Tények és érdekességek a tojásról
Alábbi cikkünkben, így húsvét közeledtével, összeszedtünk pár fontos, vagy éppen érdekes tényt a tojásokról.
- Ha egy süteményhez több tojásra is szükség van, mindig egyenként üssük egy tálba és utána adjuk a tésztához. Így elkerülhetjük, hogy akár egyetlen rossz tojás miatt a kukában landoljon a sütink alapja.
- A tojást tartsuk a hűtőben! Ugyanis szobahőmérsékleten sokkal gyorsabban elöregszik. Ha hűtőben tároljuk vásárlás után, akár egy hónapig sem veszít a minőségéből, de ha nem tesszük hűvösre, akár egy nap alatt is annyit “öregedhet”, mint hűtőben egy hét alatt.
- Könnyebben szét lehet választani annak a tojásnak a fehérjét és a sárgáját, amit a hűtőből veszünk ki.
- Viszont szebb habot tudunk verni abból a tojásfehérjéből, ami a feldolgozás előtt 20-30 percet szobahőmérsékleten volt.
- A legtöbb tojást Kína termeli, ahol évente 160 milliárd tojás kerül forgalomba.
- A tojás héján pórusok találhatók, méghozzá nagyjából 17 000. Ebből adódóan könnyen átveheti más ételek szagát. Vigyázzunk hát a tárolásnál, tegyük a tojást lehetőleg kartondobozba, hogy ez ne fordulhasson elő, mert igen meglepődhetünk, ha a sütinknek hagymás rostélyos íze lesz.
- Egy tyúk 250-279 tojást tojik évente.
- Ha a tojást a dobozba a hegyes végével lefelé tesszük bele, akkor a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.
- Az étkezési tojásokat és csomagolásukat – uniós és hazai jogszabályok előírásai alapján – a termelés helyén vagy a csomagoló központban kötelező jelölni.
- A tojásokat „A” és „B” minőségi osztályokba sorolják, a kereskedelemben azonban csak „A” minőségű termékekkel találkozhatunk. Az „A” minőségű tojásokat tömegük és méretük alapján osztályozzák.
- A négyfokozatú skála a legkisebbnek számító „S” kategóriától „XL”-ig terjed, és a következők értékeket jelöli:
- XL- nagyon nagy: legalább 73 gramm
- L- nagy: 63 és 73 gramm között
- M- közepes: 53 és 63 gramm közötti
- S – kicsi: 53 grammnál kevesebb
- Mit jelentenek a számok a tojáson?
- 1: szabadtartás
- 2: alternatív tartás
- 3: ketreces tartási rendszer
- 0: ökológiai tartás;
Kapcsolódó cikkek

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!
A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!


Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek
A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!


Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!
Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.


Karácsony Creme VEGA-val
Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.


Karácsony előtti egészséges finomságok
Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.


Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!
Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.
