Karibi hangulatban: édességek ananásszal
Ha azt halljuk, „karibi ízvilágú” sütemény, legtöbbünknek valószínűleg az ananász és a kókusz mennyei párosa ugrik be elsőre.
Jó hír – főleg a mostani időszakban –, hogy egyáltalán nem kell ahhoz repülőgépre szállnunk, hogy egy trópusi tengerparton érezzük magunkat. Idézzük meg a forró nyár ízeit a konyhánkban, készítsünk süteményeket, desszerteket ananásszal!</p>
Ananászos édességeinkhez friss vagy konzerv ananászt használhatunk, sőt cukrozott, kandírozott ananászt is vásárolhatunk. A friss ananász legkönnyebben úgy pucolható meg, ha karikákra szeljük, majd a szeletekről körben levágjuk a héjat. A középső keményebb részt ne felejtsük el eltávolítani! Akkor se essünk kétségbe, ha kissé még zöldes színű a gyümölcs héja, hiszen az ananász utóérő. Legyünk türelmesek: pár nap kell neki szobahőmérsékleten, hogy szépen beérjen, illatossá váljon. Amennyiben konzerv gyümölcs mellett döntünk, választhatunk kis cikkekre darabolt és karikára vágott ananászt is.
Trópusi gyümölcsünk változatosan felhasználható
Hozzáforgathatjuk krémekhez, tehetjük pohárdesszertekhez és egyéb édes ételekhez, például tejberizshez, készíthetünk belőle (vagy hozzáadásával) hűsítő fagylaltot, lekvárt, italt, alkoholmentes vagy alkoholos, például pezsgős bólét, és persze sütemények tésztájába keverve – vagy tésztájára pakolva – a forró sütőbe is kerülhet.
És még egy tipp: ha grillezünk a szabadban, nyugodtan dobjunk a grillrácsra pár karika friss ananászt, vagy ha úgy szimpatikusabb, más gyümölcsök, esetleg pillecukor vagy piskótakockák társaságában nyársra is tűzhetjük. Finom, édeskés lesz az ananász grillezve, a gyümölcsnyársakat fogyaszthatjuk csoki- és vaníliaszósszal, de el is tehetjük a sült ananászokat későbbi felhasználásra.
Mihez passzol legjobban az ananász?
Klasszikus párost alkot a feljebb már említett kókusszal, kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz is kerülhet a desszertünkbe, sőt a főzött kókuszos krém vagy a kókuszos habcsók is remek ananásszal kombinálva. Üdítő a nyáron egyébként is kedvelt, habkönnyű túrós, tejszínhabos és joghurtos krémekkel, ezeket ízesíthetjük citrom- és lime-héjjal vagy vaníliával.
Társíthatjuk más egzotikus gyümölccsel, például naranccsal, mangóval és banánnal.
A csokoládéval szintén jó barátságot ápol: fehér- és étcsokit egyaránt tehetünk a süteményünkbe, vagy meg is csorgathatjuk olvasztott csokoládéval az ananászos desszertünket.
És a mandulával sem utolsó: egy puha, mandulás tésztájú torta és az ananász tökéletesen harmonizál.
Befőzéshez is kiváló!
Ha pedig szóba ejtettük a tortákat, érdemes kipróbálni a fordított, azaz tatin tortát is ananásszal. A cukrozott ananász csodásan karamellizálódik majd sülés közben. Nemcsak különlegesen finom, hanem csodás külsejű is lesz a tatin tortánk, ha egész karika ananászokkal készítjük el.
A nyár a befőzés időszaka. Mivel az ananász jól illik sok más gyümölcshöz, érdemes a klasszikus ízesítéseket feldobni ezzel az ízletes, édes gyümölccsel. Még kapható eper, ha befőznénk, próbáljuk ki ananásszal is, de az egzotikus kivivel, mangóval, naranccsal vagy banánnal ötvözve is szuper lesz télire.
Bármelyik ananászos finomság mellett is döntünk, egy biztos: lehet kint borús az idő, vagy tűnhet rettentő távolinak egy forró, trópusi sziget, ha megkóstoljuk a házilag készített egzotikus édességünket, rögtön a Karibi-térségben fogjuk érezni magunkat.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
