem is francia?
Kevés franciásabb péksütit lehetne elképzelni a croissant-nál. Ám valójában az osztrák pékek innovációjaként született meg a kipferl nevű osztrák sütemény leszármazottja.
Állítólag a receptet egy August Zang nevű pék vitte Párizsba, aki ott egy bécsi stílusú pékséget tervezett nyitni. A vajas tésztába élesztőt tett, és így született meg az a croissant, amelyet ma ismerünk.
Kapcsolódó cikkek
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Készítsünk mesés desszerteket a nyár gyümölcseivel!
A nyári gyümölcsök színeivel és ízeivel nem lehet betelni! Alkossunk belőlük könnyű, a nagy melegben is jóleső desszerteket, süteményeket, jeges finomságokat!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Tavaszi befőzés: porondon az eper, a rebarbara és a többi korai kedvenc
Egy lelkes befőzőnek már tavasszal elindul a szezon, hiszen az első friss finomságok csak arra várnak, hogy üvegbe téve felkerülhessenek a kamrapolcra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)
![Kedvelés](https://sutnijo.hu/img/icons/heart-regular.png)
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
![Elolvasom](https://sutnijo.hu/img/icons/arrow-right-circle-fill-regular.png)