Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Dátum 2024. augusztus 06.

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Előzzük meg a bajt!

Számos hiba kiküszöbölhető egy kis odafigyeléssel. Gondoljunk csak bele, hogy amíg főzés közben könnyedén – de legalábbis általában egyszerűbben – javítható például egy sótlan mártás vagy túl sűrű főzelék, addig a süteményeknél ez nem mindig ilyen magától értetődő. Az első és legfontosabb pont a recept alapos elolvasása. Különösen érdemes odafigyelni a sütési hőfokra, módra, valamint az ajánlott sütési időre. Miután áttanulmányoztuk a receptet, pontosan mérjük ki hozzávalókat, nagy igazság, hogy „szemre” inkább főzni lehet, sütni már nehezebb. Ellenőrizzük, hogy van-e otthon a receptben javasolt méretű sütőforma, ha nincs, próbáljuk meg a saját sütőformánk, tepsink méretéhez igazítani, arányosítani a hozzávalók mennyiségét.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Az összeállítás hibalehetőségei. Mi mindenre figyeljünk a sütemény sütőbe kerüléséig?

A lépések felcserélése vagy a nem megfelelő eszközök használata egyaránt hordozhat magában hibalehetőséget. Melegítsük elő időben a sütőt! Több tésztafajta nem tolerálja jól, ha összeállítás után még sokáig kell várakoznia arra, hogy végre a sütőbe kerülhessen. Nem mindegy az összeállítás sorrendje sem, kövessük a receptleírást, és a precízen kimért hozzávalókat megfelelő sorrendben tegyük a keverőtálba! A lisztet például először elegyítenünk kell az instant élesztővel vagy a sütőporral, a tojásfehérjehab tésztához forgatása viszont csak az egyik végső mozzanat lehet, hogy ne törjön össze.

Hasonlóan az sem mindegy, hogy milyen eszközöket használunk és mennyi ideig. Könnyen túlkeverhető a tészta, vagy például az előbb már említett tojásfehérjehab is csak óvatosan, spatulával adható a többi hozzávalóhoz. Tartsuk be a keverési, összedolgozási időket, okkal ír a recept egyszer fél perc gyors keverést, egyszer pedig 5 perc dagasztást!

Az összetevők hőmérsékletére szintén ügyeljünk, számít, hogy hideg vagy langyos a tej, hideg vagy lágy vaj. Tartsuk be a recept utasításait a sütőforma előkészítésére vonatkozóan is! Piskóta esetén például a forma oldalát sosem kenjük ki zsiradékkal. A „Kérjük, vegye figyelembe saját sütője tulajdonságait!” mondat nem véletlenül kerül bele a receptleírásokba. Minden sütő kissé másképp süt, nézzünk rá gyakran a sütinkre, de lehetőleg – hacsak nem írja a recept – ne nyitogassuk a sütőajtót!

Szükséges idő Több, mint 60 perc
15 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván

Ha már megtörtént a baj, így korrigáljunk

A legnagyobb odafigyelés ellenére is előfordul, hogy nem épp olyan sütemény bukkan elő a sütőből, mint amire számítottunk. Nyers maradt a tészta közepe? Már régóta a sütőben van a süteményünk, de még nem az igazi? Amennyiben a tűpróba eredménye ragacsos állagú tészta, tovább kell sütnünk a sütinket. Ilyenkor jó szolgálatot tehet az alufólia, takarjuk le vele a tetejét, hogy ne piruljon, égjen meg, amíg belül átsül. Az is könnyedén megelőzhető, hogy a tészta vizes, „szalonnás” állagú legyen: helyezzük rácsra, és így hagyjuk kihűlni.

Mit tehetünk, ha lapos maradt a piskóta, netán túlságosan morzsálódik? Ebben az esetben vágjuk kis darabokra vagy morzsoljuk szét a tésztát, és használjuk fel pohárkrémekhez keksz, babapiskóta helyett, vagy krémekkel összedolgozva a morzsát készítsünk cake popot (sütinyalókát) vagy kókuszgolyóhoz hasonló desszerteket. Szárazabb a kelleténél a kész tészta? Szurkáljuk meg, itassuk át sziruppal, így még plusz ízt is adhatunk neki.

Kirepedt a muffin vagy a gyümölcskenyér? Rejtsük el! A muffint alakítsuk át cupcake-ké, azaz koronázzuk meg ízben harmonizáló krémmel, garantáltan fel fogja dobni a külsejét. Repedezett tetejű sütik esetén mázakban (például csokoládé, tojáslikőrös vagy frissítő citrommáz), öntetekben is gondolkozhatunk, de néha még egy alapos porcukorszórás is megmenti a helyzetet. Tortáknál jól takar a fondant és a marcipán bevonat. Ha felpúposodik a piskóta teteje, késsel vágjuk egyenesre, a krémek, bevonatok el fogják rejteni a turpisságot.

Végezetül említsük meg, hogy bizonyos állagok utólag is javíthatók, korrigálhatók. A túl nehéz, sűrű krém, töltelék lazítható, például tejszínhabbal. Ha a tejszínhabunk nem elég kemény, segít a habfixáló, a túlságosan folyékony krémet pedig a melegítés nélkül, közvetlenül hozzákeverhető zselatin fix mentheti meg.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
21 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!