Karibi hangulatban: édességek ananásszal
Ha azt halljuk, „karibi ízvilágú” sütemény, legtöbbünknek valószínűleg az ananász és a kókusz mennyei párosa ugrik be elsőre.
Jó hír – főleg a mostani időszakban –, hogy egyáltalán nem kell ahhoz repülőgépre szállnunk, hogy egy trópusi tengerparton érezzük magunkat. Idézzük meg a forró nyár ízeit a konyhánkban, készítsünk süteményeket, desszerteket ananásszal!</p>
Ananászos édességeinkhez friss vagy konzerv ananászt használhatunk, sőt cukrozott, kandírozott ananászt is vásárolhatunk. A friss ananász legkönnyebben úgy pucolható meg, ha karikákra szeljük, majd a szeletekről körben levágjuk a héjat. A középső keményebb részt ne felejtsük el eltávolítani! Akkor se essünk kétségbe, ha kissé még zöldes színű a gyümölcs héja, hiszen az ananász utóérő. Legyünk türelmesek: pár nap kell neki szobahőmérsékleten, hogy szépen beérjen, illatossá váljon. Amennyiben konzerv gyümölcs mellett döntünk, választhatunk kis cikkekre darabolt és karikára vágott ananászt is.
Trópusi gyümölcsünk változatosan felhasználható
Hozzáforgathatjuk krémekhez, tehetjük pohárdesszertekhez és egyéb édes ételekhez, például tejberizshez, készíthetünk belőle (vagy hozzáadásával) hűsítő fagylaltot, lekvárt, italt, alkoholmentes vagy alkoholos, például pezsgős bólét, és persze sütemények tésztájába keverve – vagy tésztájára pakolva – a forró sütőbe is kerülhet.
És még egy tipp: ha grillezünk a szabadban, nyugodtan dobjunk a grillrácsra pár karika friss ananászt, vagy ha úgy szimpatikusabb, más gyümölcsök, esetleg pillecukor vagy piskótakockák társaságában nyársra is tűzhetjük. Finom, édeskés lesz az ananász grillezve, a gyümölcsnyársakat fogyaszthatjuk csoki- és vaníliaszósszal, de el is tehetjük a sült ananászokat későbbi felhasználásra.
Mihez passzol legjobban az ananász?
Klasszikus párost alkot a feljebb már említett kókusszal, kókuszreszelék vagy kókuszcsipsz is kerülhet a desszertünkbe, sőt a főzött kókuszos krém vagy a kókuszos habcsók is remek ananásszal kombinálva. Üdítő a nyáron egyébként is kedvelt, habkönnyű túrós, tejszínhabos és joghurtos krémekkel, ezeket ízesíthetjük citrom- és lime-héjjal vagy vaníliával.
Társíthatjuk más egzotikus gyümölccsel, például naranccsal, mangóval és banánnal.
A csokoládéval szintén jó barátságot ápol: fehér- és étcsokit egyaránt tehetünk a süteményünkbe, vagy meg is csorgathatjuk olvasztott csokoládéval az ananászos desszertünket.
És a mandulával sem utolsó: egy puha, mandulás tésztájú torta és az ananász tökéletesen harmonizál.
Befőzéshez is kiváló!
Ha pedig szóba ejtettük a tortákat, érdemes kipróbálni a fordított, azaz tatin tortát is ananásszal. A cukrozott ananász csodásan karamellizálódik majd sülés közben. Nemcsak különlegesen finom, hanem csodás külsejű is lesz a tatin tortánk, ha egész karika ananászokkal készítjük el.
A nyár a befőzés időszaka. Mivel az ananász jól illik sok más gyümölcshöz, érdemes a klasszikus ízesítéseket feldobni ezzel az ízletes, édes gyümölccsel. Még kapható eper, ha befőznénk, próbáljuk ki ananásszal is, de az egzotikus kivivel, mangóval, naranccsal vagy banánnal ötvözve is szuper lesz télire.
Bármelyik ananászos finomság mellett is döntünk, egy biztos: lehet kint borús az idő, vagy tűnhet rettentő távolinak egy forró, trópusi sziget, ha megkóstoljuk a házilag készített egzotikus édességünket, rögtön a Karibi-térségben fogjuk érezni magunkat.
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
