Így dolgozz az élesztővel: hibák és megoldások

Dátum 2019. október 22.

Sokan tartanak a kelt tészták készítésétől, mert attól félnek, nem tudják elérni a receptek melletti képeken szereplő végeredményt.

A jó kelt tészta készítésének titkai

Mostani cikkünkben összegyűjtöttük a lehetséges hibákat és megoldásokat, hogy neked is könnyen sikerüljenek a kelt tésztával készült finomságok.

Az élesztőt a tészták lazítására használjuk. Az élelmiszeriparban használatos élesztőgomba színe világosbarna, frissen rugalmas tapintású, jellegzetes szagú és ízű, melyet frissen, fagyasztva és szárított formában is megvásárolhatunk.

Ha túl lassan, vagy egyáltalán nem kel a tészta, annak több oka is lehet. Elképzelhető, hogy túl kevés élesztőt használtunk. Mindig tartsuk be a receptben szereplő mennyiségeket és ellenőrizzük az élesztő szavatossági idejét.

Akkor sem tud megfelelően dolgozni az élesztő, ha hideg tejet használtunk a tészta összegyúrásánál.

Igaz ez fordítva is: ha túl forró tejet használunk, leforrázzuk az élesztő élő organizmusait, így azok a továbbiakban sajnos már nem tudják elvégezni a rájuk bízott feladatot. Az optimális a kézmeleg, langyos tej használata.

A különböző, népszerű cukorhelyettesítők - nyírfacukor, xilit, eritrit - nem képesek az élesztőben ugyanazokat a kémiai reakciókat előidézni, mint a cukor, így az élesztő nem tud felfutni.

Ha a tésztánk túlságosan színtelen lesz, akkor a cukor mennyiségénél kereshetjük a hibát. A fakó tészták hátterében általában a túl kevés cukor áll.

 

Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Fontos az alapanyagok jó minősége

Az élesztős tészták általában zsiradékkal készülnek, melyek közül a vaj mondható ideális választásnak. Sütés előtt ellenőrizzük a vaj szavatossági idejét és állagát, hiszen ha a zsiradék nem megfelelő, sajnos a tésztánk sem fog sikerülni.

Az élesztős tésztákba legtöbbször a tojás sárgája kerül. Itt is megkímélhetjük magunkat a bosszúságtól és a nyersanyag kidobásától, ha a tojásokat egyenként külön bögrébe törjük fel és csak akkor adjuk hozzá a tésztánkhoz, ha nem romlottak. Viszonylag ritka jelenség, de hatalmas bosszúság, ha emiatt kell kidobni a nyers tésztát.

Ha ezt a pár szabályt betartjuk, jó esélyünk van arra, hogy könnyű, finom végeredményt kapjunk és az önbizalmunk is megerősödhet annyira, hogy bármikor nagyobb biztonsággal keresgéljünk az élesztős receptek között.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!