Húsmentes falatkák
2019. október 02.Bár a sütésről sokaknak elsőre talán a habos, édes, csodák juthatnak eszükbe, az édes ízvilágon túl azonban a zöldséggel töltött finomságokról sem érdemes elfeledkezni. A vegetarianizmus világnapja alkalmából pár ínycsiklandó tippet hoztunk nektek!
Zöldség fogyasztás fontossága
Amióta a hús könnyen elérhető árucikk lett, a zöldségek sok estben kicsit háttérbe szorulnak a menütervezésnél. Ugyanakkor az egészségünknek és a Földnek is jót tehetünk azzal, ha az étkezésünket valamelyest a növényi étkezés irányába toljuk.
Vegetáriánusok, akik elutasítják a hús fogyasztását
A héten ünnepeljük a vegetarianizmus világnapját, mely nem csupán élelmezési orientáltságot jelent, hanem etikai ünnep is egyben, melynek célja a növényi, a környezettudatos életvitel és az élőlényekhez való humánus hozzáállás népszerűsítése.
A vegetarianizmus a latin eredetű "vegetabilis", azaz növényi szóból származik. A vegetáriánusok olyan emberek, akik növényi eredetű élelmiszerekkel táplálkoznak, elutasítják mindennemű hús fogyasztását.
Kiváló módja a változatos zöldségek menübe illesztésének, ha finom péksütikbe csempésszük őket.
A zöldségeket többféleképpen is elrejthetjük. Meg is tölthetjük vele a tésztánkat, tehetjük lepénybe, vagy fel is tekerhetjük. A zöldséges finomságok pedig jól kombinálhatók például különféle sajtokkal, de más zöldségekkel sem fognak feltétlenül összeveszni.
Sütéshez is használhatók a zöldségek
Illetve talán meglepő, de korábban is írtunk már róla, egyes zöldségeket nyugodtan tehetünk édes süteményekbe is, nem kell félni ettől az elsőre talán szokatlannak tűnő kombinációtól. Az édes sütikbe csempészett zöldségek, sok esetben különlegesen jó szerkezetet, ízvilágot adhatnak egy-egy sütemények.
A zöldséges finomságok az uzsonnás dobozba is helyet érdemelhetnek, nem beszélve arról, hogy a kicsik így talán előbb kedvet kapnak a zöldségfogyasztáshoz, mintha csak párolt formában találkoznának velük.
Jó szolgálatot tehetnek gyerekzsúrokon, összejöveteleken, de akár reggelire, vagy vacsorára is fogyaszthatjuk őket.
Kapcsolódó cikkek
Régi receptek modern csavarokkal
Hagyományőrzés vagy trendkövetés? A kettő nem zárja ki egymást, ha a klasszikus receptek összetevőit, ízvilágát, külső megjelenését többé-kevésbé újragondoljuk.
Modern vívmányok a Dr. Oetker életében
Elérkeztünk a Dr. Oetker történetéről szóló cikksorozatunk záró részéhez, amelyben az elmúlt évtizedek újdonságait vesszük górcső alá a magyar nyelvű szakácskönyvek megjelenésétől kezdve egészen az online felületeken publikált receptekig.
Klasszikus krémes, és ahogy a Dr. Oetker ajánlja
A Dr. Oetker történetét bemutató cikksorozatunk első részéből már kiderült, hogy a márka megszületésekor milyen forradalmi újításnak számítottak az Oetker receptfüzetek. Lássuk, hogyan folytatódott a történet, és fonódott össze a népszerű krémessel.
Tízórai- és uzsonnaötletek a gazdaságosság jegyében
Szeptembertől ismét fejtörést okoz, hogy mi kerüljön nap mint nap az uzsonnás dobozba. Legyenek finomak és változatosak a receptek, és a családi költségvetést se terheljék meg túlzottan.
Mentsd a menthetőt! Tippek sütési bakik megelőzésére és korrigálására
Akár veteránok, akár kezdő sütögetők vagyunk, hiba mindig csúszhat a számításunkra. Aggodalomra azonban semmi ok, gyakran a legreménytelenebbnek tűnő helyzet is megoldható!
Retró vendégváró sütemények
Nosztalgikus időutazásra hívjuk az olvasót: idézzük fel együtt a régi idők süteményeit, amelyek bár retrónak tekinthetők, mégis a mai napig ugyanúgy szeretjük és készítjük őket.