Kajszit a sütibe!

Dátum 2019. július 12.

A sárgabarack csodálatosan szép, illatos és zamatos gyümölcsünk. Ne csak lekvárt főzzünk belőle, hiszen isteni süteményreceptek széles tárháza közül válogathatunk.

Különleges ízvilágú gyümölcs süteményekhez

Nem csoda, hogy a kajszi népszerű, hiszen íze a napfényt idézi, ízvilágát tekintve pedig különleges az édesnek és a savanyúnak ez az egyedi kombinációja.  

A magyar konyha ki is aknázza ezt, hiszen sok klasszikus receptünkben, például a zserbószeletben vagy a máglyarakásban is ez az isteni gyümölcs szerepel.

Már a Monarchia idején is kedvelt alapanyag volt, gondoljunk csak a semmihez nem hasonlítható Sacher-tortára.

Sőt! A klasszikus lekváros palacsinta is igazából kajszilekvárból az igazi.

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Vitaminokban gazdag gyümölcs

A kajszibarack legnagyobb mennyiségben Anatólia északkeleti részén terem, bár alapvetően Kínából származik. 

A neve viszont mégis török eredetű, ami nem meglepő, hiszen a Kárpát-medencébe a törökök hozták be.  A gyümölcs neve törökül ma is kayisi.

A- és C-vitaminban igen gazdag. Akár pár szem gyümölccsel fedezhető a napi A-vitamin szükségletünk.

Energiatartalma alacsony, egy átlagos szem nagyjából csak 30 kalóriát tartalmaz.

A gyümölcsnek két meghatározható és jól elkülöníthető fajtája van: a kisebb méretű, világosabb színű rózsakajszi és a nagyobb méretű, sötétnarancs színű magyar kajszi.

Szükséges idő 20-40 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Hogyan érdemes gyümölcsöt választani

Amikor gyümölcsöt választunk, megtéveszthet minket a színük. Egyes fajták ránézésre pirospozsgásak, szemet gyönyörködtetőek, de tudunk kell, hogy ez fajtajelleg, ez a szín még az érés előtt kialakul.

Válasszunk inkább a gyümölcs állaga és illata alapján. A jó választás tényleg fontos, mert az éretlenül leszedett sárgabarack már nem fog “beérni”, ugyanis a gyümölcsnek nincs utóérése, így sajnos kemény és savanyú marad.

A barackot érdemes mielőbb elfogyasztani, a hűtőt nem igazán szereti, ellenben fagyasztani jól lehet. A legjobb aznap fogyasztani, vagy feldolgozni, amikor vásároltunk.

Extra tipp: ha nem akarjuk, hogy a gyümölcsök eláztassák egy sütemény, torta tetejét, a tisztított, ám héjas részt helyezzük a tésztára.

Élvezzük ki a szezonját, próbáljunk ki különböző fajtákat és új recepteket!

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
12 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
27 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-09-15
0 Kedvelés

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc

Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-09-05
0 Kedvelés

Gyors sütemények rohanó hétköznapokra

Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-20
0 Kedvelés

Crème brûlée, a francia desszertcsoda

A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
3 Kedvelés

Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez

Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-19
0 Kedvelés

Édesen vagy sósan sütöd a rétest?

Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2023-07-07
2 Kedvelés

Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!

Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!