Három izgalmas tény a sütik világából

Dátum 2019. szeptember 13.

Mint minden területen, a süti-történelemben is vannak érdekes, meglepő és szokatlan fordulatok. Ezek közül válogattunk most párat.

Teljes tévedés

A csoki csipszes kekszek valójában egy hiba következményeképpen születtek. 1938 körül a massachusettsi pék, Ruth Graves Wakefield apró csokoládét adott hozzá a tésztájához, abban a reményben, hogy így gyorsabban tud csokis sütiket készíteni. De a várt eredmény nem következett be, a csoki nem olvadt fel teljesen, viszont az apró csokidarabos kekszek nagyon népszerűek lettek, olyannyira, hogy nem sokkal később már az előre elkészített csoki pasztillák is kereskedelmi forgalomba kerültek.

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Ki volt előbb?

Ki gondolta volna, hogy a “blondie” névre keresztelt sütemény előbb létezett, mint a ma is nagy népszerűségnek örvendő brownie? Ha valaki régi szakácskönyveket olvas, kiderül, hogy a blondie-k évtizedekkel megelőzték a brownie-kat.

Bár ekkor még nem blondie-nak hívták, de már a XIX. század közepén születtek olyan receptek, amelyek a mai blondie-ra, azaz a fehércsokis brownie-ra hasonlítottak.

Az első brownie receptek az 1900-as évek elején jelentek meg a korabeli szakácskönyvekben.

Szükséges idő 40-60 perc között
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Nem is francia?

Kevés franciásabb péksütit lehetne elképzelni a croissant-nál. Ám valójában az osztrák pékek innovációjaként született meg a kipferl nevű osztrák sütemény leszármazottja.

Állítólag a receptet egy August Zang nevű pék vitte Párizsba, aki ott egy bécsi stílusú pékséget tervezett nyitni. A vajas tésztába élesztőt tett, és így született meg az a croissant, amelyet ma ismerünk.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2020-10-21
0 Kedvelés

Pogácsát, de milyet? Így lesz a legfinomabb az örök klasszikus

Ha azt mondjuk, sós sütemény, sör- vagy borkorcsolya, a legtöbb embernek azonnal a pogácsa jut eszébe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-14
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Vajkrémet a süteményekbe!

A vajkrémes torták és sütemények ínycsiklandozóan finomak. A vajkrém sokoldalúsága abban rejlik, hogy mind töltelékként (krémként), mind pedig bevonatként, külső díszítésként megállja a helyét.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-09
0 Kedvelés

Oktoberfest otthon

Bár beköszöntött az október, idén elmaradnak a nagyszabású Oktoberfest rendezvények. Bízzunk benne, hogy jövőre ismét együtt, nagy társaságban kortyolgathatjuk a sörünket, ebben az évben viszont ünnepeljünk inkább otthon, szűk körben.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-10-07
0 Kedvelés

Süss és dekorálj! Milyen bevonat kerülhet a tortára, süteményre?

A változatosság gyönyörködtet! Legyen szó csokoládéról, citrusokról és egyéb gyümölcsökről vagy valami egészen másról, egy biztos: valamennyi tortához csodás bevonat dukál.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-28
0 Kedvelés

Most van szezonja: szőlő

Nincs is jobb, mint szezonális gyümölcsökkel sütni. Nemcsak azért, mert nyilván ilyenkor szerezhetők be igazán jó áron, hanem azért is, mert szezonban a legfinomabbak.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2020-09-23
0 Kedvelés

Süssünk olajos magvakkal!

Bár egész évben kaphatóak, mégis leginkább az őszi évszakhoz kötjük az olajos magvakat. Talán azért, mert ilyenkor van szezonja például a diónak, és jól passzolnak az őszi gyümölcsökhöz: az almához, a körtéhez, a szilvához és a birsalmához.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!