Szuper szörpök akár virágokból is!
2018. augusztus 22.Jó pár éve a csapból is az folyik, mennyit kell, kellene innunk egy nap, hogy a szervezetünk megfelelően tudjon működni. A legjobb persze erre a célra víz, de ha már kicsit eluntuk, jöhetnek a finom szörpök!
Bodza
Az egyik sokak által ismert és készített szörp a bodzaszörp, de azt már kevesebben tudják, hogy a bodza többszörösen megajándékoz minket termésével, hiszen egyrészt a virágból is készíthetünk szörpöt, de azok elvirágzása után, a nyár vége felé megjelennek a kis piros bogyók is a bodzabokron és azokból is fantasztikus, különlegesen buja ízű, és a népi gyógyászatban is ismert szörp készülhet.
Szeder
Ha szerencsénk van, az évnek ebben a szakában a piacon elcsíphetünk finom, érett szedret is. Az ebből az izgalmas gyümölcsből készült szörp egészen biztosan nagy becsben lesz tartva a kamra polcán.
De nem feltétlenül kell leragadnunk pusztán a gyümölcsökből készült szörpöknél, egy ideje hódítanak a virágokból készült frissítők is. A legnagyobb sztár persze a levendula, már fagyikban, és süteményekben is találkozhatunk ezzel az ízesítéssel, és persze a legnépszerűbb virágos szörpök listájáról sem hiányozhat.
Meggy
Ha pedig inkább mégis valami klasszikusabb íznél maradnánk, bátran használjuk szörpkészítéshez a szezon nagy klasszikusát: a meggyet. Ami amellett, hogy a sütik fő sztárja lehet, hisz fanyar savanykássága tökéletesen tudja ellenpontozni a tészták édességét, szörpalapanyagnak is igen kiváló.
A szörpök persze nem kizárólag az italainkat dobhatják fel, egy jó házi fagylaltkelyhet is megbolondíthatjuk velük, sőt, akár még a palacsinta tésztájának ízesítéséhez is bevethetjük, amivel biztos levesszük a gyerekeket a lábukról.
Ha pedig van otthon finom, házi szörpünk, nagyon könnyen készíthetünk gumicukrot is házilag, és mondanunk sem kell, az aprónép ettől az ötletünktől is felette boldog lesz!
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.