Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.
Kevés hozzávalóból elegáns desszert
A Crème brûlée tökéletes példa arra, hogy néhány egyszerű, hétköznapi hozzávalóból is készülhet mesés desszert. Az alaprecepthez mindössze tojássárgája, tej, tejszín és vanília szükséges, a hozzávalókból vaníliás krémet főzünk. A krémet kis szuflé formákba (vagy más tetszőleges egyadagos, hőálló tálba) simítjuk, és a sütőben vízfürdőben, alacsony hőfokon, lassan sütjük-gőzöljük. A vízfürdő sem bonyolult dolog: a tálkákat egy magasfalú tepsibe sorakoztatjuk, majd a tepsit a tálkák magasságának feléig feltöltjük forró vízzel. Miután elkészült a krém, nincs más dolgunk, mint a tetejét cukorral megszórni és szakácsfáklyával karamellizálni. Általában kristálycukrot karamellizálunk, de a porcukor szórást is kipróbálhatjuk a különleges, lágyan roppanós végeredményért. Tálalhatjuk is! Egy tipp: a vegán életmódot folytatók se maradjanak ki a Crème brûlée-élményből! Számukra a krémet Dr. Oetker vaníliás pudingporból főzhetjük meg vegán tejszínhelyettesítővel és mandulaitallal, így mind a hagyományos tejtermékek, mind pedig a tojássárgája használata elhagyható (és a sütési-gőzölési mozzanat is).
Variációk Crème brûlée-re
Ahogy az lenni szokott, az alapreceptből kiindulva idővel egyre több és több újragondolt, átalakított receptet találtak ki a lelkes rajongók. Szokták gyümölcsökkel párosítani, például a krémet citrommal frissíteni vagy pici naranccsal feldobni, a kész desszertet málnával, áfonyával, szederrel, ribizlivel megszórni. Kerülhet a vaníliás krémbe fahéj, nyáron érdemes tenni egy próbát az illatos levendulával, a téli, karácsonyi időszakban pedig mézeskalács ízvilágú fűszerkeverékkel. Csempészhetünk a krémbe egy kis likőrt, például diólikőrt, tojáslikőrt. Népszerű az egész desszertet csokoládéssá alakítani, ilyenkor a főzött csokoládés krémre kerül a karamellás réteg. A csokihoz szintén tehetünk narancsot, vagy tálalhatjuk eperrel, málnával. Még elegánsabb lesz a desszert, ha öntetet is adunk hozzá, izgalmas összhatást érhetünk el, ha alkoholos öntetre esik a választásunk.
Karamell és vanília, a tökéletes páros
A lágy vanília és a roppanós karamell kettőse számos süteményt, desszertet megihletett. Ha ez a páros dominál az édességben, mondhatjuk, hogy Crème brûlée ízvilágú desszertet alkottunk. Készíthetünk klasszikus piskótalapokból álló tortát vaníliás krémmel és karamellás mázzal, ugyanez működik piskótatekercsben is. Vagy milyen jól hangzik egy intenzíven vaníliás sajttorta karamellás öntettel! Itt bátran csavarhatunk még egyet az alaprecepten, és az öntetet némi só hozzáadásával sós karamellre cserélhetjük. Süthetünk égetett tésztából profiterolt, a kis fánkocskák üregeit megtölthetjük vaníliás vagy karamellás krémmel, majd az egészet meglocsolhatjuk karamellás öntettel vagy vaníliasodóval. Nyáron pedig nincs is jobb pár gombóc hűsítő, házi vaníliafagylaltnál, amibe omlós vaj- vagy tejkaramella darabkákat keverünk.
Kapcsolódó cikkek

Babapiskóta, a gyerekkori kedvenc
Babapiskótát könnyedén készíthetünk házilag, a roppanós sütit pedig nemcsak önmagában majszolhatjuk el, hanem számos süteményhez, desszerthez is felhasználhatjuk.


Gyors sütemények rohanó hétköznapokra
Visszarázódás a munka vagy a suli világába, ezernyi elintéznivaló – erről szól a szeptember. Pánikra azonban nincs ok, most is kerülhet friss süti az asztalra


Crème brûlée, a francia desszertcsoda
A francia elnevezés – jelentése: „égetett krém” – könnyű desszertet takar, lágy vaníliakrém roppanós karamellréteggel a tetején. Alaprecept és változatok következnek.


Így készíts kekszalapot sütés nélküli desszertekhez
Egész évben szeretjük, nyáron pedig egyenesen rajongunk azokért az édességekért, amelyekhez nem kell bekapcsolni a sütőt. Hagyományos tészta helyett jöhet a kekszalap!


Édesen vagy sósan sütöd a rétest?
Mi nem tudunk dönteni, hiszen mindkettő annyi lehetőséget rejt magában! Cikkünkben klasszikus réteseket és különlegességeket is mutatunk, így kedvedre bővítheted a repertoárod.


Nyári gyerekzsúrt szervezel? Ki ne hagyd ezeket a finomságokat!
Itt a szünidő, szervezzünk zsúrt, kerti partit a gyerekeknek! Mutatjuk a legkisebbek és a kicsit nagyobbak kedvenceit mókás sütiktől kezdve a sós rágcsákig.
