Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
2024. szeptember 02.Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Tervezzünk előre!
Számos család heti rutinjának része a menütervezés és az ehhez kapcsolódó célzott nagybevásárlás. Írjuk össze ilyenkor a tízórai- és uzsonnaötleteket is! Rengeteget spórolhatunk, ha nem reggel ugrunk be a pékségbe készen kapható szendvicsekért, sőt ha előre gondolkozunk, úgy válogathatjuk össze a recepteket és a hozzávalókat, hogy semmi se vesszen kárba. A friss kalács például szuper uzsonna vajjal és lekvárral, amikor pedig a maradéka már kicsit szikkadt, készíthetünk belőle édes bundáskenyeret (french toast). Egy másik példa: ha sonkás rakott tésztát tervezünk a hét egyik ebédjére vagy vacsorájára, vegyünk egy kicsivel több sonkát a tízóraikhoz, nagyobb tételben jó eséllyel olcsóbban beszerezhetjük. Ne feledkezzünk el a salátákról sem! A főételekhez vásárolt fejes salátából tegyünk félre pár levelet, rögtön adott a friss, ropogós zöld a szendvicsbe.
Bolti helyett válasszuk a házit!
A házilag készített finomságok nemcsak a család ízlésére hangolhatók, hanem az esetek nagy százalékában jóval kevesebb pénzből kihozhatók, mint a bolti társaik, főleg ha arra is figyelünk, hogy minőségi ételeket fogyasszunk. Felcsaphatunk házi péknek, és megsüthetjük a kedvenc szendvicsalapunkat, legyen az kenyér, zsemle, kifli vagy bagett. Édes és sós uzsonnasüteményeket szintén könnyen készíthetünk kakaós csigától a túrós batyuig, buktától a töltött leveles tésztákig. Igaz, hogy a kelt tészták időigényesebbek, viszont nem kell végig aktív munkával számolnunk, amíg pihen, kel a tészta, rá sem kell néznünk, nyugodtan foglalkozhatunk mással. A leveles tésztás sütemények között találunk villámrecepteket: csak kitekerjük a tésztát, töltjük, formázzuk, és már süthetjük is.
Szendvicskrémek terén engedjük el a fantáziánkat! Lehet fűszeres túrókrém, könnyű tojáskrém, sajtos, zöldséges, húsos (sonkakrém, kolbászkrém, tepertőkrém) és halas (például tonhalkrém) kence, közös bennünk, hogy pár perc kikeverni, és egyszerre 2-3 napi adagot is összeállíthatunk.
Újjászületett maradékok
A gazdaságos konyha egyik alappillére, hogy minimalizáljuk a felesleget, és megpróbálunk minden megvásárolt alapanyagot, maradék ételt feldolgozni. Az előző napról maradt sült hús apró kockákra vágva vagy ledarálva házi péksütemény tölteléke lehet, hasonlóan jó szolgálatot tehet némi zöldség, sonka, sajt, de akár egy kis maradék olajos mag is új szerephez juthat kenyérféle tésztájába keverve vagy sós péksütemény tetejére szórva. Az üveg alján maradt kisebb mennyiségű paradicsomszósz sűrűre főzve, fűszerekkel, fokhagymával ízesítve pizzás tekercsbe, stangliba kerülhet, a tésztaebédből maradt reszelt sajt pedig a sós süteményeket éppúgy felturbózza, mint a szendvicseket.
Valóságos maradéknyelő a muffin! Sós muffinba tehetünk maradék nyers vagy párolt, konzerv zöldséget, hüvelyest (zöldborsó, csemegekukorica, sárgarépa, paprika), sonkát, kolbászt, szalámit, az édes muffinokhoz adhatunk gyümölcsöket, aprított csokoládét, pár kanál lekvárt. Maradék gyümölcsökből készülhet párolt gyümölcstöltelék vagy házi réteges gyümölcsjoghurt.
Az előre tervezés, az otthoni sütés-főzés és a maradékok kreatív felhasználása biztos siker, segítségükkel igazán gazdaságossá válhat a tízórai és uzsonna repertoárunk.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.