Burgonyát a sütibe!
2021. január 27.Mi magyarok egyáltalán nem kapjuk fel csodálkozva a fejünket, ha szóba kerülnek a burgonyás édességek. Gondoljunk csak például a szilvás vagy a barackos gombócra!
Itt azonban egyáltalán nem ér véget a krumplis desszertek sora, nem is hinnénk, hogy mennyi mindenbe kerülhet ebből a kedvelt és gazdaságos zöldségből.
Az ma már egyáltalán nem számít újdonságnak, ha zöldséget teszünk a süteménybe, például a semleges ízű cukkini nyersen, lereszelve szuper püspökkenyérbe vagy más kevert süteménybe, a főtt vagy sült cékla remek étcsokis brownie-ba, és a húsvéti desszertes asztal szinte elképzelhetetlen répatorta vagy répás muffin nélkül. A krumplival viszont kicsit más a helyzet, hiszen elsőre nem ilyen jellegű sütemények jutnak eszünkbe, pedig a szintén semlegesebb ízvilágú burgonya rengeteg édes (és persze sós) finomság alapjául szolgálhat. Lássuk, mennyi különböző édesség készíthető burgonyával!
Kezdjük a klasszikus verziókkal!
A gombóc és a nudli egyaránt főtt burgonyás tésztából készül, a megfőtt burgonyát még melegen áttörjük, majd ezzel a simára tört krumplipéppel állítjuk össze a nyújtható, tölthető vagy sodorható lisztes tésztát, amelyet formázás, töltés után forró, bő vízben kifőzünk. Fontos, hogy a burgonyás tésztákat mindig magas keményítőtartalmú lisztből készítsük, az újkrumpli erre alkalmatlan. Egyébként ezek az ételek nem csak nálunk ismertek, Olaszországban az apró kis formázott, általában villával megmintázott gombóckákat gnocchinak nevezik. Legtöbbször sósan fogyasztják, és nem töltik, hanem különböző feltétekkel, ragukkal, szószokkal tálalják. Úgy is nagyon finomak a gnocchik, ha a leszűrést követően serpenyőben átpirítjuk.
Ha tovább haladunk a klasszikus irányvonalon, érkeznek a gyúrt, sütőporos, illetve kelt burgonyás tészták. A hasonló módon előkészített (főtt, majd áttört) krumplit hozzágyúrhatjuk lisztes-sütőporos tésztákhoz, könnyen formázható tésztát fogunk kapni, amely jól tölthető, sütés után pedig finom puha marad. Jól lazítja a kelt, élesztős-kovászos tésztákat is, teszünk belőle a tradicionális recept alapján készülő töki pomposba (langallóba) és a burgonyás pogácsába is. Farsangi időszakban ejtsünk szót a fánkokról is! Főtt burgonyás tésztából olajban sült fánkok is készülhetnek édesen vagy sósan.
Most pedig jöjjön a legizgalmasabb rész!
Burgonya ugyanis nemcsak sós sütikbe és édes, gombóc-nudli jellegű ételekbe vagy fánkba tehető, hanem a szó szoros értelmében vett süteményekbe is. Ahogy említettük, az íze semleges, így nem fog kitűnni a tésztából – de csak ízében marad rejtőzködő! Állaga puhává, krémessé, szaftossá teszi a süteményeket, ráadásul gazdaságos alapélelmiszerről van szó, amit bármikor könnyedén beszerezhetünk egy kis krumplis sütihez. Készíthetünk belőle édes lepényt, egyszerű, hétköznapi sütemény, de lehet belőle túrós béles is élesztős alapú tésztával. Szinte bármilyen kevert tészta dúsítható főtt krumplival, ha így teszünk, garantált, hogy nem fog kiszáradni a süteményünk. Kevert csokis vagy kakaós sütemény, diós vagy más magvas szeletek, lepények, mákos sütik – és a sort még hosszan folytathatnánk. Igen, ezekbe mind jöhet egy kis krumpli! Sőt! A sült túrótortában is mixelhető a túró főtt burgonyával, az eredmény krémes és könnyű desszert lesz.
Maradt egy kis krumpli?
Végezetül térjünk ki a maradékmentés kérdésére is! Az egyik leggyakoribb maradék általában nem a natúr főtt krumpli, hanem a krumplipüré. Jó hír, hogy ennek sem kell a kukában végeznie, ráadásul kifejezetten jó, ha felhasználás előtt egy éjszakát a hűtőben pihen. Liszttel, tojásokkal összedolgozva készíthetünk belőle sós ízvilágú amerikai palacsintát, gofrit, tócsnihoz hasonló lepényeket vagy akár fasírtokat is, ezeket mártogatósakkal tálalhatjuk.
A burgonya sokoldalúsága sosem volt vitatott, ám ha még a desszertjeinkbe is csempészünk belőle, akkor tényleg elmondhatjuk magunkról, hogy igazán kreatív krumpli-felhasználók vagyunk.
Kapcsolódó cikkek
100 éve egy darabka otthon – Sütireceptekkel hódítottak az első Dr. Oetker termékek
Dr. August Oetker hamar felismerte, hogy termékei akkor lesznek igazán népszerűek, ha praktikus tanácsokat, recepteket is ad használatukhoz. Így született meg egy olyan forradalmi újítás, mellyel könnyen belopta magát a századelő háziasszonyainak szívébe.
Magyaros kedvencek Creme VEGA-val
Tejföl nélkül nincs magyar konyha! Cikkünkben megmutatjuk, hogy alternatívájával, a tejmentes, vegán Creme VEGA-val is hamisítatlan hazai ízvilágot varázsolhatunk a tányérunkra.
A nagy fánkkörkép – milyen típusú tésztákból készülhet fánk?
A farsangi szezon elképzelhetetlen fánksütés nélkül! Megunni biztosan nem fogjuk, hiszen számos különböző fajta közül válogathatunk. Lássuk a legnépszerűbbeket!
Karácsony lemondások nélkül – mentes desszertcsodák
Kerülnéd a finomított cukrot karácsonykor is? Netán ételérzékenység miatt tiltólistás a glutén, laktóz, tejfehérje, tojás? Mindenre van megoldásunk!
Régi ízek, elfeledett édességek nyomában
Csapjuk fel a családi szakácskönyvet, és merüljünk el a már-már elfeledett finomságok olvasgatásában! Prósza, málé, lisztes sterc, kinek ismerősek ezek az ételnevek?
Sajttorta, az amerikai kedvenc
A sajttorta mára meghódította szinte az egész világot, méltán nevezhetjük az egyik legnépszerűbb sütifajtának. Létezik belőle sült és sütés nélküli verzió, íme a sajttorta egyszeregy!