Burgonyát a sütibe!

Dátum 2021. január 27.

Mi magyarok egyáltalán nem kapjuk fel csodálkozva a fejünket, ha szóba kerülnek a burgonyás édességek. Gondoljunk csak például a szilvás vagy a barackos gombócra!

Itt azonban egyáltalán nem ér véget a krumplis desszertek sora, nem is hinnénk, hogy mennyi mindenbe kerülhet ebből a kedvelt és gazdaságos zöldségből.

Az ma már egyáltalán nem számít újdonságnak, ha zöldséget teszünk a süteménybe, például a semleges ízű cukkini nyersen, lereszelve szuper püspökkenyérbe vagy más kevert süteménybe, a főtt vagy sült cékla remek étcsokis brownie-ba, és a húsvéti desszertes asztal szinte elképzelhetetlen répatorta vagy répás muffin nélkül. A krumplival viszont kicsit más a helyzet, hiszen elsőre nem ilyen jellegű sütemények jutnak eszünkbe, pedig a szintén semlegesebb ízvilágú burgonya rengeteg édes (és persze sós) finomság alapjául szolgálhat. Lássuk, mennyi különböző édesség készíthető burgonyával!

Szükséges idő 40-60 perc között
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kezdjük a klasszikus verziókkal!

A gombóc és a nudli egyaránt főtt burgonyás tésztából készül, a megfőtt burgonyát még melegen áttörjük, majd ezzel a simára tört krumplipéppel állítjuk össze a nyújtható, tölthető vagy sodorható lisztes tésztát, amelyet formázás, töltés után forró, bő vízben kifőzünk. Fontos, hogy a burgonyás tésztákat mindig magas keményítőtartalmú lisztből készítsük, az újkrumpli erre alkalmatlan. Egyébként ezek az ételek nem csak nálunk ismertek, Olaszországban az apró kis formázott, általában villával megmintázott gombóckákat gnocchinak nevezik. Legtöbbször sósan fogyasztják, és nem töltik, hanem különböző feltétekkel, ragukkal, szószokkal tálalják. Úgy is nagyon finomak a gnocchik, ha a leszűrést követően serpenyőben átpirítjuk.

Ha tovább haladunk a klasszikus irányvonalon, érkeznek a gyúrt, sütőporos, illetve kelt burgonyás tészták. A hasonló módon előkészített (főtt, majd áttört) krumplit hozzágyúrhatjuk lisztes-sütőporos tésztákhoz, könnyen formázható tésztát fogunk kapni, amely jól tölthető, sütés után pedig finom puha marad. Jól lazítja a kelt, élesztős-kovászos tésztákat is, teszünk belőle a tradicionális recept alapján készülő töki pomposba (langallóba) és a burgonyás pogácsába is. Farsangi időszakban ejtsünk szót a fánkokról is! Főtt burgonyás tésztából olajban sült fánkok is készülhetnek édesen vagy sósan.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
9 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
40 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

 

Most pedig jöjjön a legizgalmasabb rész!

Burgonya ugyanis nemcsak sós sütikbe és édes, gombóc-nudli jellegű ételekbe vagy fánkba tehető, hanem a szó szoros értelmében vett süteményekbe is. Ahogy említettük, az íze semleges, így nem fog kitűnni a tésztából – de csak ízében marad rejtőzködő! Állaga puhává, krémessé, szaftossá teszi a süteményeket, ráadásul gazdaságos alapélelmiszerről van szó, amit bármikor könnyedén beszerezhetünk egy kis krumplis sütihez. Készíthetünk belőle édes lepényt, egyszerű, hétköznapi sütemény, de lehet belőle túrós béles is élesztős alapú tésztával. Szinte bármilyen kevert tészta dúsítható főtt krumplival, ha így teszünk, garantált, hogy nem fog kiszáradni a süteményünk. Kevert csokis vagy kakaós sütemény, diós vagy más magvas szeletek, lepények, mákos sütik – és a sort még hosszan folytathatnánk. Igen, ezekbe mind jöhet egy kis krumpli! Sőt! A sült túrótortában is mixelhető a túró főtt burgonyával, az eredmény krémes és könnyű desszert lesz.

Szükséges idő 40-60 perc között
13 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
3 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Maradt egy kis krumpli?

Végezetül térjünk ki a maradékmentés kérdésére is! Az egyik leggyakoribb maradék általában nem a natúr főtt krumpli, hanem a krumplipüré. Jó hír, hogy ennek sem kell a kukában végeznie, ráadásul kifejezetten jó, ha felhasználás előtt egy éjszakát a hűtőben pihen. Liszttel, tojásokkal összedolgozva készíthetünk belőle sós ízvilágú amerikai palacsintát, gofrit, tócsnihoz hasonló lepényeket vagy akár fasírtokat is, ezeket mártogatósakkal tálalhatjuk.

A burgonya sokoldalúsága sosem volt vitatott, ám ha még a desszertjeinkbe is csempészünk belőle, akkor tényleg elmondhatjuk magunkról, hogy igazán kreatív krumpli-felhasználók vagyunk.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
6 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
14 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
11 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
4 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2023-01-31
0 Kedvelés

Töltsük fel a vitaminraktárainkat!

A tél vége felé hatalmas szükségünk van egy kis vitaminpótlásra. Válogassunk szezonális alapanyagokból, és süssünk tápanyagokban gazdag finomságokat!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-16
0 Kedvelés

Pitesütésre fel! Változatos formák, izgalmas töltelékek

A pite sosem unalmas! Készíthetjük nagyra és falatnyira, a tetejét kedvünkre dekorálhat-juk. Arról pedig még nem is beszéltünk, hogy mennyi töltelék variáció létezik!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
0 Kedvelés

Brownie-tól a mézeskalácsig: süss és díszíts kreatívan karácsonyra!

Legyen az idei karácsony igazán kreatív! Engedd szabadon a fantáziád, és készíts finom, ötletes sütiket a családdal vagy a barátokkal, ebben segítenek a Dr. Oetker ünnepi termé-kei.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-15
1 Kedvelés

Karácsony Creme VEGA-val

Vegán karácsonyi menüt tervezel? Laktóz- vagy tejfehérje-érzékeny vendégeket vársz? Az ünnepi ételeket is elkészítheted Creme VEGA-val előételtől egészen a desszertig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-08
0 Kedvelés

Karácsony előtti egészséges finomságok

Karácsonykor nagy a kísértés: otthon és vendégségben is nehéz nemet mondani a kedvenc sütinkre. Készüljünk fel tudatosan erre az időszakra, ebben segítenek tippjeink.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2022-12-06
1 Kedvelés

Készítsd el otthon az adventi vásárok finomságait!

Nincs karácsonyvárás adventi vásár nélkül! A vásár pedig langalló, kürtőskalács és illatos rétes nélkül elképzelhetetlen! Az sem baj, ha nem jutsz el idén, mutatjuk a házi verziókat.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!