Karibi hangulatban: édességek ananásszal

Dátum 2020. június 26.

Ha azt halljuk, „karibi ízvilágú” sütemény, legtöbbünknek valószínűleg az ananász és a kókusz mennyei párosa ugrik be elsőre.

Jó hír – főleg a mostani időszakban –, hogy egyáltalán nem kell ahhoz repülőgépre szállnunk, hogy egy trópusi tengerparton érezzük magunkat. Idézzük meg a forró nyár ízeit a konyhánkban, készítsünk süteményeket, desszerteket ananásszal!</p>

Ananászos édességeinkhez friss vagy konzerv ananászt használhatunk, sőt cukrozott, kandírozott ananászt is vásárolhatunk. A friss ananász legkönnyebben úgy pucolható meg, ha karikákra szeljük, majd a szeletekről körben levágjuk a héjat. A középső keményebb részt ne felejtsük el eltávolítani! Akkor se essünk kétségbe, ha kissé még zöldes színű a gyümölcs héja, hiszen az ananász utóérő. Legyünk türelmesek: pár nap kell neki szobahőmérsékleten, hogy szépen beérjen, illatossá váljon. Amennyiben konzerv gyümölcs mellett döntünk, választhatunk kis cikkekre darabolt és karikára vágott ananászt is. 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Trópusi gyümölcsünk változatosan felhasználható

Hozzáforgathatjuk krémekhez, tehetjük pohárdesszertekhez és egyéb édes ételekhez, például tejberizshez, készíthetünk belőle (vagy hozzáadásával) hűsítő fagylaltot, lekvárt, italt, alkoholmentes vagy alkoholos, például pezsgős bólét, és persze sütemények tésztájába keverve – vagy tésztájára pakolva – a forró sütőbe is kerülhet.

És még egy tipp: ha grillezünk a szabadban, nyugodtan dobjunk a grillrácsra pár karika friss ananászt, vagy ha úgy szimpatikusabb, más gyümölcsök, esetleg pillecukor vagy piskótakockák társaságában nyársra is tűzhetjük. Finom, édeskés lesz az ananász grillezve, a gyümölcsnyársakat fogyaszthatjuk csoki- és vaníliaszósszal, de el is tehetjük a sült ananászokat későbbi felhasználásra. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
7 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Mihez passzol legjobban az ananász?

Klasszikus párost alkot a feljebb már említett kókusszal, kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz is kerülhet a desszertünkbe, sőt a főzött kókuszos krém vagy a kókuszos habcsók is remek ananásszal kombinálva. Üdítő a nyáron egyébként is kedvelt, habkönnyű túrós, tejszínhabos és joghurtos krémekkel, ezeket ízesíthetjük citrom- és lime-héjjal vagy vaníliával.

Társíthatjuk más egzotikus gyümölccsel, például naranccsal, mangóval és banánnal.

A csokoládéval szintén jó barátságot ápol: fehér- és étcsokit egyaránt tehetünk a süteményünkbe, vagy meg is csorgathatjuk olvasztott csokoládéval az ananászos desszertünket.

És a mandulával sem utolsó: egy puha, mandulás tésztájú torta és az ananász tökéletesen harmonizál. 

Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Befőzéshez is kiváló! 

Ha pedig szóba ejtettük a tortákat, érdemes kipróbálni a fordított, azaz tatin tortát is ananásszal. A cukrozott ananász csodásan karamellizálódik majd sülés közben. Nemcsak különlegesen finom, hanem csodás külsejű is lesz a tatin tortánk, ha egész karika ananászokkal készítjük el. 

A nyár a befőzés időszaka. Mivel az ananász jól illik sok más gyümölcshöz, érdemes a klasszikus ízesítéseket feldobni ezzel az ízletes, édes gyümölccsel. Még kapható eper, ha befőznénk, próbáljuk ki ananásszal is, de az egzotikus kivivel, mangóval, naranccsal vagy banánnal ötvözve is szuper lesz télire.

Bármelyik ananászos finomság mellett is döntünk, egy biztos: lehet kint borús az idő, vagy tűnhet rettentő távolinak egy forró, trópusi sziget, ha megkóstoljuk a házilag készített egzotikus édességünket, rögtön a Karibi-térségben fogjuk érezni magunkat. 

Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 20-40 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
19 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!