Így dolgozz az élesztővel: hibák és megoldások

Dátum 2019. október 22.

Sokan tartanak a kelt tészták készítésétől, mert attól félnek, nem tudják elérni a receptek melletti képeken szereplő végeredményt.

Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a lehetséges hibákat és megoldásokat, hogy neked is könnyen sikerüljenek a kelt tésztával készült finomságok.</p>

Az élesztőt a tészták lazítására használjuk. Az élelmiszeriparban használatos élesztőgomba színe világosbarna, frissen rugalmas tapintású, jellegzetes szagú és ízű, melyet frissen, fagyasztva és szárított formában is megvásárolhatunk.

Ha túl lassan, vagy egyáltalán nem kel a tészta, annak több oka is lehet. Elképzelhető, hogy túl kevés élesztőt használtunk. Mindig tartsuk be a receptben szereplő mennyiségeket és ellenőrizzük az élesztő szavatossági idejét.

Akkor sem tud megfelelően dolgozni az élesztő, ha hideg tejet használtunk a tészta összegyúrásánál.

Igaz ez fordítva is: ha túl forró tejet használunk, leforrázzuk az élesztő élő organizmusait, így azok a továbbiakban sajnos már nem tudják elvégezni a rájuk bízott feladatot. Az optimális a kézmeleg, langyos tej használata.

A különböző, népszerű cukorhelyettesítők - nyírfacukor, xilit, eritrit - nem képesek az élesztőben ugyanazokat a kémiai reakciókat előidézni, mint a cukor, így az élesztő nem tud felfutni.

Ha a tésztánk túlságosan színtelen lesz, akkor a cukor mennyiségénél kereshetjük a hibát. A fakó tészták hátterében általában a túl kevés cukor áll.

 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Az élesztős tészták általában zsiradékkal készülnek, melyek közül a vaj mondható ideális választásnak. Sütés előtt ellenőrizzük a vaj szavatossági idejét és állagát, hiszen ha a zsiradék nem megfelelő, sajnos a tésztánk sem fog sikerülni.

Az élesztős tésztákba legtöbbször a tojás sárgája kerül. Itt is megkímélhetjük magunkat a bosszúságtól és a nyersanyag kidobásától, ha a tojásokat egyenként külön bögrébe törjük fel és csak akkor adjuk hozzá a tésztánkhoz, ha nem romlottak. Viszonylag ritka jelenség, de hatalmas bosszúság, ha emiatt kell kidobni a nyers tésztát.

Ha ezt a pár szabályt betartjuk, jó esélyünk van arra, hogy könnyű, finom végeredményt kapjunk és az önbizalmunk is megerősödhet annyira, hogy bármikor nagyobb biztonsággal keresgéljünk az élesztős receptek között.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
2 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2021-11-26
1 Kedvelés

Gombóc gombóc hátán – melyik a kedvenced?

Arról sajnos nincsenek információink, hogy Gombóc Artúr a csokikon kívül rajongott-e a gombócokért, azt viszont biztosan tudjuk, hogy nincs olyan süti/desszert toplista, amelyre ne kerülne fel valamiféle gombóc, golyó, labda…

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-11-19
2 Kedvelés

Édes sütik második fogásnak

Nálunk Magyarországon nagyon népszerűek a tartalmas levesek. Lehet sűrű babgulyás, húsleves vagy raguleves, ezek után második fogásként gyakran tálalunk „ebédsütiket”, azaz édes főételeket.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-27
3 Kedvelés

Leveles tészta trükkök

Tarts otthon mindig egy csomag leveles tésztát, hogy a legváratlanabb „süti vészhelyzetekre” is legyen egy gyors és finom megoldásod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-22
2 Kedvelés

Rémisztően finom sütik halloweenra

Tény, hogy halloween nem tradicionális magyar ünnep, de így ősszel nem is lehetne ennél jobb alkalmat találni arra, hogy ijesztő (na jó, inkább mókás) sütiket, desszerteket kreáljunk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-20
2 Kedvelés

Készíts édességeket pillecukorral!

A pillecukor (vagy más néven mályvacukor) az egyik legismertebb amerikai édesség. Ha azonban eddig úgy gondoltuk, hogy karrierjét valóban az Egyesült Államokban kezdte, bizony tévedtünk: az egyiptomiak „találták fel”.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2021-10-15
2 Kedvelés

Pizzából sokfélét!

Különféle alkalmak – egy megoldás: pizza. Finom minden formájában! Kreatív ötletek következnek az apróbb vagy épp nagyobb éhség elűzésére, a főétkezések közötti időre, arra, amikor úton vagyunk vagy kétszemélyes vacsorára. A pizza mindig nyerő!

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!