Tények és érdekességek a tojásról

Dátum 2019. október 09.

Alábbi cikkünkben, így húsvét közeledtével, összeszedtünk pár fontos, vagy éppen érdekes tényt a tojásokról.

  • Ha egy süteményhez több tojásra is szükség van, mindig egyenként üssük egy tálba és utána adjuk a tésztához. Így elkerülhetjük, hogy akár egyetlen rossz tojás miatt a kukában landoljon a sütink alapja.
  • A tojást tartsuk a hűtőben! Ugyanis szobahőmérsékleten sokkal gyorsabban elöregszik. Ha hűtőben tároljuk vásárlás után, akár egy hónapig sem veszít a minőségéből, de ha nem tesszük hűvösre, akár egy nap alatt is annyit “öregedhet”, mint hűtőben egy hét alatt.
  • Könnyebben szét lehet választani annak a tojásnak a fehérjét és a sárgáját, amit a hűtőből veszünk ki. 
Szükséges idő Több, mint 60 perc
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
  • Viszont szebb habot tudunk verni abból a tojásfehérjéből, ami a feldolgozás előtt 20-30 percet szobahőmérsékleten volt.
  • A legtöbb tojást Kína termeli, ahol évente 160 milliárd tojás kerül forgalomba.
  • A tojás héján pórusok találhatók, méghozzá nagyjából 17 000. Ebből adódóan könnyen átveheti más ételek szagát. Vigyázzunk hát a tárolásnál, tegyük a tojást lehetőleg kartondobozba, hogy ez ne fordulhasson elő, mert igen meglepődhetünk, ha a sütinknek hagymás rostélyos íze lesz.
  • Egy tyúk 250-279 tojást tojik évente.
  • Ha a tojást a dobozba a hegyes végével lefelé tesszük bele, akkor  a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
  • Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni.
  • A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk. Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák.
  • A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, és a következők értékeket jelöli:
    • XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm  
    • L- nagy: 63 és 73 gramm között
    • M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
    • S – kicsi: 53 grammnál kevesebb
  • Mit jelentenek a számok a tojáson?
    • 1: szabadtartás
    • 2: alternatív tartás
    • 3: ketreces tartási rendszer
    • 0: ökológiai tartás;
Szükséges idő Több, mint 60 perc
0 Kedvelés
Nehézség Tapasztalatot kíván
Szükséges idő 40-60 perc között
0 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
8 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő Több, mint 60 perc
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2022-05-12
0 Kedvelés

Indítsd változatos zabkásákkal a reggeled!

Rengeteg érvet tudunk, hogy miért fogyassz reggelire zabkását. Változatos, tápláló, egészséges…és azt mondtuk már, hogy nagyon-nagyon finom?

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
0 Kedvelés

Tavaszi piknik? Készülj villámgyors sütikkel!

A Dr. Oetker sütemény alapporokkal még akkor sem kell lemondanod a frissen sült süti élményéről, ha váratlan piknik-meghívást kapsz a barátoktól.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-05-09
1 Kedvelés

Mentes desszertcsodák pudingból

Glutén- vagy laktózérzékenységgel élsz? Netán vegán étrendet követsz? Kevesebb cukrot fogyasztanál? A pudingos desszertekről neked sem kell lemondanod!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-27
1 Kedvelés

Szereted a perecet?

Vásárok, állatkerti és vidámparki látogatások „ikonikus” sós sütije a perec. Ha szeretnéd, kimozdulnod sem kell érte, hiszen otthon is könnyedén megsütheted.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-22
0 Kedvelés

Készíts változatos édességeket pudinggal!

A puding igazán sokoldalú: desszertes tálkából elkanalazgatva is sokak kedvenc édessége, de süteményekbe is tehetjük: akár a tésztába vagy a töltelékbe.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-04-08
2 Kedvelés

Kelt tésztás sütemények a húsvéti asztalra

Húsvét kalács nélkül? Elképzelni sem tudjuk! Sőt más kelt tésztás, élesztővel, illetve kovásszal készült süteményeket is szívesen sütünk a locsolóknak, ugye?

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!