Kajszit a sütibe!

Dátum 2019. július 12.

A sárgabarack csodálatosan szép, illatos és zamatos gyümölcsünk. Ne csak lekvárt főzzünk belőle, hiszen isteni süteményreceptek széles tárháza közül válogathatunk.

Különleges ízvilágú gyümölcs süteményekhez

Nem csoda, hogy a kajszi népszerű, hiszen íze a napfényt idézi, ízvilágát tekintve pedig különleges az édesnek és a savanyúnak ez az egyedi kombinációja.  

A magyar konyha ki is aknázza ezt, hiszen sok klasszikus receptünkben, például a zserbószeletben vagy a máglyarakásban is ez az isteni gyümölcs szerepel.

Már a Monarchia idején is kedvelt alapanyag volt, gondoljunk csak a semmihez nem hasonlítható Sacher-tortára.

Sőt! A klasszikus lekváros palacsinta is igazából kajszilekvárból az igazi.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Vitaminokban gazdag gyümölcs

A kajszibarack legnagyobb mennyiségben Anatólia északkeleti részén terem, bár alapvetően Kínából származik. 

A neve viszont mégis török eredetű, ami nem meglepő, hiszen a Kárpát-medencébe a törökök hozták be.  A gyümölcs neve törökül ma is kayisi.

A- és C-vitaminban igen gazdag. Akár pár szem gyümölccsel fedezhető a napi A-vitamin szükségletünk.

Energiatartalma alacsony, egy átlagos szem nagyjából csak 30 kalóriát tartalmaz.

A gyümölcsnek két meghatározható és jól elkülöníthető fajtája van: a kisebb méretű, világosabb színű rózsakajszi és a nagyobb méretű, sötétnarancs színű magyar kajszi.

Szükséges idő 20-40 perc között
7 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hogyan érdemes gyümölcsöt választani

Amikor gyümölcsöt választunk, megtéveszthet minket a színük. Egyes fajták ránézésre pirospozsgásak, szemet gyönyörködtetőek, de tudunk kell, hogy ez fajtajelleg, ez a szín még az érés előtt kialakul.

Válasszunk inkább a gyümölcs állaga és illata alapján. A jó választás tényleg fontos, mert az éretlenül leszedett sárgabarack már nem fog “beérni”, ugyanis a gyümölcsnek nincs utóérése, így sajnos kemény és savanyú marad.

A barackot érdemes mielőbb elfogyasztani, a hűtőt nem igazán szereti, ellenben fagyasztani jól lehet. A legjobb aznap fogyasztani, vagy feldolgozni, amikor vásároltunk.

Extra tipp: ha nem akarjuk, hogy a gyümölcsök eláztassák egy sütemény, torta tetejét, a tisztított, ám héjas részt helyezzük a tésztára.

Élvezzük ki a szezonját, próbáljunk ki különböző fajtákat és új recepteket!

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 20-40 perc között
30 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-09-28
0 Kedvelés

A süti, ha vega – október 1-je a vegetáriánusok világnapja

Amíg november 1-jén a vegánok, addig október első napján a vegetáriánusok ünnepelnek. A jeles alkalom tehát adott, mi pedig arra is adunk ötleteket, hogy mi kerüljön a sütis tálra.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-09-27
0 Kedvelés

Kalandok karamellel – sütéstől a díszítésig

A karamell(a) időtlen finomság, a klasszikus és a legtrendibb desszertekben is megállja a helyét. Nézzük, hogyan használhatod süteményekhez, desszertekhez.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-31
0 Kedvelés

Kezdődik a suli! Uzsonnaötletek ételérzékeny gyerekeknek

Sokszor fejtörést okoz a szülőknek, hogy mit csomagoljanak tízóraira és uzsonnára az ételérzékenységgel, táplálék-intoleranciával élő gyerekeknek. Ebben segítünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-13
0 Kedvelés

Így készíts gyümölcskompótot!

Gyönyörű szilvák, őszibarackok, almák, körték közül válogathatunk a piacon, épp itt az ideje, hogy ízletes, fűszeres kompótot főzzünk belőlük.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-08-05
1 Kedvelés

Lángos, a nyári kedvenc

Nem telhet el nyár lángos nélkül! A klasszikus sajtos-tejfölös az egyik legkedveltebb strandétel, de itt még nem állunk meg, lássuk mennyiféle lángost süthetünk!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-07-27
0 Kedvelés

Dobd fel a nyárestéket hűsítő italokkal!

Grillezés a kertben vagy egy nagy beszélgetés a teraszon? Bárhogy is döntesz, finom, behűtött italokra biztosan szükséged lesz a tökéletes bulihangulathoz.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!