Így dolgozz az élesztővel: hibák és megoldások
Sokan tartanak a kelt tészták készítésétől, mert attól félnek, nem tudják elérni a receptek melletti képeken szereplő végeredményt.
A jó kelt tészta készítésének titkai
Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a lehetséges hibákat és megoldásokat, hogy neked is könnyen sikerüljenek a kelt tésztával készült finomságok.
Az élesztőt a tészták lazítására használjuk. Az élelmiszeriparban használatos élesztőgomba színe világosbarna, frissen rugalmas tapintású, jellegzetes szagú és ízű, melyet frissen, fagyasztva és szárított formában is megvásárolhatunk.
Ha túl lassan, vagy egyáltalán nem kel a tészta, annak több oka is lehet. Elképzelhető, hogy túl kevés élesztőt használtunk. Mindig tartsuk be a receptben szereplő mennyiségeket és ellenőrizzük az élesztő szavatossági idejét.
Akkor sem tud megfelelően dolgozni az élesztő, ha hideg tejet használtunk a tészta összegyúrásánál.
Igaz ez fordítva is: ha túl forró tejet használunk, leforrázzuk az élesztő élő organizmusait, így azok a továbbiakban sajnos már nem tudják elvégezni a rájuk bízott feladatot. Az optimális a kézmeleg, langyos tej használata.
A különböző, népszerű cukorhelyettesítők - nyírfacukor, xilit, eritrit - nem képesek az élesztőben ugyanazokat a kémiai reakciókat előidézni, mint a cukor, így az élesztő nem tud felfutni.
Ha a tésztánk túlságosan színtelen lesz, akkor a cukor mennyiségénél kereshetjük a hibát. A fakó tészták hátterében általában a túl kevés cukor áll.
Fontos az alapanyagok jó minősége
Az élesztős tészták általában zsiradékkal készülnek, melyek közül a vaj mondható ideális választásnak. Sütés előtt ellenőrizzük a vaj szavatossági idejét és állagát, hiszen ha a zsiradék nem megfelelő, sajnos a tésztánk sem fog sikerülni.
Az élesztős tésztákba legtöbbször a tojás sárgája kerül. Itt is megkímélhetjük magunkat a bosszúságtól és a nyersanyag kidobásától, ha a tojásokat egyenként külön bögrébe törjük fel és csak akkor adjuk hozzá a tésztánkhoz, ha nem romlottak. Viszonylag ritka jelenség, de hatalmas bosszúság, ha emiatt kell kidobni a nyers tésztát.
Ha ezt a pár szabályt betartjuk, jó esélyünk van arra, hogy könnyű, finom végeredményt kapjunk és az önbizalmunk is megerősödhet annyira, hogy bármikor nagyobb biztonsággal keresgéljünk az élesztős receptek között.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
