Tények és érdekességek a tojásról
Alábbi cikkünkben, így húsvét közeledtével, összeszedtünk pár fontos, vagy éppen érdekes tényt a tojásokról.
- Ha egy süteményhez több tojásra is szükség van, mindig egyenként üssük egy tálba és utána adjuk a tésztához. Így elkerülhetjük, hogy akár egyetlen rossz tojás miatt a kukában landoljon a sütink alapja.
- A tojást tartsuk a hűtőben! Ugyanis szobahőmérsékleten sokkal gyorsabban elöregszik. Ha hűtőben tároljuk vásárlás után, akár egy hónapig sem veszít a minőségéből, de ha nem tesszük hűvösre, akár egy nap alatt is annyit “öregedhet”, mint hűtőben egy hét alatt.
- Könnyebben szét lehet választani annak a tojásnak a fehérjét és a sárgáját, amit a hűtőből veszünk ki.
- Viszont szebb habot tudunk verni abból a tojásfehérjéből, ami a feldolgozás előtt 20-30 percet szobahőmérsékleten volt.
- A legtöbb tojást Kína termeli, ahol évente 160 milliárd tojás kerül forgalomba.
- A tojás héján pórusok találhatók, méghozzá nagyjából 17 000. Ebből adódóan könnyen átveheti más ételek szagát. Vigyázzunk hát a tárolásnál, tegyük a tojást lehetőleg kartondobozba, hogy ez ne fordulhasson elő, mert igen meglepődhetünk, ha a sütinknek hagymás rostélyos íze lesz.
- Egy tyúk 250-279 tojást tojik évente.
- Ha a tojást a dobozba a hegyes végével lefelé tesszük bele, akkor a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni.
- A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk. Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák.
- A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, és a következők értékeket jelöli:
- XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
- L- nagy: 63 és 73 gramm között
- M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
- S – kicsi: 53 grammnál kevesebb
- Mit jelentenek a számok a tojáson?
- 1: szabadtartás
- 2: alternatív tartás
- 3: ketreces tartási rendszer
- 0: ökológiai tartás;
Kapcsolódó cikkek

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!
Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?


Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!
A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.


Mentes desszertcsodák pudingból
Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!


Szereted a perecet?
Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.


Készíts változatos édességeket pudinggal!
A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.


Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra
Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?
