Burgonyát a sütibe!

Dátum 2021. január 27.

Mi magyarok egyáltalán nem kapjuk fel csodálkozva a fejünket, ha szóba kerülnek a burgonyás édességek. Gondoljunk csak például a szilvás vagy a barackos gombócra!

Itt azonban egyáltalán nem ér véget a krumplis desszertek sora, nem is hinnénk, hogy mennyi mindenbe kerülhet ebből a kedvelt és gazdaságos zöldségből.

Az ma már egyáltalán nem számít újdonságnak, ha zöldséget teszünk a süteménybe, például a semleges ízű cukkini nyersen, lereszelve szuper püspökkenyérbe vagy más kevert süteménybe, a főtt vagy sült cékla remek étcsokis brownie-ba, és a húsvéti desszertes asztal szinte elképzelhetetlen répatorta vagy répás muffin nélkül. A krumplival viszont kicsit más a helyzet, hiszen elsőre nem ilyen jellegű sütemények jutnak eszünkbe, pedig a szintén semlegesebb ízvilágú burgonya rengeteg édes (és persze sós) finomság alapjául szolgálhat. Lássuk, mennyi különböző édesség készíthető burgonyával!

Szükséges idő 40-60 perc között
16 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 20-40 perc között
23 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Kezdjük a klasszikus verziókkal!

A gombóc és a nudli egyaránt főtt burgonyás tésztából készül, a megfőtt burgonyát még melegen áttörjük, majd ezzel a simára tört krumplipéppel állítjuk össze a nyújtható, tölthető vagy sodorható lisztes tésztát, amelyet formázás, töltés után forró, bő vízben kifőzünk. Fontos, hogy a burgonyás tésztákat mindig magas keményítőtartalmú lisztből készítsük, az újkrumpli erre alkalmatlan. Egyébként ezek az ételek nem csak nálunk ismertek, Olaszországban az apró kis formázott, általában villával megmintázott gombóckákat gnocchinak nevezik. Legtöbbször sósan fogyasztják, és nem töltik, hanem különböző feltétekkel, ragukkal, szószokkal tálalják. Úgy is nagyon finomak a gnocchik, ha a leszűrést követően serpenyőben átpirítjuk.

Ha tovább haladunk a klasszikus irányvonalon, érkeznek a gyúrt, sütőporos, illetve kelt burgonyás tészták. A hasonló módon előkészített (főtt, majd áttört) krumplit hozzágyúrhatjuk lisztes-sütőporos tésztákhoz, könnyen formázható tésztát fogunk kapni, amely jól tölthető, sütés után pedig finom puha marad. Jól lazítja a kelt, élesztős-kovászos tésztákat is, teszünk belőle a tradicionális recept alapján készülő töki pomposba (langallóba) és a burgonyás pogácsába is. Farsangi időszakban ejtsünk szót a fánkokról is! Főtt burgonyás tésztából olajban sült fánkok is készülhetnek édesen vagy sósan.

Szükséges idő Több, mint 60 perc
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
1 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

 

Most pedig jöjjön a legizgalmasabb rész!

Burgonya ugyanis nemcsak sós sütikbe és édes, gombóc-nudli jellegű ételekbe vagy fánkba tehető, hanem a szó szoros értelmében vett süteményekbe is. Ahogy említettük, az íze semleges, így nem fog kitűnni a tésztából – de csak ízében marad rejtőzködő! Állaga puhává, krémessé, szaftossá teszi a süteményeket, ráadásul gazdaságos alapélelmiszerről van szó, amit bármikor könnyedén beszerezhetünk egy kis krumplis sütihez. Készíthetünk belőle édes lepényt, egyszerű, hétköznapi sütemény, de lehet belőle túrós béles is élesztős alapú tésztával. Szinte bármilyen kevert tészta dúsítható főtt krumplival, ha így teszünk, garantált, hogy nem fog kiszáradni a süteményünk. Kevert csokis vagy kakaós sütemény, diós vagy más magvas szeletek, lepények, mákos sütik – és a sort még hosszan folytathatnánk. Igen, ezekbe mind jöhet egy kis krumpli! Sőt! A sült túrótortában is mixelhető a túró főtt burgonyával, az eredmény krémes és könnyű desszert lesz.

Szükséges idő 40-60 perc között
15 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető
Szükséges idő 40-60 perc között
5 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges

Maradt egy kis krumpli?

Végezetül térjünk ki a maradékmentés kérdésére is! Az egyik leggyakoribb maradék általában nem a natúr főtt krumpli, hanem a krumplipüré. Jó hír, hogy ennek sem kell a kukában végeznie, ráadásul kifejezetten jó, ha felhasználás előtt egy éjszakát a hűtőben pihen. Liszttel, tojásokkal összedolgozva készíthetünk belőle sós ízvilágú amerikai palacsintát, gofrit, tócsnihoz hasonló lepényeket vagy akár fasírtokat is, ezeket mártogatósakkal tálalhatjuk.

A burgonya sokoldalúsága sosem volt vitatott, ám ha még a desszertjeinkbe is csempészünk belőle, akkor tényleg elmondhatjuk magunkról, hogy igazán kreatív krumpli-felhasználók vagyunk.

Receptajánló

Szükséges idő 40-60 perc között
17 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
30 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
39 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő 40-60 perc között
20 Kedvelés
Nehézség Kis gyakorlat szükséges
Szükséges idő Több, mint 60 perc
18 Kedvelés
Nehézség Könnyen elkészíthető

Kapcsolódó cikkek

Dátum 2024-10-17
0 Kedvelés

Régi receptek modern csavarokkal

Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Modern vívmányok a Dr. Oetker életében

Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-06
0 Kedvelés

Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja

A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-09-02
0 Kedvelés

Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében

Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-08-06
0 Kedvelés

Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására

Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!

Elolvasom Elolvasom
Dátum 2024-07-05
1 Kedvelés

Retró vendégváró sütemények

Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.

Elolvasom Elolvasom
© Copyright | All rights reserved | Dr. Oetker Magyarország Kft.
Hiba
A kedvencekhez adáshoz kérjük jelentkezz be!